Spider-Man: Far From Home

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Spider-Man: Far From Home
Ohjaaja Jon Watts
Käsikirjoittaja
Perustuu Stan Leen ja Steve Ditkon sarjakuvahahmoon Hämähäkkimies
Tuottaja
Säveltäjä Michael Giacchino
Kuvaaja Matthew J. Lloyd
Leikkaaja
  • Dan Lebental
  • Leigh Folsom-Boyd
Pukusuunnittelija Anna Biedrzycka-Sheppard
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Sony Pictures Releasing
Ensi-ilta
Kesto 129 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 160 miljoonaa $[1]
Tuotto 1,132 miljardia $[1]
Katsojat 143 989 (Suomessa)[2]
Edeltäjä Spider-Man: Homecoming
Seuraaja Spider-Man: No Way Home
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Spider-Man: Far From Home on vuonna 2019 ensi-iltansa saanut supersankarielokuva, joka perustuu Marvel Comicsin suosittuun sarjakuvahahmoon Hämähäkkimies. Se on jatko-osa vuoden 2017 elokuvalle Spider-Man: Homecoming sekä Marvel Cinematic Universen (MCU) 23. elokuva ja kolmannen vaiheen viimeinen elokuva. Elokuvan ohjasi Jon Watts ja käsikirjoittivat Chris McKenna ja Erik Sommers. Sen pääosissa ovat Tom Holland, Samuel L. Jackson, Zendaya, Cobie Smulders, Jon Favreau, J. B. Smoove, Jacob Batalon, Martin Starr, Marisa Tomei ja Jake Gyllenhaal. Elokuvassa Peter Parker joutuu kesken Eurooppaan tehdyn luokkaretken liittymään Nick Furyn ja Mysterion pyynnöstä taisteluun Elementaaleja vastaan.

Neuvottelut Spider-Man: Homecomingin jatko-osan toteuttamisesta alkoivat lokakuussa 2016 ja elokuvan ensi-iltapäivämäärä lyötiin lukkoon joulukuussa 2016. Hollandin paluu Peter Parkerin / Hämähäkkimiehen rooliin vahvistettiin heinäkuussa 2017, Wattsin paluu ohjaajaksi joulukuussa 2017 ja Gyllenhaalin valinta Mysterion rooliin kesäkuussa 2018. Holland paljasti elokuvan virallisen nimen juuri ennen kuvausten alkua heinäkuussa 2018. Kuvaukset sijoittuivat Englantiin, Tšekkiin, Venetsiaan ja New Yorkiin ja päättyivät lokakuussa 2018. Elokuvan markkinoinnissa pyrittiin välttämään Avengers: Endgameen liittyviä juonipaljastuksia ennen sen ensi-iltaa huhtikuussa 2019.

Spider-Man: Far From Home sai maailmanensi-iltansa Hollywoodissa 26. kesäkuuta 2019. Elokuvateattereihin se ilmestyi Yhdysvalloissa 2. heinäkuuta 2019 ja Suomessa 3. heinäkuuta 2019. Elokuva on ensimmäinen yli miljardi dollaria maailmanlaajuisesti tuottanut Hämähäkkimies-elokuva sekä tällä hetkellä Sony Picturesin toiseksi eniten tuottanut elokuva. Se sai positiivisen vastaanoton, kriitikoiden kehuessa sitä ”hauskaksi ja tyydyttäväksi jatko-osaksi” ja ylistäessä näyttelijöiden roolisuoritusta, erityisesti Hollandin ja Gyllenhaalin.[3] Kolmas elokuva, Spider-Man: No Way Home, sai ensi-iltansa 17. joulukuuta 2021.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nick Fury ja Maria Hill saapuvat Ixtencoon, Meksikoon, missä hyvin epätavallisen myrskyn kerrottiin tuhonneen kylän. Tuhojen todelliseksi aiheuttajaksi paljastuu Maaelementaaliksi kutsuttu hirviö, jota vastaan saapuu taistelemaan mies nimeltä Quentin Beck. New Yorkissa Midtownin tiedelukio on aloittanut kouluvuoden alusta kaikkien niiden oppilaitten vuoksi, jotka katosivat kuusi vuotta sitten ”pliippauksen” ajaksi ja palasivat kahdeksan kuukautta sitten päivääkään vanhentumattomina.[a] Koulun järjestäessä kahden viikon luokkaretken Eurooppaan, Tony Starkin kuolemaa edelleen sureva Peter Parker toivoo, ettei hänen tarvitsisi matkan aikana toimia Hämähäkkimiehenä ja että voisi kertoa tunteistaan luokkatoverilleen Michelle ”MJ” Jonesille. May-tädin järjestämän hyväntekeväisyystapahtuman aikana Happy Hogan kertoo Furyn aikovan ottaa yhteyttä Peteriin, mutta Peter jättää vastaamatta puheluun.

