Startuplifers

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Startuplifers
StartuplifersLogo.jpg
Yritysmuoto voittoa tavoittelematon yritys
Kotisivu https://startuplifers.org/

Startuplifers on opiskelijavetoinen 6-18 kuukauden pituinen työharjoitteluohjelma korkeakouluopiskelijoille ja vastavalmistuneille. Harjoitteluun valitut henkilöt saavat mahdollisuuden työskennellä startup-yrityksessä Piilaaksossa, Kaliforniassa ja oppia maailman parhailta startup-yrittäjiltä sekä rakentaa verkostoaan kansainvälisesti. Toiminnan tarkoituksena on kasvattaa suomalaista yrittäjyyttä.

Ohjelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelmaan voivat hakea kaikkien alojen korkeakouluopiskelijat ja vastavalmistuneet. Tyypillisimmin ohjelmaan hakeutuvat tietoteknisten- ja kauppatieteellisten alojen lisäksi design opiskelijat. Hakuaika on avoinna ympäri vuoden ja hakijan tulisi olla valmis vastaanottamaan työtä seuraavan 6 kk kuluessa ohjelmaan hakemisesta.

Kaikki ohjelmaan pääsevät haastatellaan ennen matchmakingin aloittamista. Varsinainen haastatteluprosessi alkaa heti kun sekä yritys että ohjelmassa oleva henkilö ovat ilmaisseet kiinnostuksensa mahdollisesta yhteistyöstä. Ohjelmaan valitut henkilöt saavat Startuplifers ohjelman tiimiltä ja ohjelman käyneiltä alumneilta apua muun muassa CV:n, hakemusten ja LinkedIn-profiilin kehittämisessä sekä haastatteluihin valmistautumisessa. Kaikki työtarjouksen hyväksyneet saavat Startuplifersin kustantaman J1-viisumin sekä lentoliput San Franciscoon.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Startuplifers perustettiin vuonna 2011 Aalto-yliopiston opiskelijoiden toimesta, ja se toimi aluksi Aallon yrittäjyysekosysteemin osana nimellä Startup Life. Ohjelman nimi vaihdettiin vuonna 2015 Startuplifersiksi. Ohjelma toimi pitkään Aalto-yliopiston alaisena, mutta se itsenäistyi omaksi yhdistyksekseen vuonna 2018. Aalto-yliopisto on edelleen ohjelman merkittävä rahoittaja.

Startuplifers-ohjelma perustettiin vuonna 2011 Aalto-yliopiston opiskelijoiden toimesta, ja se toimi aluksi Aallon yrittäjyysekosysteemin osana nimellä Startup Life. Perustajiin kuuluvat muun muassa kirjailija Linda Liukas ja startup-yrittäjä Kristo Ovaska. Ohjelma sai alkunsa, kun nämä opiskelijat ymmärsivät, että yksi tapa parantaa yrittäjyyttä Suomessa on lähettää suomalaisia opiskelijoita työskentelemään startup-yrityksiin ja oppimaan maailman parhailta yrittäjiltä. Piilaakso oli kohteena hyvin selkeä, sillä se on jo pitkään nähty startup-boomin keskuksena.

Ohjelman nimi vaihdettiin vuonna 2015 Startuplifersiksi. Ohjelma toimi pitkään Aalto-yliopiston alaisena, mutta itsenäistyi omaksi yhdistyksekseen vuonna 2018. Aalto-yliopisto on edelleen ohjelman merkittävä rahoittaja.

Alumnit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelmalla on tällä hetkellä yli 200 alumnia, joista merkittävä osa työskentelee startup-yrityksien johtotehtävissä tai ovat perustaneet omia yrityksiä.

Esimerkkejä alumneista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Positio Yritys
Iiro Isotalo Director of Product Management Quest Analytics
Jori Lallo Co-founder Linear app
Juha-Matti Santala Developer Futurice
Juhana Kangaspunta Software Engineer Google Brain Robotics
Juuso Haavisto Researcher University of Oulu
Karri Kurunmäki Co-founder HoxHunt
Katariina Helaniemi Book author & Director of Operations Fifty Years
Lauri Andler Founder Wolt
Lauri Hynynen Entrepreneur & Product Lead Matchmade

Nimi Positio Yritys
Michelle Vandy Design Director Curology
Nelli Lähteenmäki Founder YOU-app
Nils Paajanen COO Singa
Olli Gunst CMO Blok
Oona Ylänkö CMO Singa
Riku Lindholm Founder Meru Health
Satu Peltola Design Lead Relex
Tommi Laine Founder Valohai
Tuuti Piippo Book author & Editor -

Yhteistyöyritykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yrityksiä, joihin Startuplifers on vuosien aikana lähettänyt korkeakouluopiskelijoita Suomesta ja Ruotsista on kertynyt jo lähes 60 kappaletta. Näistä tunnetuimpia ovat Stripe, Coinbase, Webflow ja Leap Motion. Yhteistyöyritysten lisäksi Startuplifers työskentelee myös kalifornialaisten kiihdyttämöohjelmien StartX:n ja Berkeley SkyDeckin kanssa.

Yhteiskunnallinen merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Startuplifers ohjelman yhteiskunnallinen arvo on tunnustettu myös valtionhallinnon puolelta, sillä ohjelmalle myönnettin yhteinen valtion kärkihankerahoitus Aalton-yliopiston yrittäjyysyhteistö Aaltoes:n kanssa. Rahoitus on 2,5 vuotinen ja sen myöntävä taho on Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]