Star Wars: Episodi III – Sithin kosto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Star Wars: Episodi III –
Sithin kosto
Star Wars: Episode III –
Revenge of the Sith
Ohjaaja George Lucas
Käsikirjoittaja George Lucas
Tuottaja Rick McCallum
Säveltäjä John Williams
Kuvaaja David Tattersall
Leikkaaja Roger Barton
Ben Burtt
Tuotantosuunnittelija Gavin Bocquet
Pukusuunnittelija Trisha Biggar
Pääosat Ewan McGregor
Natalie Portman
Hayden Christensen
Ian McDiarmid
Samuel L. Jackson
Christopher Lee
Anthony Daniels
Kenny Baker
Frank Oz
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Lucasfilm Ltd.
Levittäjä 20th Century Fox
Ensi-ilta 19. toukokuuta 2005
Kesto 140 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 113 miljoonaa $
Tuotto 848,8 miljoonaa $
Edeltäjä Star Wars: Episodi II – Kloonien hyökkäys
Seuraaja Tähtien sota
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Star Wars: Episodi III – Sithin kosto[1] (engl. Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith) on vuonna 2005 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen eeppinen avaruusoopperaelokuva, jonka on ohjannut ja käsikirjoittanut George Lucas. Se on Tähtien sota -elokuvasarjan esiosatrilogian kolmas osa ja julkaisujärjestyksessään elokuvasarjan kuudes osa. Elokuvan pääosissa esiintyvät Ewan McGregor, Natalie Portman, Hayden Christensen, Ian McDiarmid, Samuel L. Jackson, Christopher Lee, Anthony Daniels, Kenny Baker ja Frank Oz.

Sithin kosto sijoittuu tapahtumiltaan kolme vuotta Kloonien hyökkäyksen jälkeen eli 19 vuotta ennen Uutta toivoa . Jediritarit ovat hajaantuneet eri puolille galaksia sodassa separatisteja vastaan. Jedimestari Obi-Wan Kenobin lähtiessä kukistamaan kenraali Grievousia, separatistien droidiarmeijan johtajaa, Anakin Skywalkerin ystävyys Galaktisen tasavallan ylikansleri Palpatinen kanssa uhkaa jediritarikunnan, Tasavallan sekä Anakinin omaa tulevaisuutta.

Elokuva sai ensi-iltansa 19. toukokuuta 2005. Se rikkoi avausviikollaan useita ennätyksiä ja tuotti maailmanlaajuisesti yli 848 miljoonaa dollaria. Tähtien sodan saaga jatkui vuonna 2015 jatko-osatrilogian ensimmäisellä elokuvalla Star Wars: The Force Awakens.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galaktinen tasavalta on sodassa sith-lordi kreivi Dookun johtamaa separatistijärjestö Itsenäisten aurinkokuntien konfederaatiota vastaan. Separatistikomentaja kenraali Grievousin kidnapattua ylikansleri Palpatinen, jediritarit Obi-Wan Kenobi ja Anakin Skywalker lähetetään pelastamaan hänet. Grievousin aluksella Obi-Wan ja Anakin kohtaavat valosapelitaistelussa kreivi Dookun. Taistelun päätteeksi Anakin, vastoin jedisäännöstöä, mutta Palpatinen vaatimuksesta, tappaa puolustuskyvyttömän Dookun. Palatessaan Coruscantiin Anakin saa tietää salaisen vaimonsa senaattori Padmé Amidalan raskaudesta. Anakin on aluksi iloinen uutisesta, kunnes näkee unen, jossa Padmé kuolee synnytyksessä.

Ylikansleri Palpatine nimittää Anakin Skywalkerin edustajakseen jedineuvostoon, mutta neuvosto ei anna hänelle jedimestarin arvonimeä ja Obi-Wan pyytää Anakinia vakoilemaan Palpatinea. Anakinin luottamus jedeihin alkaa hiipua ja Palpatine alkaa houkutella Anakinia Voiman pimeälle puolelle kertomalla voiman pimeän puolen tarjoavan mahdollisuuden välttää kuolema. Samaan aikaan Obi-Wan lähetetään Utapaulle surmaamaan Grievous ja Yoda puolustamaan Kashyyykiä separatisteilta. Kun Palpatine paljastaa Anakinille olevansa sith-lordi Darth Sidious, Anakin kertoo tästä jedimestari Mace Windulle. Windu sekä jedimestarit Kit Fisto, Agen Kolar ja Saesee Tiin menevät pidättämään Palpatinea, joka tappaa hetkessä kaikki muut paitsi Windun. Palpatinen ja Windun taistellessa valosapelein, Anakin saapuu paikalle ja pelastaa Palpatinen Windulta, jonka Palpatine surmaa. Anakin vannoo uskollisuuttaan Palpatinelle, joka antaa hänelle sith-nimen Darth Vader.

