Soye

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Soye

Soye

Koordinaatit: 14°13′50″N, 4°16′45″W

Valtio Mali
Alue Moptin alue
Piiri Moptin piiri
Hallinto
 – Asutustyyppi kylä
 – Hallinnon tyyppi maalaiskunta
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 835 km²
Väkiluku (2009) 21 200











Soye on maalaiskunta ja sen keskuskylä Moptin alueen Moptin piirissä Malissa. Se sijaitsee Nigerin ja sen sivujoen Banin välisellä tulva-alueella 35 kilometriä Moptista etelään. Kunnassa on 21 200 ja kylässä 2 000 asukasta (vuonna 2009)[1].

Maantiede ja ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soyen kunnan pinta-ala on 835 neliökilometriä[2]. Se rajoittuu luoteessa Moptin piirin Ouro Modin ja Koubayen, pohjoisessa Socouran ja koillisessa Sion sekä kaakossa Djennén piiri Fakalan, etelässä Femayen ja Deraryn ja lännessä Kéwan kuntiin[3][4].

Kunta sijaitsee Nigerin sisämaasuiston tulva-alueella. Sen läpi virtaavat Niger ja Bani, jotka muodostavat sadekaudella lukuisia väliaikaisia järviä kuten Dibonti, Diwakou ja Tounké. Tulva-aluetta käytetään maanviljelyyn, jokien ja järvien rantoja laidunmaana. Tulvan yläpuolelle jäävät alueet ovat aroa, jolla kasvaa piikkipensaita ja puita.[2][5] Seutu kuuluu Sahelin vyöhykkeeseen[2]. Vuotuinen sademäärä on keskimäärin 450 millimetriä[6].

Asutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuntaan kuuluu 26 kylää: Dankoussa, Djeme, Doubéna, Koumétaka, Megou, Moupa-kabio, Sahona, Sanguira, Sare-balla, Sare-beydari, Sare-coura, Sare Dina, Sare-heyyre, Sare-ibbe, Seguera, Singa, Songopaouro mayo, Songopa-ouro Hamadi, Soye, Sorguéré, Taga, Teké, Teketia, Tondougou, Toumaye ja Toumoura[7]. Suurimmat kylät ovat Soye ja noin 3 000 asukkaan Sahona[8].

Asukkaat ovat etupäässä fulbeja, bozoja, bambaroita ja markoja. Yleisin kieli on fulani ja vallitseva uskonto islam.[2]

Liikenne, elinkeinot ja palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kunnan liikenneyhteydet ovat huonot[9]. Liikennöinti tapahtuu etupäässä maastoautoilla ja veneillä[2]. Muita välineitä ovat hevoskärryt ja moottoripyörät[9].

Seudun pääelinkeinot ovat maanviljely, karjanhoito ja kalastus. Tärkeimmät viljelykasvit ovat riisi (60 % tuotannosta), hirssi (26 %), maissi (13 %), lehmänpapu, maapähkinä, durra, okra ja vihannekset. Kalastusta harjoittavat varsinkin bozot ja somonot, joiden saaliista suuri osaa menee myytäväksi. Myös kaupan ja käsityöammattien merkitys on huomattava. Viljaa, kalaa, karjaa, maitoa ja vihanneksia viedään myytäväksi Sion, Kouakouroun, Moptin, Sofaran ja Somadougoun viikoittaisille markkinoille. Kaupankäyntiä vaikeuttavat tieyhteyksien puuttuminen tulva-aikaan ja pitkä venematka esimerkiksi Moptiin. Teollisuutta ja matkailupalveluja kunnassa ei ole lainkaan.[10]

Kunnassa toimii kolme alakoulua, Soyen yläkoulu, kaksi koulutus- ja kehittämiskeskusta (CED) ja 24 lukutaitokeskusta. Terveyspalvelut käsittävät Soyen terveyskeskuksen, jonka toiminta on henkilökunnan ja tarvikkeiden puutteen takia hyvin heikkoa. Vesihuolto käsittää kaivoja ja porakaivoja, mutta asukkaat joutuvat usein käyttämään saastunutta pintavettä. Muihin palveluihin kuuluu joukko kauppoja, viljavarasto, riisinkuorimakone ja toimimaton mylly.[11]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 4ème Recensement Général de la Population et de l’Habitat du Mali (RGPH). Resultats definitifs. Tome 0: Repertoire des villages instat-mali.org. mars 2013. Arkistoitu 7.1.2017. Viitattu 13.7.2016.
  2. a b c d e Plan de Securite Alimentaire: Commune Rurale de Soye 2006–2010 fsg.afre.msu.edu. Viitattu 2.10.2014. (ranskaksi)[vanhentunut linkki]
  3. Mali - Région de Mopti: Carte de référence reliefweb.int. Viitattu 2.10.2014. (ranskaksi)
  4. Mali - Cercle de Mopti - Région de Mopti: Carte de référence reliefweb.int. Viitattu 2.10.2014. (ranskaksi)
  5. Analyse-diagnostic, s. 29.
  6. Analyse-diagnostic, s. 30.
  7. Analyse-diagnostic, s. 11.
  8. Analyse-diagnostic, s. 31.
  9. a b Analyse-diagnostic, s. 36.
  10. Analyse-diagnostic, s. 31–36.
  11. Analyse-diagnostic, s. 56–60.