SpX-DM1

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
SpX-DM1
Laukaisu.
Laukaisu.
Lennon tilastotiedot
Avaruusaluksen nimi Dragon V2
Kantoraketti Falcon 9
Lähtöalusta Kennedy Space Center LC-39A
Laukaisu 2019-03-022. maaliskuuta 2019
Paluu Maahan 2019-03-088. maaliskuuta 2019
Kiertoradan korkeus LEO, ISS

SpX-DM-1 (Crew Demo-1 tai SpaceX Demonstration Mission 1) oli SpaceX:n miehittämätön testilento uudella miehitetyille lennoille tarkoitetulla Dragon V2:lla. Lento oli Dragon V2:n ensimmäinen avaruuslento. Yhtiön Falcon 9 -raketti laukaisi Dragon V2-kapselin 2. maaliskuuta 2019 KSC-LC 39A -alustalta. Alus telakoitui asemalle 3. maaliskuuta ja palasi onnistuneen lennon jälkeen Maahan 8. maaliskuuta.

Lento kuuluu NASAn Commercial Crew Development -ohjelmaan. Toisen avaruuteen yltävän lennon on tarkoitus olla miehitetty testilento SpX-DM2. Sitä ennen tehdään vielä lennonkeytyskoe.

Lennolla alus telakoitui kansainväliselle avaruusasemalle ja oli siellä 5 päivää. Lentoprofiili oli normaalin miehitetyn lennon mukainen elossapitojärjestelmineen ja paluun jälkeisine "miehistön" ja aluksen noutamisineen. Lennon on tarkoitus kvalifioida alus ja muut järjestelmät miehitettyjä lentoja varten pois lukien lennonkeskeytys, jota testataan vielä omalla laukaisulla. Kuormana aluksessa oli yksi Ripleyksi nimetty anturoitu testinukke, jolla on yllään Spacex-avaruuspuku, sekä muuta rahtia ja painottomuusindikaattori. Alus on lastattu vastaamaan massaltaan miehitettyä lentoa.

Lennolla käytettyä kapselia oli tarkoitus käyttää myös erilliseen lennonkeskeytyskokeeseen, jossa laukaisu keskeytetään kesken nousuvaiheen. [1] Kapseli tuhoutui 20. huhtikuuta 2019 kesken Landing zone 1:n luona olevalla testialustalla tehdyissä staattisissa propulsiojärjestelmän testeissä.[2] Testeissä testattiin RCS-järjestelmää ja laukaisunkeskeytysjärjestelmää.[2] Anomalia tapahtui viimeisessä testissä, jossa testattiin SuperDrago-moottoreita.[2]

Lennon aikajana
2. maaliskuu, 07:49 UTC Laukaisu
3. maaliskuuta, noin 08:30 UTC alkaen ISS rendezvous & telakointi
3. maaliskuuta, noin 13:00 UTC alkaen Luukun aukaisu
8. maaliskuuta, 07:31 UTC[3] Irtaantuminen ISS:ltä
8. maaliskuuta, 13:45 UTC[3] Laskeutuminen

Elon Muskin mukaan etukäteen merkittävimmät kriittiset paikat lennolla ovat telakoituminen ISS:lle, paluu ilmakehään ja laskuvarjojen laukeaminen.[4] Nämä kaikki ovat merkittävällä tavalla uusia asioita. Aiempi kapseli kiinnitettiin avaruuusasemaan robottikäsivarrella, nyt alus telakoituu asemaan itsenäisesti. Ilmakehään paluussa uutta on integroitujen rakettimoottorien syvennysten ja ulkonemien vaikutus lennon vakauteen. Laskuvarjot ovat uudet.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]