Starship Troopers

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo romaanista. Siihen perustuvasta elokuvasta kerrotaan artikkelissa Starship Troopers – universumin sotilaat.
Starship Troopers
Alkuperäisteos
Kirjailija Robert A. Heinlein
Genre science fiction
Kustantaja G. P. Putnam's Sons
Julkaistu 1959
ISBN 0-450-02576-4
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Starship Troopers on Robert A. Heinleinin science fiction -romaani. Se julkaistiin alun perin jatkokertomuksena The Magazine of Fantasy & Science Fiction -lehdessä loka–marraskuussa 1959 nimellä Starship Soldier, ja samana vuonna kirjana. Heinlein on kertonut kirjan synnystä että hän oli kesken toisen kirjan kirjoittamista äimistynyt lehdestä lukemastaan kaavailusta, että Yhdysvallat ryhtyisi yksipuoliseen aseistariisuntaan, ja sai kimmokkeen kirjoittaa tarinan, jossa filosofiselta ja historialliselta kannalta tarkastelisi niitä syitä, miksi ihmiset yleensä sotia käyvät.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kirja kertoo nuoren filippiiniläissotilaan Juan "Johnnie" Ricon liittymisestä Maan liittovaltion (engl. Terran Federation) eliittijoukkoihin, Mobile Infantryyn (MI). MI on futuristinen sotilasjoukko, joka on varustettu taistelupanssarein ja tekee maihinlaskuja vieraille planeetoille. Ricon sotilasura etenee värvätystä aliupseeriksi ja upseeriksi ihmisten ja "Bugs"-nimisen hyönteislajin tähtienvälisen sodan kuluessa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Starship Troopers voitti parhaan romaanin Hugo-palkinnon 1960 ja vaikutti Gordon R. Dicksonin Dorsai-sarjan ohella sotilaallisen science fictionin genren syntyyn. Siitä on tehty useita elokuvia ja pelejä, kuuluisimpana Paul Verhoevenin vuoden 1997 elokuva Starship Troopers – universumin sotilaat. Romaani on myös kerännyt arvosteluja yhteiskunnallisista ja poliittisista teemoistaan ja syytöksiä militarismista.[1][2]

Kirjaa ei ole suomennettu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Starship Troopers: The PITFCS Debate enter.net. Viitattu 14.8.2008. (englanniksi)
  2. The Politics of Military SF 4.7.2008. Publishers Weekly. Viitattu 14.8.2008. (englanniksi)
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.