Palpatine antaa kloonisotilaille käskyn tuhota jedit. Suurin osa jedeistä kuolee, Obi-Wanin ja Yodan selviytyessä. Vader johtaa kloonisotilaiden hyökkäystä Jeditemppeliin ja matkustaa sen jälkeen tuliperäiselle planeetta Mustafarille, jossa tappaa Palpatinen käskyn mukaisesti separatistineuvoston jäsenet. Palpatine julistaa senaatille muuttavansa tasavallan Galaktiseksi Imperiumiksi ja nimittää itsensä keisariksi. Coruscantilla Obi-Wan ja Yoda palaavat Jeditemppeliin ja saavat tietää Anakinin petoksesta. Obi-Wan kertoo tästä Padmélle ja Padmé lähtee Mustafariin. Obi-Wan kuitenkin livahtaa salaa alukseen mukaan. Kun Anakin luulee Padmén johdattaneen Obi-Wanin hänen luokseen, hän kuristaa vaimoaan ja ryhtyy kaksintaisteluun Obi-Wanin kanssa. Taistelu päättyy, kun Obi-Wan leikkaa Anakinin vasemman käden ja molemmat jalat. Anakin vierii laavavirran lähistölle ja laavan kuumuus sytyttää hänet liekkeihin. Sillä välin Yoda yrittää tappaa Palpatinen, mutta epäonnistuu ja joutuu pakenemaan.

Obi-Wan vie Padmén Polis Massaan. Siellä Padmé synnyttää kaksoset, Luken ja Leian, mutta kuolee heti synnytyksen jälkeen. Palpatine pelastaa Anakinin ja Anakinin pahasti palaneeseen kehoon asennetaan mekaaniset raajat sekä elintoimintoja ylläpitävä haarniska. Palpatine kertoo Padmén kuolemasta, mikä murtaa Vaderin. Sithit aloittavat Kuolemantähden rakentamisen, kun taas Obi-Wan ja Yoda päättävät piilottaa kaksoset Imperiumilta. Senaattori Bail Organa adoptoi Leian ja vie tämän Alderaaniin. Yoda lähtee maanpakoon Dagobahiin ja Obi-Wan Tatooinelle, missä hän vie Luken Owen Larsin luokse, aikoen katsoa tämän perään, kunnes on oikea aika pysäyttää sithit.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Ewan McGregor  Obi-Wan Kenobi  
 Hayden Christensen  Anakin Skywalker / Darth Vader  
 Natalie Portman  senaattori Padmé Amidala  
 Ian McDiarmid  ylikansleri/keisari Sheev Palpatine / Darth Sidious  
 Samuel L. Jackson  Mace Windu  
 Christopher Lee  kreivi Dooku / Darth Tyranus  
 Anthony Daniels  C-3PO  
 Kenny Baker  R2-D2  
 Frank Oz  Yoda (ääni)  
 Jimmy Smits  senaattori Bail Organa  
 Peter Mayhew  Chewbacca  
 Oliver Ford Davies  Sio Bibble  
 Ahmed Best  Jar Jar Binks  
 Silas Carson  Nute Gunray, Ki-Adi-Mundi  
 Joel Edgerton  Owen Lars  
 Bonnie Piesse  Beru Lars  
 Matthew Wood  kenraali Grievous (ääni)  
 Temuera Morrison  komentaja Cody, kloonisotilaat  
 Wayne Pygram  suurmoffi Wilhuff Tarkin  
 James Earl Jones  Darth Vaderin ääni  
 George Lucas  paroni Papanoida (cameo)  
 Aidan Barton  Luke Skywalker, Leia Organa  

Oheistuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sithin kostosta tehtiin videopeli, Star Wars Episode III: Revenge of the Sith, ja Matthew Stover kirjoitti elokuvan pohjalta kirjan.[2] Elokuvan musiikin on säveltänyt John Williams, ja siitä koostettiin musiikkialbumi. Albumiin kuuluu viisitoistaraitainen CD-levy ja DVD, jossa esitellään Tähtien sota -sarjan musiikkia kappaleisiin sopivien elokuvakohtausten kanssa. DVD:n juonsi Ian McDiarmid. Albumilta julkaistiin myös singlelevy Battle of the Heroes, jota varten tehtiin musiikkivideo.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva vei Cannesin elokuvajuhlilla huomiota kilpailusarjaan osallistuneilta elokuvilta. Helsingin Sanomien arvostelun mukaan toimintakohtausten tietokonetehosteet olivat vaikuttavia, mutta dialogi köyhää ja dramatiikka puuttui kokonaan – tämän elokuvan dramaattisen loppuratkaisunhan useimmat katsojat jo tietävät. Toisaalta elokuvalehti Hohdon mukaan elokuvan yllättävyys ja erinomaisuus piilee nimenomaan tuossa seikassa.

Yhdysvalloissa elokuva keräsi 24 tunnissa 50 miljoonaa euroa,lähde? mikä on kaikkien aikojen ennätys. Elokuvaa näytettiin näiden 24 tunnin aikana Yhdysvalloissa lähes 3 700 elokuvateatterissa noin 9 400 näytöksessä.lähde? Monet yhdysvaltalaiset kriitikot ylistivät elokuvaa, esimerkiksi The New York Times -sanomalehden elokuvakriitikko A. O. Scott julisti elokuvan sarjan parhaimmaksi osaksi.

3D[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Star Wars Celebration VI -tilaisuudessa kerrottiin, että Sithin kosto tulee 3D-teattereihin 11. lokakuuta 2013. Julkaisua kuitenkin viivytettiin Episodin VII tuotannon vuoksi. 3D-versio esitettiin ensi kerran Star Wars Celebration Anaheim -tapahtumassa 17. huhtikuuta 2015.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Star Wars: Episodi III – Sithin kosto.