Matkan ensimmäisellä etapilla, Venetsiassa, Peter ystävineen joutuu Vesielementaalin hyökkäämäksi. Beck, jolle tiedotusvälineet antavat nimen ”Mysterio”, saapuu ja pysäyttää olennon. Fury saapuu Peterin hotellihuoneeseen ja esittelee hänet Beckille. Beck väittää olevansa vaihtoehtoisesta ulottuvuudesta, jossa Elementaalit olivat tappaneet hänen perheensä ja tuhonneet hänen ulottuvuutensa Maan. Fury antaa Peterille Starkin jättämät lasit ja näihin kuuluvan E.D.I.T.H.-tekoälyn, jolla on pääsy kaikkiin Stark-yhtiöiden tietokantoihin sekä yhtiön satelliitilla oleviin drooneihin. Peter kieltäytyy Furyn avunpyynnöstä, mutta Fury ohjaakin luokkaretken seuraavaksi Pariisin sijasta Prahaan, minne Tulielementaalin on ennustettu hyökkäävän. Tulielementaali hyökkää keskelle karnevaalia ja Beck tuhoaa sen Peterin avustuksella. Fury ja Hill kutsuvat kaksikon Berliiniin, missä he aikovat koota uuden supersankariryhmän. Peter ei henkilökohtaisten ongelmiensa vuoksi pidä itseään kelvollisena Starkin ”seuraajaksi” ja luovuttaa E.D.I.T.H.:in hallinnan Beckille. Mutta Peter ei tiennyt Beckin olevan oikeasti entinen Stark-yhtiöiden hologrammiteknologian asiantuntija, joka oli erotettu liiallisen kunnianhimonsa vuoksi. Beck ja William Ginter Riva olivat muiden entisten Stark-yhtiöiden työntekijöiden avulla lavastaneet Elementaalien hyökkäykset hologrammiprojektoridroonien avulla saadakseen Beckin näyttämään Kostajien veroiselta sankarilta ja pyrkineet saamaan E.D.I.T.H.:in käsiinsä tehdäkseen illuusioista tehokkaampia.

MJ paljastaa Peterille epäilleensä tätä jo pitkän aikaa Hämähäkkimieheksi ja löytää hologrammiprojektorin, joka näyttää simulaation Ilmaelementaalista ja saa heidät tajuamaan Beckin olevan huijari. Beck saa tietää Peterin ja MJ:n löytäneen projektorin ja Furyksi naamioituneena huijaa Berliinissä Peterin paljastamaan keille muille oli kertonut siitä. Beck luo lukuisia illuusioita Peterin pään sekoittamiseksi, kunnes Peter lopulta putoaa tajuttomana junaan. Peter herää vankisellissä Hollannista ja murtautuu ulos ennen kuin soittaa Hoganille. Hogan lennättää Peterin Lontooseen, minkä kautta luokkaretkeläiset aikoivat palata New Yorkiin, ja Peter suunnittelee lentokoneessa olevalla Starkin laboratoriolla uuden Hämähäkkimies-puvun. Beck lavastaa Lontooseen neljän Elementaalin yhdistelmän hyökkäyksen ja lähettää E.D.I.T.H.:illä Stark-yhtiöiden droonit tekemään Elementaaliyhdistelmän vahingoista aitoja sekä tappamaan MJ:n ja muut Peterin ystävät estääkseen näitä paljastamasta totuutta. Peter kuitenkin murtaa illuusion ja ottaa E.D.I.T.H.:in takaisin hallintaansa, Beckin saadessa sitä ennen surmansa droonien harhaan ampumista luodeista ja Rivan paetessa droonien tekemien nauhoitusten kera. Peter ja MJ palaavat New Yorkiin ja alkavat seurustella.

Lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa Peter ja MJ näkevät uutisista kuinka verkkouutissivusto TheDailyBugle.netin uutistenlukija J. Jonah Jameson oli saanut käsiinsä manipuloidun videon, jossa Beck ennen viimeisiä hetkiään syytti Hämähäkkimiestä droonien aiheuttamista tuhoista ja kuolemastaan ennen kuin paljasti maailmalle Peterin olevan Hämähäkkimies. Lopputekstien jälkeen näytetyssä kohtauksessa paljastuu, että skrullit Talos ja Soren olivat viime päivien ajan esiintyneet Peterille Furyna ja Hillinä oikean Furyn pyynnöstä, joka piti muita skrulleja komennossaan avaruusasemalla.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Tom Holland  Peter Parker / Hämähäkkimies  
 Samuel L. Jackson  Nick Fury  
 Zendaya  Michelle ”MJ” Jones-Watson  
 Cobie Smulders  Maria Hill  
 Jon Favreau  Harold ”Happy” Hogan  
 J. B. Smoove  Julius Dell  
 Jacob Batalon  Edward ”Ned” Leeds  
 Martin Starr  Roger Harrington  
 Marisa Tomei  May Parker  
 Jake Gyllenhaal  Quentin Beck / Mysterio  
 Tony Revolori  Eugene ”Flash” Thompson  
 Angourie Rice  Betty Brant  
 Numan Acar  Dimitri Smerdyakov  
 Remy Hii  Brad Davis  
 Jorge Lendeborg Jr.  Jason Ionello  
 Zach Barack  Zach Cooper  
 Zoha Rahman  Zoha Souliotis  
 Yazmin Mwanza  Yasmin Monette  
 Joshua Sinclair-Evans  Josh Scarino  
 Tyler Luke Cunningham  Tyler Corbyn  
 Sebastian Viveros  Sebastian Fedas  
 Toni Garrn  Ompelija  
 Peter Billingsley  William Ginter Riva  
 Clare Dunne  Victoria Snow  
 Nicholas Gleaves  Gutes Guterman  
 Claire Rushbrook  Janice Lincoln  
 Dawn Michelle King  E.D.I.T.H. (ääni)  
 Pat Kiernan  oma itsensä (cameo)  
 J. K. Simmons  J. Jonah Jameson (cameo)  
 Ben Mendelsohn  Talos (cameo)  
 Sharon Blynn  Soren (cameo)  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä Tom Holland ja Jon Watts sitoutuivat jo alussa mukaan jatko-osaan.

