Stardust (luotain)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taiteilijan näkemys Stardustista ohittamassa komeetta Wild 2:ta.
Stardustin aerogeelillä päällystetty näytteenkerääjä.

Stardust oli NASAn komeettaluotain, joka tutki Wild 2 -komeettaa. Se myös ohitti asteroidi Annefrankin 2. marraskuuta 2002.

Missio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Komeetta Wild 2:n 5 kilometriä halkaisijaltaan oleva ydin Stardustin kuvaamana
Asteroidi Annefrank Stardustin kuvaamana. Asteroidin mitat ovat 6,6 × 5,0 × 3,4 km.

Aluksen kehitti NASAn Jet Propulsion Laboratory Kaliforniassa pääurakoitsijanaan Lockheed Martin -yhtiö. Avaruusaluksen laukaisu tapahtui 7. helmikuuta 1999 Boeingin Delta II -raketilla Cape Canaveral Air Force Stationin laukaisukompleksi 17A:sta, Floridasta.[1]

Luotain lensi komeetan pyrstön läpi 2. tammikuuta 2004 ottaen näytteitä siitä aerogeelillä pinnoitetulla näytteenkeräimellä. Aluksen näytekapseli laskeutui Yhdysvaltain ilmavoimien Utah Test and Training Range -koeampuma-alueelle 15. tammikuuta 2006.[2] Kyseessä on ensimmäinen kerta, jolloin komeettapölyä on tuotu tutkittavaksi maanpäällisiin laboratorioihin. Pölyn kemiallisen analyysin uskotaan lisäävät tietoa aurinkokunnan synnystä.lähde?

1800-luvun lopulla esiintyi uskomuksia, että komeetat ovat levittäneet elämän Maahankin. Edelleen ollaan varautuneita siihen, että komeetoissa olisi esimerkiksi viruksia – alus on erittäin törmäyksenkestävä (tosin sen "sisaralus" Genesis hajosi osiin, kun se laskeutui Maahan laskuvarjonsa aukematta) ja sen näytteet tutkitaan tiloissa, jotka vastaavat suojaukseltaan kulkutautien tutkimuslaboratorioita.lähde?

14. helmikuuta 2011 Stardust ohitti Tempel 1 -komeetan ja tutki, mitä Deep Impact -luotaimen iskeytymisosa sai aikaan komeetan pinnalle.[3] Iskeytyjä oli tehnyt komeettaan arviolta noin 150 metrisen kraatterin.[4]

Suomalainen osuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stardustin paluukapseli Utah Test and Training Rangella tammikuussa 2006.

Aluksen CIDA (Comet and Interstellar Dust Analyzer) massaspektrometrissä on suomalainen tietokoneohjelmisto, jonka toteutti Ilmatieteen laitos. Se kuuluu Saksan avaruusjärjestön (DLR) rahoittamaa ja saksalainen von Hoerner & Sulger GmbH-yhtiön toteuttamaa laitetta.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Chronology of NASA Expendable Vehicle Missions Since 1990 (PDF) (s. 5) nasa.gov. 13.12.2001. NASA. Viitattu 15.7.2015. (englanniksi)
  2. Stardust capsule lands in Utah edition.cnn.com. 16.1.2006. CNN. Viitattu 10.10.2019. (englanniksi)
  3. Tempel 1 Impact Site (unannotated) NASA. Viitattu 6.2.2015. (englanniksi)
  4. Tempel 1 Impact Site NASA. Viitattu 6.2.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]