Stanmer Park

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stanmerin kartano.
Kevättä Stanmerin puistossa.
Näkymä Stanmerin kylästä, oikealla kirkontorni.

Stanmer Park on suuri puisto Brightonin kaupungin koillispuolella East Sussexissa, Englannissa. Sen itäpuolella on Sussexin yliopiston kampus. Puiston alueella sijaitsee Stanmerin kylä kirkkoineen sekä Stanmerin kartano – puisto olikin aiemmin kartanon tiluksia. Alue pysyi yksityisomistuksessa vuoteen 1947 saakka, jolloin Brightonin valtuusto osti sen.

Nykyään Stanmer Park on avoin kaikille ja siellä tarjotaan toisinaan opastettuja kierroksia. Puistossa on myös kasvitaimitarha.

Nykyinen Stanmerin kartano rakennettiin vuonna 1722 Pelhamin suvulle, joka asui siellä ja kehitti aluetta vuosien ajan. Stanmerin taloa käytettiin Sussexin yliopiston ensimmäisenä hallinnollisena keskuksena vuonna 1961, jolloin kampusta rakennettiin. Talo avattiin uudelleen kesäkuussa 2006 mittavan entisöinnin jälkeen ja sitä voi vuokrata häitä tai muita tilaisuuksia varten.

Stanmerin kylän lammen vieressä sijaitseva Stanmerin kirkko rakennettiin vuonna 1838 ja nykyään sitä ylläpitää Stanmer Preservation Society.

Puistosta pohjoiseen ja länteen on metsäalue, joka ulottuu Wild Parkiin ja South Downsin kansallispuiston laitamille. Puiston etelälaidalla kulkee päätie A27.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.