Kesäkuussa 2016 Sony Picturesin johtaja Thomas Rothman kertoi, että that Sony ja Marvel Studios tulisivat tuottamaan muutkin Spider-Man: Homecomingin jälkeen tulevat Hämähäkkimies-elokuvat.[4] Seuraavan kuukauden aikana Marvel Studiosin puheenjohtaja Kevin Feige sanoi, että mikäli lisää elokuvia tehtäisiin, ne seuraisivat Harry Potter -elokuvasarjan tyyliä, ja että jokaisen elokuvan juoni käsittäisi kokonaisen kouluvuoden.[5] Toinen elokuva keskittyisi Peter Parkerin / Hämähäkkimiehen kolmanteen high school -vuoteen.[6] Neuvottelut toisen elokuvan toteuttamisesta alkoivat lokakuussa 2016, kuten myös siitä kuka olisi elokuvan roisto.[7] Hämähäkkimiehen näyttelijän, Tom Hollandin, sopimukseen kuului kolme Hämähäkkimies-elokuvaa, mukaan lukien Homecoming.[8] Joulukuussa, Homecomingin ensimmäisen trailerin suosion johdosta, Sony asetti jatko-osan ensi-illaksi 5. heinäkuuta 2019.[9] Sonyn vaatimus siitä, että jatko-osa julkaistaisiin vuonna 2019 teki Marvelin suunnitelmista Hämähäkkimiehen hahmoa kohtaan monimutkaisempia, koska hahmo kuoli Avengers: Infinity Warin (2018) lopussa eikä heräisi takaisin henkiin ennen Avengers: Endgamen (2019) tapahtumia.[10]

Kesäkuussa 2017 paljastettiin, että Sony käyttäisi elokuvassa toista Marvel Studiosille kuuluvaa hahmoa, kuten Homecomingissa oli käytetty Rautamiestä.[11] Feige totesi, että Marvel ja Sony olivat ”juuri alkamassa kiinteyttää suunnitelmiamme” elokuvaa varten ja tunsi, että Hämähäkkimiehen esiintymiset Avengers: Infinity Warissa ja Avengers: Endgamessa ”lähettäisivät hänet siinä vaiheessa uuteen elokuvauniversumiin”, samalla tavalla kuin Captain America: Civil War ”ilmoitti kaiken Homecomingissa.[12] Marvel ja Sony pyrkivät kumpikin siihen, että Homecomingin ohjaaja Jon Watts palaisi myös jatko-osan ohjaajaksi, Feige sanoessa, että ”se oli selvä tarkoitus”, ja Pascalin lisätessä, että ”olisi hullua, [ettei]” Watts palaisi. Watts mitse kertoi olleensa sitoutuneena kahden elokuvan ohjaajaksi.[13] Feige mainitsi, että elokuvalle olisi Homecomingin tavoin lisänimi, mutta siihen ei kuuluisi numeroa ”2”. Hän lisäsi myös, että kuvausten odotettiin alkavan huhti-toukokuussa 2018.[14] Pascal huomautti, että elokuvan tapahtumat alkaisivat heti Avengers: Endgamen tapahtumien jälkeen.[15] Feige sanoi, että Homecomingin tavoin elokuvalla olisi roisto, jota ei ole aiemmin nähty elokuvissa.[16] Heinäkuussa 2017 Watts osallistui neuvotteluihin jatko-osan ohjaamisesta ja Marisa Tomei ilmaisi halunsa palata May-tädin rooliin.[17][18]

Pascal sanoi elokuvan tapahtumien alkavan ”muutama minuutti” Avengers: Endgamen lopun jälkeen.[15] Tarkkaa ajankulkua näiden välillä ei ole määritelty, Watts uskoi sen olevan ”melkein heti” Endgamen jälkeen.[19] Watts tunsi sen olevan Far From Homen tuotantotiimille ”hauska ja luova haaste”, mikä antaisi heidän vastata moneen Endgamen tapahtumien jättämään kysymykseen. Watts lisäsi, että he halusivat tehdä elokuvan, joka sijoittuisi samaan maailmaan ja käsittelisi näitä tarinoita, mutta olisi samalla hauska Hämähäkkimies-elokuva”. Esimerkiksi Ned Leeds, Michelle ”MJ” Jones ja Flash Thompson muuttuivat kaikki tomuksi Peterin mukana Infinity Warin tapahtumien myötä ja heidän palauduttua ennalleen Endgamen tapahtumien myötä, useimmat heidän luokkatoverinsa ovat nyt viisi vuotta vanhempia. Watts vertasi tätä elokuvaan Avaruuden sankari (1986), kutsuen tilannetta ”hyvin oudoksi... mutta... myös joksikin, missä voi olla paljon hauskaa”.[20]

Esituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva oli melkein valmis esituotantoon elokuun 2017 lopussa,[14] Chris McKennan ja Erik Sommersin, kahden Homecomingin käsikirjoittajista, ollessa viimeisissä neuvotteluissa jatko-osan käsikirjoittamisesta.[21] Lokakuussa 2017 Jacob Batalon vahvisti palaavansa Ned Leedsin rooliin.[22] Joulukuussa 2017 Feige vahvisti Wattsin palaavan ohjaajaksi.[23] Helmikuussa 2018 Zendayan vahvistettiin palaavan Michelle ”MJ” Jonesin rooliin.[24] Huhtikuun lopulla Feige ilmoitti, että kuvaukset alkaisivat heinäkuun 2018 alussa, että elokuva kuvattaisiin Lontoossa. Feige kertoi syyksi, että suuri osa elokuvasta sijoittuisi New Yorkin ulkopuolelle ja eri puolille maailmaa.[25] Kuukauden kuluttua Jake Gyllenhaal osallistui neuvotteluihin Mysterion roolista ja Tomein ja Michael Keatonin ollessa vahvistettuina edellisestä elokuvasta tuttuihin rooleihinsa palaamisesta. Lisäksi McKenna ja Sommers vahvistettiin elokuvan käsikirjoittajiksi.[26][27] Watts kuitenkin myöhemmin sanoi, etteivät Keaton ja Laura Harrier esiinny elokuvassa.[19] Kesäkuun 2018 lopussa Holland paljasti elokuvan virallisen nimen olevan Spider-Man: Far From Home.[28] Feige selitti, että koska tieto virallisesta nimestä voisi vuotaa jo ennen kuvausten alkua, he päättivät paljastaa sen itse,[29] verraten elokuvan nimeä Spider-Man: Homecomingiin siten, että molemmilla olisi monia ”vaihtoehtoisia merkityksiä”, jatkaen ’Home’-teeman käyttöä.”[30] Feige selitti myös elokuvan sijoittuvan kesään, jonka Parker ystävineen viettää Euroopassa.[31]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan kuvauspaikka Venetsiassa.

Kuvaukset alkoivat Hertfordshiressa, Englannissa, 2. heinäkuuta 2018,[32] ja sijoittuivat myös eri puolille Lontoota,[25] mukaan lukien Itä-Lontooseen.[33] Pian kuvausten alun jälkeen kuvauspaikalta otetut kuvat paljastivat Hemky Maderan palaavan näyttelemään herra Delmaria, Queensissä toimivan bodegan omistajaa, mutta kohtaukset poistettiin varsinaisesta elokuvasta ja siirrettiin lyhytelokuvaan ”Peter's To-Do List”.[34][35] Lisäksi Tony Revolorin paljastettiin palaavan Flash Thompsonin roolin ja J. B. Smoove, Numan Acar sekä Oli Hill liittyivät näyttelijäkaartiin, mutta Hill ei lopulta esiintynyt elokuvassa.[36][37][38] Elokuun alussa Samuel L. Jacksonin ja Cobie Smuldersin vahvistettiin palaavan edellisistä MCU-elokuvista tuttuihin rooleihinsa Nick Furyna ja Maria Hillinä.[39] Saman kuukauden aikana Remy Hii liittyi näyttelijäkaartiin.[40] Syyskuun aikana elokuvaa kuvattiin myös Prahassa ja Liberecissä, Tšekissä, ja kuun lopussa kuvaukset siirtyivät Venetsiaan.[41][42] Lisäksi paljastettiin, että Jon Favreau palaa näyttelemään Happy Hogania ja Angourie Rice Betty Brantia.[43][44] Lokakuun alussa elokuvaa kuvattiin New Yorkissa.[45] Kuvaukset päättyivät 16. lokakuuta 2018.[46]

Jälkituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lokakuun 2018 alussa Sony Pictures teki uuden lukuisia elokuvia koskevan sopimuksen Imax Corporationin niiden julkaisemiseksi Imax-formaatissa, mukaan lukien Far From Homen.[47] Joulukuussa 2018 Sony paljasti Brasilian CCXP-tapahtumassa, että Elementaalit esiintyvät elokuvassa.[48] Elokuvan versiot Elementtaaleista perustuvat joihinkin Hämähäkkimiehen vähemmän tunnettuihin vihollisiin, Maaelementaalin perustuessa Hiekkamieheen, Vesielementaalin perustuessa Hydromieheen, Tulielementaalin perustuessa Sulaneeseen Mieheen ja Ilmaelementaalin perustuessa Sykloniin.[49][50][51][52] Seuraavan kuukauden aikana Martin Starrin vahvistettiin palaavaan opettaja Roger Harringtonin rooliin.[53][54] Lisäksi mainostaessaan Avengers: Endgamea Shanghaissa, Feige sanoi Far From Homen olevan MCU:n kolmannen vaiheen viimeinen elokuva. Aiemmin oli uskottu, että Endgame olisi kolmannen vaiheen viimeinen ja Far From Home neljännen vaiheen ensimmäinen elokuva.[55] Jälkituotanto päättyi kesäkuussa 2019.[56]

