Speak & Spell (lelu)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alkuperäinen Speak & Spell -malli.

Speak & Spell on lapsille suunnattu opettavainen kannettava lelu, jonka Texas Instruments toi markkinoille vuonna 1978. Se on tarkoitettu opettamaan lasta "tavaamaan" yleisesti väärinkirjoitettuja sanoja (150–200 sanan sanasto) ja lukemaan leikin varjolla.[1] Käytännössä Speak & Spell oli yksi varhaisimmista tietokoneista, kun se ilmestyi kauppoihin 1970-luvun lopulla: Kannettavassa laitteessa oli integroitu näyttö ja näppäimistö, ja se oli varustettu TMS1000- tai TMC0280-mikropiirillä ja puhesyntetisaattorilla, ja lisäksi siinä oli paikka pelimoduulille. Basic Fun -yhtiö osti Speak & Spellin oikeudet vuonna 2019, ja se palasi markkinoille vain hieman muunneltuna.[2]

Laitteesta julkaistiin myös versiot Speak & Read ja Speak & Math. Lisämoduulit (sanakirjasto eli sanastolisäosa jne.) sopivat eri sarjan laitteisiin, mutta eivät kuitenkaan oikeasti toimineet kuin siinä versiossa, johon ne alun perin oli tarkoitettu. Voisi luulla että Speak & Math toimisi myös laskimena, mutta näin ei ole asian laita.[3]

Perusversion toiminnot ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Speak & Spellin oranssin muovikuoren yläosassa on kantokahva, jonka alapuolella on kiinteä kaiutin ja näyttö. Näiden alapuolella on keltainen alue, jonka sisällä on oranssilla kehystetty sinipohjainen näppäimistö. Näppäimistön kirjaimet on sijoiteltu aakkosjärjestykseen querty-näppäimistöstä poiketen, vokaalit erottuvat erivärisinä. Aluperäisessä versiossa näppäimet ovat korotettuja painikkeita, ja myöhemmässä mallissa taas on litteä kalvonäppäimistö.[3][4] Paristokotelon taakse oli sijoitettu paikka joko pelimoduulille tai sanastolisäosalle.[5]

Laiteessa on viisi toimintoa:

  • Spell (On-painike): Konsoli lausuu sanan ja käyttäjän pitää kirjoittaa se näppäimistöllä.
  • Mystery Word: Käytännössä Hirsipuu-pelin (engl. Hangman) versio, eli käyttäjän pitää arvata sanasta puuttuvat kirjaimet. Yrityskertojen määrä on rajoitettu.
  • Say It: Käyttäjä lausuu sanan, jonka konsoli näyttää ruudulla. Hetken päästä laite sanoo oikean vastauksen.
  • Secret Code: Kirjoita sana, ja konsoli muuntaa sen salasanaksi. Toisen käyttäjän voi laittaa purkamaan salasanan takaisin aluperäiseen muotoon.
  • Letter: Konsoli toistaa ääneen käyttäjän painaman kirjaimen.

Laajennusmoduuleilla saattoi hankkia laitteeseen lisää pelejä tai uusia sanastoja. Speak & Spell -perusversio ei osannut toistaa käyttäjän vapaasti kirjoittamia sanoja, mutta Speak & Read -versiolla se onnistuu, jos sana kuuluu laitteen sanavarastoon.[6]

Secret Code on toteutettu Caesarin salakirjoitus - menetelmällä. Se perustuu kirjaimen vaihtamiseen toiseksi niin, että on ikään kuin kaksi päällekäistä aakkossettiä, joista alemman paikkaa muutetaan: koodattu sana muodostuu alemman rivin aakkosista, jotka osuvat ylemmän rivin kirjainten kanssa yhteen. Speak & Spellissä alempi rivi kuitenkin kulkee vastakkaiseen suuntaan niin, että kirjaimet P ja Q sekä C ja D kohtaavat ristikkäin:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
F E D C B A Z Y X W V U T S R Q P O N M L K J I H G

Vaikutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musiikkimaailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musiikintekijät ovat käyttäneet Speak & Spellillä tuotettua ääntä levyillä joko sellaisenaan tai sitten niin, että laitteen alkuperäisiä elektroniikkapiirejä on käsitelty eli bendattu (circuit bending). Esimerkiksi ranskalainen Jean Michel Jarre on käyttänyt Speak & Spellin sävel-sämplejä kappaleissaan. Useat eri musiikkityylejä edustavat artistit ovat hyödyntäneet Speak & Spellin tai sen rinnakkaismallien tuottamaa puhesynteesiä tai äänitehosteita yhtenä osana musiikkiaan. Näistä esimerkkeinä Beck,[7] Coldplay, Erasure,[8] Freezepop,[9] Kraftwerk, Limp Bizkit,[10][11] Naya Rivera,[12] OMD, Robyn, Röyksopp, Sōta Fujimori ja TLC. Modattu laite näkyy Hextatics-duon levynkannessa Listen & Learn (2002).[13] Lisäksi väitetään, että englantilaisen synthpop-bändin Depeche Moden esikoislevyn nimi Speak & Spell viittaa juuri tähän elektroniseen leluun.

