Starship Troopers

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo romaanista. Siihen perustuvasta elokuvasta kerrotaan artikkelissa Starship Troopers – universumin sotilaat.
Starship Troopers
Alkuperäisteos
Kirjailija Robert A. Heinlein
Genre science fiction
Kustantaja G. P. Putnam's Sons
Julkaistu 1959
ISBN 0-450-02576-4
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Starship Troopers on Robert A. Heinleinin science fiction -romaani. Se julkaistiin alun perin jatkokertomuksena The Magazine of Fantasy & Science Fiction -lehdessä loka–marraskuussa 1959 nimellä Starship Soldier, ja samana vuonna kirjana. Heinlein on kertonut kirjan synnystä että hän oli kesken toisen kirjan kirjoittamista äimistynyt lehdestä lukemastaan kaavailusta, että Yhdysvallat lopettaisi yksipuolisesti ydinasekokeet, ja sai kimmokkeen kirjoittaa tarinan, jossa filosofiselta ja historialliselta kannalta tarkastelisi niitä syitä, miksi ihmiset yleensä sotia käyvät.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kirja kertoo nuoren filippiiniläissotilaan Juan "Johnnie" Ricon liittymisestä Maan liittovaltion (engl. Terran Federation) eliittijoukkoihin, Mobile Infantryyn (MI). MI on futuristinen sotilasjoukko, joka on varustettu taistelupanssarein ja tekee maihinlaskuja vieraille planeetoille. Ricon sotilasura etenee värvätystä aliupseeriksi ja upseeriksi ihmisten ja "Bugs"-nimisen hyönteislajin tähtienvälisen sodan kuluessa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Starship Troopers voitti parhaan romaanin Hugo-palkinnon 1960.[2] Vaikka teos ei ollut sotatieteisfiktion ensimmäisiä se on vaikuttanut lajityypin tuntemiseen.[3] Siitä on tehty useita elokuvia ja pelejä, kuuluisimpana Paul Verhoevenin vuoden 1997 elokuva Starship Troopers – universumin sotilaat. Romaani on myös kerännyt arvosteluja yhteiskunnallisista ja poliittisista teemoistaan ja syytöksiä militarismista.[4][5][6] Eräät kiistävät tämän sanoen, että teoksessa esitetyt näkemykset eivät ole Heinleinin henkilökohtaisia näkemyksiä: kirjassa on (1950-lukuun nähden) edistyksellisiä näkemyksiä naisiin avaruusaluksien ohjaajina, mutta päähenkilö esittää vanhoillisia näkemyksiä.[7]

Teosta on myös kutsuttu "filosofiseksi romaaniksi".[8]

Kirjaa ei ole suomennettu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Nature of Federal Service in Robert A. Heinlein's Starship Troopers nitrosyncretic.com.
  2. Starship Troopers Worlds Without End. Viitattu 16.11.2019. (englanniksi)
  3. Kelly Cipera: Defining the Genre: Military Science Fiction 30.10.2008. fandomania. Viitattu 23.7.2019. (englanniksi)
  4. Starship Troopers: The PITFCS Debate enter.net. Arkistoitu 18.6.2009. Viitattu 14.8.2008. (englanniksi)
  5. The Politics of Military SF 4.7.2008. Publishers Weekly. Viitattu 14.8.2008. (englanniksi)
  6. Sam Jordison: Blasting bugs is more complicated than you think 23.7.2008. The Guardian. Viitattu 16.11.2019. (englanniksi)
  7. Jo Walton: Over the hump: Robert A. Heinlein’s Starship Troopers tor.com. 5.3.2009. Viitattu 16.11.2019. (englanniksi)
  8. Ian Shoales: The square-jaws are coming! The square-jaws are coming! salon.com. Arkistoitu . Viitattu 16.11.2019. (englanniksi)
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.