Framestore, Industrial Light & Magic, Image Engine, Sony Pictures Imageworks, Luma Pictures, Rising Sun Pictures, Scanline VFX, Territory Studio ja Method Studios vastasivat elokuvan erikoistehosteita.[57]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lokakuussa 2018 paljastettiin, että Michael Giacchino, joka sävelsi Spider-Man: Homecomingin, palaa säveltäjäksi Far From Homeen.[58][59] Elokuvan alussa soi Whitney Houstonin ”I Will Always Love You” Marvel Studiosin avauslogon taustalla.[60] Sony Classical julkaisi elokuvan soundtrackin 28. kesäkuuta 2019.[61]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spider-Man: Far From Home sai ensiesityksensä Hollywoodissa 26. kesäkuuta 2019.[62] Teatteriensi-iltansa elokuva sai Yhdysvalloissa 2. heinäkuuta 2019 ja Suomessa 3. heinäkuuta 2019.[63][64] Elokuvan alkuperäinen suunniteltu ensi-ilta oli 5. heinäkuuta 2019.[9]

Jatko-osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Spider-Man: No Way Home

Syyskuussa 2019 Marvel Studios ja Sony Pictures ilmoittivat aikovansa tuottaa kolmannen elokuvan, päädyttyään aiemmin umpikujaan edellisen sopimuksensa kanssa.[65] Watts palasi ohjaajaksi,[66] McKennan ja Sommersin palatessa käsikirjoittajiksi.[67] Holland, Zendaya, Favreau, Tomei, Batalon,[68] ja Revolori palaavat rooleihinsa,[66] Benedict Cumberbatchin ja Benedict Wongin palatessa edellisistä MCU-elokuvista tuttuihin rooleihinsa Tohtori Outona ja Wongina.[69][68] Tobey Maguire ja Andrew Garfield, Hämähäkkimiehen edelliset näyttelijät Sam Raimin Hämähäkkimies-elokuvatrilogiasta ja Marc Webbin The Amazing Spider-Man -elokuvista, palasivat rooleihinsa,[70] kuten myös Willem Dafoe, Alfred Molina ja Thomas Haden Church, jotka näyttelivät Norman Osbornia / Vihreää Menninkäistä, Otto Octaviusta / Tohtori Mustekalaa ja Flint Markoa / Hiekkamiestä Raimin elokuvissa, sekä Rhys Ifans ja Jamie Foxx, jotka näyttelivät Curt Connorsia / Liskoa ja Max Dillonia / Elektroa The Amazing Spider-Man -elokuvissa.[71] Elokuva sai ensi-iltansa Suomessa 15. joulukuuta 2021 ja Yhdysvalloissa 17. joulukuuta 2021.[72][73]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kuvailtu elokuvissa Avengers: Infinity War (2018) ja Avengers: Endgame (2019).