Circuit bending[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Circuit bending tarkoittaa laitteiden modausta, eli sitä että laitetta muokataan. Alkuperäisiä mikropiirejä käsitellään eli bendataan niin, että laite toimii "väärin" tai ainakin alkuperäisestä poikkeavalla tavalla. Laitteen kotelo avataan, liittimiä ristiinkytketään ja laitteeseen lisätään uusia elektronisia komponentteja kuten kytkimiä ja potikoita, joilla voidaan muuttaa äänen korkeutta tai taajuutta. Esimerkiksi kalvonäppäimistön alla olevan matriisipiirin kytkimiä ylikuormitetaan ja häiritään niin, että saadaan aikaan ilmiö, joka elektroniikkaharrastajien keskuudessa tunnetaan nimellä key ghosting tai key jamming. Laite menee sekaisin, kun se ei tunnista usean näppäimen yhtäaikaista painamista, ja alkaa tuottaa uusia ääniä. Tavallisessa kirjoitusnäppäimistössä ghosting tarkoittaisi sitä, että kun kolmea merkkiä painetaan yhtä aikaa, näppäimistö tuottaakin lisäksi ylimääräisen kirjaimen; jamming taas sitä kun kolmea kirjainta painetaan, näppäimistö hylkää kolmannen merkin. Musiikin tuottamiseen tarkoitetut ja kalliimmat laitteet taas estävät kummankin ilmiön täysin tai osittain matriisipiiriin lisätyillä diodeilla. Speak & Spellissä nämä ilmiöt esiintyvät ilman mitään muutoksiakin, kun samalla rivillä painetaan yhtä aikaa alas enemmän kuin kolme painiketta. Joka tapauksessa erilaisia näyttäviä lisävarusteita lisätään myös Speak & Spelleihin, sillä modattua laitetta käytetään musiikki-instrumenttina, ja niillä käydään myös kauppaa. Modattua lelua voidaan myös käyttää yhdessä lisälaitteiden kanssa, ääni voidaan esimerkiksi kierrättää pienen syntetisaattorin kautta kuten Korg Monotron Delay.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Speak & Spell (Toys) TV Tropes. Arkistoitu 5.7.2020. Viitattu 6.7.2020.
  2. Make Spelling Fun with Speak and Spell The Toy Insider. 12.12.2019. Viitattu 6.7.2020. (englanniksi)
  3. a b The 8-Bit Guy: Speak & Spell - The first ever PC? 16.3.2014. YouTube. Viitattu 6.7.2020.
  4. Speak & Spell - CHM Revolution www.computerhistory.org. Viitattu 6.7.2020.
  5. The 8-Bit Guy: How Speech Synthesizers Work 9.3.2019. YouTube. Viitattu 6.7.2020.
  6. Davis, Mark: Texas Instruments Speak & Spell, Speak & Math, Speak & Read 14.3.2013. YouTube. Viitattu 6.7.2020.
  7. Beck - The Information (Images: Liner notes; Nigel Godrich ja Brian LeBarton; Speak'n Spell) Discogs. Viitattu 6.7.2020. (englanniksi)
  8. Erasure (Kanava: erasureinfo): Erasure: Brother and Sister (2019 – Remaster) (Kappaleen alussa Speak & Spell "sanoo" Rock it!, myöhemmin kappaleessa on sampleja laitteen äänistä.) 28.3.2019. YouTube. Viitattu 7.7.2020.
  9. Freezepop: Freezepop: I am not your gameboy (Speak & Spell "puhuu" kappaleen alussa ja kohdasta 2:37 eteenpäin.) 9.7.2015. YouTube. Viitattu 7.7.2020.
  10. Erlewine, Stephen Thomas: Limp Bizkit – Results May Vary / AllMusic Review ("...on a boneheaded cover of the Who's "Behind Blue Eyes," turning it into a Staind song with a Speak & Spell on the bridge ("B-I-Z-K-I-T. Say it". Huom! Oikeasti sanoo L.I.M.P. eikä B.I.Z.K.I.T.)) www.allmusic.com. Viitattu 7.7.2020.
  11. Limp Bizkit (käyttäjä: Tricky Vault): Limp Bizkit - Behind Blue Eyes - Lyrics YouTube. Viitattu 7.7.2020.
  12. Naya Rivera (Kanava: NayaRiveraVEVO): Naya Rivera - Sorry (Lyric Video) ft. Big Sean 17.9.2013. YouTube. Viitattu 7.7.2020.
  13. Hexstatic - Listen & Learn Discogs. Viitattu 6.7.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]