Stanisław Wielgus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stanisław Wielgus

Stanisław Wojciech Wielgus (s. 23. huhtikuuta 1939) on Varsovan entinen arkkipiispa. Paavi nimitti hänet virkaansa 6. joulukuuta 2006.

Wielgus joutui eroamaan 7. tammikuuta 2007, kun kävi ilmi, että hän oli aiemmin toiminut kommunistisen Puolan salaisen poliisin tietolähteenä. Wielgusin edeltäjä oli Józef Glemp.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wielgus syntyi vuonna 1939 ja opetti kolmisenkymmentä vuotta filosofiaa Lublinin katolisessa yliopistossa. Hän toimi kolme kertaa laitoksen rehtorina ja opetti lisäksi joitakin vuosia Münchenin yliopistossa.

Wielgus nimitettiin vuonna 1999 Płockin piispaksi. Hän toimi virassa, kunnes sai paavi Benedictus XVI:lta Varsovan arkkipiispan viran joulukuussa 2006. Wielgus vannoi "uskollisuuden valan" 5. tammikuuta 2007. Virallisen virkaanasettamisen oli tarkoitus tapahtua pari päivää tämän jälkeen, mutta samaan aikaan hän päätti erota skandaalin keskellä.

Skandaali sai alkunsa 20. joulukuuta 2006, kun lehtimiehet saivat vihiä siitä, että arkkipiispa oli toiminut salaisen turvallisuuspalvelun vakoilijana kommunistisessa Puolassa. Wielgus antoi 4. tammikuuta lausunnon, jossa hän myönsi asian. Hän kertoi, että yhteistyö oli alkanut 1978, ja että hän oli tehnyt sitä vain painostuksen alaisena. Tapauksesta ensimmäisinä kertoneet puolalaissanomalehdet väittivät yhteistyötä pitkäjännitteisemmäksi kuin se arkkipiispan itsensä mukaan oli ollut. Ilmoitettiin esimerkiksi, että Wielgus oli hankkiutunut palvelun palkkalistoille jo 1967 turvatakseen jatko-opiskelunsa ulkomailla.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]