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Spider-Man: Far from Home Box Office Mojo. Viitattu 14.1.2020. (englanniksi)
  2. Vuoden katsotuimmat elokuvat vuonna 2019 Päivitetty 2.1.2020. Suomen elokuvasäätiö. Arkistoitu 2.1.2020. Viitattu 14.1.2020.
  3. Nissen, Dano: 'Spider-Man: Far From Home' Reviews: What the Critics Are Saying Variety. 27.6.2019. Viitattu 7.7.2019. (englanniksi)
  4. Galloway, Stephen: Tom Rothman on 'Spider-Man' Plans and Loving 'Ghostbusters' Trolls: "Can We Please Get Some More Haters to Say Stupid Things?" The Hollywood Reporter. 23.6.2016. Arkistoitu 23.6.2016. Viitattu 25.6.2018. (englanniksi)
  5. Chitwood, Adam: Kevin Feige Says ‘Spider-Man’ Sequels Could Follow the ‘Harry Potter’ Format Collider.com. 27.7.2016. Arkistoitu 28.7.2016. Viitattu 25.6.2018. (englanniksi)
  6. Sciretta, Peter: ‘Spider-Man: Homecoming’ Set Visit: Everything We Learned - Page 3 /Film. 3.4.2017. Arkistoitu . Viitattu 25.6.2018. (englanniksi)
  7. Nordstrom, Leigh: Robert Pattinson, Sienna Miller Talk ‘The Lost City of Z’ Women's Wear Daily. 16.10.2016. Arkistoitu 17.10.2016. Viitattu 25.6.2018. (englanniksi)
  8. Siegel, Tatiana: Tom Holland Learned He Got His 'Spider-Man: Homecoming' Role From a Marvel Instagram Post The Hollywood Reporter. 9.11.2016. Arkistoitu 9.11.2016. Viitattu 25.6.2018. (englanniksi)
  9. a b D'Alessandro, Anthony: ‘Spider-Man: Homecoming 2’ Shoots Web Around Independence Day 2019 Frame; ‘Bad Boys 4’ Moves To Memorial Day Deadline.com. 9.12.2016. Arkistoitu 10.12.2016. Viitattu 25.6.2018. (englanniksi)
  10. Robinson, Joanna: Sony Finally Untangles Its Spider Web Vanity Fair. 14.12.2018. Arkistoitu 15.12.2018. Viitattu 9.2.2019. (englanniksi)
  11. Siegel, Tatiana & Kit, Borys: How Sony Learned to Cede Control to Marvel on 'Spider-Man: Homecoming' The Hollywood Reporter. 21.6.2017. Arkistoitu 21.6.2017. Viitattu 25.6.2018. (englanniksi)
  12. Rooney, Matt: Exclsuive: Kevin Feige Talks Spidey's Future & Studio Collaborations JoBlo.com. 24.6.2017. Arkistoitu 26.6.2017. Viitattu 25.6.2018. (englanniksi)
  13. Chitwood, Adam: ‘Spider-Man: Homecoming 2’: Director Jon Watts Likely to Return Collider. 26.6.2017. Arkistoitu 26.6.2017. Viitattu 25.6.2018. (englanniksi)
  14. a b Chitwood, Adam: ‘Spider-Man: Homecoming 2’ Filming Dates, Title Details Revealed Collider. 26.6.2017. Arkistoitu 26.6.2017. Viitattu 25.6.2018. (englanniksi)
  15. a b Taylor-Foster, Kim: EXCLUSIVE: Sony’s Spider-Man Movies Happen in the “Same Reality” as the MCU Fandom. 28.6.2017. Wikia Inc.. Arkistoitu 29.6.2017. Viitattu 25.6.2018. (englanniksi)
  16. Daniell, Mark: Marvel's Kevin Feige on Spider-Man, the future of the MCU and replacing Robert Downey Jr. Toronto Sun. 2.7.2017. Arkistoitu 9.7.2017. Viitattu 25.6.2018. (englanniksi)
  17. Ford, Rebecca & Kit, Borys: 'Spider-Man: Homecoming' Director in Talks to Return for Sequel (Exclusive) The Hollywood Reporter. 19.7.2017. Arkistoitu 19.7.2017. Viitattu 25.6.2018. (englanniksi)
  18. Setoodeh, Ramin: Marisa Tomei on Playing Aunt May in ‘Spider-Man: Homecoming,’ Sequels and Hollywood Sexism Variety. 21.7.2017. Arkistoitu 22.7.2017. Viitattu 25.6.2018. (englanniksi)
  19. a b Davis, Erik: Exclusive Interview: 'Spider-Man: Far From Home' Director Jon Watts Breaks Down That Wild New Trailer Fandango. 6.5.2019. Arkistoitu 7.5.2019. Viitattu 25.6.2019. (englanniksi)
  20. Coogan, Devan: Spider-Man: Far From Home director Jon Watts breaks down that post-Endgame trailer Entertainment Weekly. 6.5.2019. Arkistoitu 7.5.2019. Viitattu 25.6.2019. (englanniksi)
  21. Kit, Borys: 'Spider-Man: Homecoming' Writers Returning for Sequel (Exclusive) The Hollywood Reporter. 30.8.2017. Arkistoitu 30.8.2017. Viitattu 25.6.2018. (englanniksi)
  22. Alexander, Julia: Peter Parker’s best friend, Ned, may show up in an Avengers movie Polygon. 5.10.2017. Arkistoitu 5.10.2017. Viitattu 25.6.2018. (englanniksi)
  23. Hood, Cooper: Kevin Feige Confirms Jon Watts Will Direct Spider-Man: Homecoming 2 Screen Rant. 9.12.2017. Arkistoitu 9.12.2017. Viitattu 25.6.2018. (englanniksi)
