Space Quest IV

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Space Quest IV:
Roger Wilco and the Time Rippers
Kansikuvan tekijä Terry Robinson
Kansikuvan tekijä Terry Robinson
Kehittäjä Sierra On-Line
Julkaisija Sierra On-Line
Suunnittelija Mark Crowe ja Scott Murphy
Säveltäjä Mark Seibert
Pelisarja Space Quest
Pelimoottori SCI
Julkaistu 4. maaliskuuta 1991
Lajityyppi Seikkailupeli
Pelimuoto yksinpeli
Alusta DOS, Windows, Macintosh, Amiga, NEC PC-9801
Jakelumuoto Levyke
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Space Quest IV: Roger Wilco and the Time Rippers on vuonna 1991 peliyhtiö Sierra On-Linen julkaisema graafinen seikkailupeli. Peli julkaistiin levykeillä 4. maaliskuuta 1991 ja CD-ROM-versio julkaisiin joulukuussa 1992, missä oli täysi tuki äänipuheelle. Pelissä on 256 väriä ja täysin hiiriohjattu käyttöliittymä. Peli oli ensimmäisiä pelejä joissa käytettiin liikkeenkaappausanimaatiota. Tuotantokustannukset olivat yli miljoona Yhdysvaltain dollaria ja peliä myytiin enemmän kuin kolmea ensimmäistä pelijaksoa yhteensä. Atari ST -versiota mainostettiin Sierra On-Linen lehdessä, Sierra News Magazinessa, mutta se keskeytettiin myöhemmin.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roger, pelin päähenkilö, joutuu aikamatkalle jossa matkustaa sekä menneisiin että tuleviin Space Quest -peleihin. Hologrammi uudestisyntyneestä Sludge Vohaulista tulevaisuuteen sijoittuvasta jaksosta Space Quest XII: Vohaul's Revenge II jahtaa Rogeria läpi aikojen tavoitteenaan hänen lopullinen tappamisensa. Roger vierailee peleissä Space Quest X: Latex Babes of Estros (jonka nimi on väännös Infocomin pelistä Leather Goddesses of Phobos) ja Space Quest I, missä on ensimmäisen pelisarjan grafiikka ja musiikki ja häntä uhkailevat monokromaattiset moottoripyöräilijät jotka pitävät Rogerin 256 väriä pröystäilevänä. Mitkään näistä pelitapahtumista eivät tapahdu pelissä Space Quest IV. Todellisuudessa ainoa "oikea" Space Quest IV nähdään pelin johdannossa.

Space Quest IV Aluminium Mallard bar.png

Seikkailun alussa Roger kertoo tarinoita baarissa avaruusolioiden kuunnellessa hänen tarinoitaan. Baariin astuu sisään sädeaseineen kaksi poliisia (pelissä englanniksi Sequel Police) ja he pyytävät Rogeria tulemaan mukaansa. Ulkona he näyttävät Rogerille Sludge Vohaulin hologrammin ja tämä ruumiiton henkiolento purkaa turhautumistaan Rogerille ja käskee poliiseja tappamaan Rogerin. Roger pelastuu täpärästi kahden hänelle tuntemattoman henkilön avustuksella ja he pakenevat baarin ulkopuolelta.

Tietämättömänä tulevasta, Rogerille avataan aika-avaruusaukko johon hänen käsketään hyppäämään, jotta hänen henkensä säilyisi. Aikamatkan jälkeen Roger päätyy sodanjälkeiselle planeetta Xenonille ja ihmettelee minne on joutunut. Planeettaa hallitsee supertietokone ja viimeiset hengissä olevat ihmiset on muutettu supertietokonetta palveleviksi kyborgeiksi. Hengissä pysyäkseen on Rogerin vältettävä kyborgeja.

Space Quest 4 aloitusnäkymä

Planeetta Xenonilla Roger pyydystää paristokäyttöisen jäniksen ja löytää muitakin myöhemmin tarpeellisia esineitä. Viemäriverkon kautta hän onnistuu livahtamaan poliisien ilma-alukseen ja sitten hän pääsee pakenemaan planeetalta aikakoneella Estros-planeetalle. Estroksella Roger jää bikinityttöjen kiinniottamaksi, mutta hänet vapautetaan tuhottuaan iljettävän bikinityttöjä vainoavan vesipedon. Planeetalta bikinitytöt ja Roger lentävät avaruusasemalle.

Avaruusasemalla Roger pestautuu hampurilaispaikkaan tekemään hampurilaisia, ostaa pelissä myöhemmin tarvittavia tarvikkeita ja joutuu väistämään hänen perässään olevia poliiseja. Avaruusasemalta hän pääsee matkaamaan aikakoneella mm. Space Quest 1 ja Space Quest 3 peleihin, vaikkakaan Space Quest 3 -pelissä hänen ei kannata astua ulos aikakoneesta. Myöhemmin Roger onnistuu palaamaan takaisin sodasta kärsineelle planeetta Xenonille. Xenonilla on Rogerin aikuinen poika, josta hän ei vielä ole tietoinen ja Sludge Vohaul onnistuu siirtämään oman sielunsa tämän ruumiseen. Pelin loppuvaiheissa Rogerin on pelastettava poikansa ja tuhottava Sludge Vohaulin henki.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikaisempiin peleihin verrattuna, Space Quest IV käyttää hiiriohjattua käyttöliittymää ja kuvakkeita eri toiminnoille. Kuvakkeita ovat silmä, puhuva pää, kävelevä henkilö, käsi, suu ja nenä. Kahta viimeistä kuvaketta ei varsinaisesti tarvitse pelissä.

Ms. Astro Chicken[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ms. Astro Chicken: Flight of the Pullet on videopeli joka on liitetty Latex Babes of Estros -jaksoon pelissä. Se on jatko-osa pelille Astro Chicken, joka löytyi Space Quest III -pelistä. Pelin nimi on parodia Ms. Pac Man -pelistä.

Pelissä ohjataan lentävää kanaa jonka vihollisia ovat mm. lentävät oravat ja tuulimyllyt. Munien pudottaminen vihollisten päälle pysäyttää viholliset ja nostaa pelaajan pisteitä. Kun peliä on pelattu jonkin aikaa, räjähtää pelikone, mutta sillä ei ole vaikutusta pelin kulkuun.

Pääsiäismunat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhteen pääsiäismunaan pääsee pelissä aikakoneen avulla kun näpyttelee aikakoneen näppäimistössä ylimmän rivin nappeja vasemmalta oikealle. Tämä siirtää Rogerin tuliperäiselle planeetalle nimeltä Ortega pelistä Space Quest III. Tällä kertaa Rogerilla ei valitettavasti ole käytössään ilmastoituja alusvaatteita ja jos hän astuu ulos aikakoneesta, sulaa hän planeetan pinnalle.

Toinen pääsiäismuna löytyy pelin lopusta missä Rogerin täytyy hävittää kuvakkeita tiputtamalla niitä WC-pyttyä esittävään kuvaan. Tietyt kuvakkeet täytyy hävittää WC-pyttyyn, mutta jos SQIV-kuvakkeen hävittää, loppuu peli saman tien.

Kopiosuojaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin aikakoneen koodit löytyivät ainoastaan pelin mukana tulleesta manuaalista, mutta myöhemmin koodit lisättiin itse peliin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]