Stanisław Skrowaczewski

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Stanisław Skrowaczewski (s. 3. lokakuuta 1923 Lviv) on puolalainen kapellimestari ja säveltäjä.

Skrowaczewski opiskeli lapsena pianon- ja viulunsoittoa. Hän oli lahjakas pianisti ja debytoi esittämällä Beethovenin kolmannen pianokonserton, mutta joutui lopettamaan uransa käden vammauduttua. Toisen maailmansodan jälkeen hän sai kapellimestarintöitä Wrocławissa, Katowicessa, Krakovassa ja Varsovassa.

Skrowaczewski opiskeli sävellystä Nadia Boulangerin johdolla Pariisissa. Hän voitti vuonna 1956 Santa Cecilian kapellimestarikilpailun ja 1973 Ditsonin kapellimestaripalkinnon. George Szellin pyynnöstä hän sai johtaa Clevelandin orkesteria. Hän toimi vuosina 19601980 ylikapellimestarina Minnesotan orkesterissa, joka ennen vuotta 1968 tunnettiin nimellä Minneapolisin sinfoniaorkesteri.

Skrowaczewski oli vuosina 19841991 Hallé-orkesterin ylikapellimestari ja on ollut useiden orkesterien vierailevana kapellimestarina eri puolilla maailmaa. Hänen tunnettuja levytyksiään ovat muiden muassa Anton Brucknerin sinfoniat ja Johannes Brahmsin toinen pianokonsertto. Hänet nimitettiin vuonna 2007 japanilaisen Yomiuri Nippon -sinfoniaorkesterin ylikapellimestariksi.

Puolan hallitus on tehnyt Skrowaczewskistä Valkoisen kotkan ritarikunnan jäsenen. Vaikka hänet tunnetaan kansainvälisesti lähinnä kapellimestarina, hän on työskennellyt myös säveltäjänä; teoksiin lukeutuvat tilaustyönä klarinetisti Joe Longolle kirjoitettu konsertto, Passacaglia Immaginaria ja Chamber Concerto. Hän on ollut ehdolla Pulitzerin musiikkipalkinnon saajaksi.

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.