  24. Kit, Borys & Galuppo, Mia: Jake Gyllenhaal, Ansel Elgort, Zendaya to Star in Crime Drama 'Finest Kind' The Hollywood Reporter. 9.2.2018. Arkistoitu 10.2.2018. Viitattu 25.6.2018. (englanniksi)
  25. a b Lussier, Germain: The Sequel to Spider-Man Homecoming Spans the Globe io9. 22.4.2018. Arkistoitu 23.4.2018. Viitattu 25.6.2018. (englanniksi)
  26. Kroll, Justin: Jake Gyllenhaal Eyed for Villain Role in ‘Spider-Man: Homecoming’ Sequel Variety. 21.5.2018. Arkistoitu 21.5.2018. Viitattu 25.6.2018. (englanniksi)
  27. Vlessing, Etan & Kit, Borys: Jake Gyllenhaal in Talks to Star in 'Spider-Man: Homecoming' Sequel The Hollywood Reporter. 21.5.2018. Arkistoitu 22.5.2018. Viitattu 25.6.2018. (englanniksi)
  28. Patches, Matt: Tom Holland just revealed the full title of Spider-man 2 Polygon. 23.6.2018. Arkistoitu 24.6.2018. Viitattu 25.6.2018. (englanniksi)
  29. Fischer, Russ: Kevin Feige Still Won’t Tell Us All Marvel’s Future Plans Birth.Movies.Death. 8.7.2018. Arkistoitu 9.7.2018. Viitattu 10.7.2018. (englanniksi)
  30. Eisenberg, Eric: Spider-Man: Far From Home Has Multiple Meanings, According To Kevin Feige Cinema Blend. 24.6.2018. Viitattu 25.6.2018. (englanniksi)
  31. Lussier, Germain: The Avengers 4 Trailers Are Going To Have A Weird Marketing Problem Gizmodo. 26.6.2018. Arkistoitu 26.6.2018. Viitattu 2.7.2018. (englanniksi)
  32. Stone, Sam: First Spider-Man: Far From Home Set Photos Surface Comic Book Resources. 2.7.2018. Arkistoitu 3.7.2018. Viitattu 4.7.2018. (englanniksi)
  33. Dumaraog, Ana: New Spider-Man: Far From Home Set Video Sees Tom Holland Get Emotional Screen Rant. 8.7.2018. Arkistoitu 9.7.2018. Viitattu 27.7.2018. (englanniksi)
  34. Grebey, James: 'Spider-Man: Far From Home' Photos Reveal an Unexpected Returning Character Inverse. 3.7.2018. Arkistoitu 10.7.2018. Viitattu 10.7.2018. (englanniksi)
  35. Wilding, Josh: Spider-Man: Far From Home Blu-ray Release Will Include "Peter's To-Do List" Short Film - Exclusive comicbookmovie.com. 27.6.2019. Viitattu 2.7.2019. (englanniksi)
  36. Fleming Jr., Mike: J.B. Smoove Joins 'Spider-Man: Far From Home' Deadline Hollywood. 9.7.2018. Arkistoitu 9.7.2018. Viitattu 10.7.2018. (englanniksi)
  37. N'Duka, Amanda: ‘Spider-Man: Far From Home’ Adds Numan Acar Deadline.com. 17.7.2018. Arkistoitu . Viitattu 17.7.2018. (englanniksi)
  38. James, David: Tom Holland Hangs Out With Spider-Man: Far From Home Cast In New Pic We Got This Covered. 23.7.2018. Arkistoitu 24.7.2018. Viitattu 27.7.2018. (englanniksi)
  39. Buchanan, Kyle: Spider-Man: Far From Home Adds Samuel L. Jackson, Cobie Smulders Vulture. 7.8.2018. Arkistoitu 7.8.2018. Viitattu 8.8.2018. (englanniksi)
  40. Gonzalez, Umberto: ‘Crazy Rich Asian’ Star Remy Hii Joins ‘Spider-Man: Far From Home’ Cast (Exclusive) TheWrap. 14.8.2018. Arkistoitu 14.8.2018. Viitattu 14.8.2018. (englanniksi)
  41. Vrabec, Luboš: FOTO: Neptuna na náměstí nahradil muž v plášti. Hollywoodská produkce připravuje natáčení Liberecká Drbna. 6.9.2018. Arkistoitu 8.9.2018. Viitattu 30.9.2018. (tšekiksi)
  42. Carbone, Gina: 'Spider-Man: Far From Home' Is Now Filming in Venice Moviefone. 28.9.2018. Viitattu 30.9.2018. (englanniksi)
  43. Barnhardt, Adam: Tom Holland Battles A Pigeon in New 'Spider-Man: Far From Home' Set Photos Comicbook.com. 29.9.2018. Arkistoitu 19.10.2018. Viitattu 24.10.2018. (englanniksi)
  44. Warner, Sam: Spider-Man: Far from Home set picture confirms the return of an MCU favourite Digital Spy. 7.9.2018. Arkistoitu 18.10.2018. Viitattu 24.10.2018. (englanniksi)
  45. Scott, Ryan: Tom Holland Wraps Spider-Man: Far from Home Venice Shoot with New Set Video MovieWeb. 3.10.2018. Viitattu 11.10.2018. (englanniksi)
  46. Hood, Cooper: Spider-Man: Tom Holland Announces Far From Home Has Wrapped Screen Rant. 16.10.2018. Arkistoitu 17.10.2018. Viitattu 17.10.2018. (englanniksi)
  47. Vlessing, Etan: Imax, Sony Pictures Sign Global Film Slate Deal (Exclusive) The Hollywood Reporter. 24.10.2018. Arkistoitu . Viitattu 26.1.2019. (englanniksi)
  48. Aliaga, Victor & Vejvoda, Jim: Spider-Man: Far From Home Trailer Description IGN. 8.12.2018. Arkistoitu . Viitattu 10.12.2018. (englanniksi)
  49. Goldberg, Matt: ‘Spider-Man: Far From Home’: Over 35 Things We Learned on the European-Set Sequel Collider. 8.5.2019. Arkistoitu 8.5.2019. Viitattu 8.5.2019. (englanniksi)
  50. Small, Gretchen: Who Are the Elementals in SPIDER-MAN: FAR FROM HOME? Nerdist. 8.5.2019. Arkistoitu . Viitattu 13.5.2019. (englanniksi)
  51. Hullender, Tatiana: Confirmed: Spider-Man: Far From Home's Elemental Villains Based on B-List Villains Screen Rant. 8.5.2019. Arkistoitu 8.5.2019. Viitattu 6.7.2019. (englanniksi)
  52. How Kevin Feige And Jon Watts Feel About Potentially Bringing Green Goblin And Doc Ock Back To The Spider-Man Movies Cinema Blend. 4.7.2019. Viitattu 6.7.2019. (englanniksi)
  53. Chitwood, Adam: First ‘Spider-Man: Far From Home’ Trailer Sends Peter Parker on a European Vacation Collider. 15.1.2019. Arkistoitu 15.1.2019. Viitattu 15.1.2019. (englanniksi)
  54. Russell, Scott: Everything We Know about Spider-Man: Far From Home So Far Paste. 7.12.2018. Arkistoitu 15.1.2019. Viitattu 15.1.2019. (englanniksi)
  55. Lunning, Just: 'Spider-Man: Far From Home' Will End Phase 3 of Marvel Cinematic Universe, Not Begin Phase 4, Says Marvel's Kevin Feige Newsweek. 20.4.2019. Arkistoitu . Viitattu 8.5.2019. (englanniksi)
  56. Barnhardt, Adam: Spider-Man: Far From Home Wraps Post-Production Comicbook.com. 8.6.2019. Viitattu 9.6.2019. (englanniksi)
  57. Frei, Vincent: Spider-Man: Far From Home Art of VFX. 15.1.2019. Arkistoitu . Viitattu 9.6.2019. (englanniksi)
  58. Michael Giacchino to Return for ‘Spider-Man: Far From Home’ Film Music Reporter. 10.10.2018. Viitattu 11.10.2018. (englanniksi)
  59. Giacchino, Michael: Happy Avengers weekend everyone!! Meanwhile... Saturday morning fun for me at the recording studio... twitter.com. 27.4.2019. Viitattu 16.6.2019. (englanniksi)
  60. Sandwell, Ian: Spider-Man: Far From Home kills off a major Avenger off-screen Digital Spy. 2.7.2019. Viitattu 8.7.2019. (englanniksi)
  61. ‘Spider-Man: Far from Home’ Soundtrack Details Film Music Reporter. 20.6.2019. Viitattu 8.7.2019. (englanniksi)
  62. Tune in the 'Spider-Man: Far From Home' Red Carpet Live Stream on June 26 Marvel.com. 19.6.2019. Viitattu 20.6.2019. (englanniksi)
  63. Schaefer, Sandy: Spider-Man: Far From Home Release Date Moves Up 3 Days Screen Rant. 17.4.2019. Arkistoitu 17.4.2019. Viitattu 17.4.2019. (englanniksi)
  64. Spider-Man: Far From Home Finnkino. Arkistoitu 22.4.2019. Viitattu 22.4.2019.
  65. Lang, Brent: Sony, Marvel Make Up: Companies Will Produce Third ‘Spider-Man’ Film Variety. 27.9.2019. Arkistoitu . Viitattu 27.9.2019. (englanniksi)
  66. a b Kit, Borys: 'Spider-Man 3' Jolt: Jamie Foxx Returning as Electro (Exclusive) The Hollywood Reporter. 1.10.2020. Arkistoitu . (englanniksi)
  67. Next Post-'Spider-Man' Skirmish For Sony & Disney: A Tug Of War Over 'Spider-Man' Helmer Jon Watts? Deadline Hollywood. 23.8.2019. Arkistoitu . Viitattu 25.8.2019. (englanniksi)
  68. a b Donnelly, Matt: 'Spider-Man: No Way Home' Trailer Officially Drops, Multiverse Villains Descend on Tom Holland Variety. 23.8.2021. Arkistoitu . Viitattu 23.8.2021. (englanniksi)
  69. Kroll, Justin: Benedict Cumberbatch To Reprise Doctor Strange Role In Next 'Spider-Man' Movie Deadline Hollywood. 8.10.2020. Arkistoitu 9.10.2020. Viitattu 14.10.2020. (englanniksi)
  70. Debruge, Peter: Spider-Man: No Way Home Review: Tom Holland Cleans Out the Cobwebs of Sprawling Franchise With Multiverse Super-Battle Variety. 13.12.2021. Arkistoitu . Viitattu 23.12.2021. (englanniksi)
  71. Coggan, Devan: New Spider-Man: No Way Home trailer swings headfirst into the multiverse Entertainment Weekly. 16.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 19.11.2021. (englanniksi)
  72. Spider-Man: No Way Home Finnkino. Arkistoitu 15.11.2021. Viitattu 15.11.2021.
  73. Moreau, Jordan: ‘Spider-Man: Far From Home’ Sequel Delayed to December 2021 Variety. 23.7.2020. Arkistoitu . Viitattu 24.7.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]