Konseptitodistus

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Soveltuvuusselvitys)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Konseptitodistus[1] on tietyn menetelmän tai idean osoittaminen toteuttamiskelpoiseksi,[2] tai havainnollistaa periaatetta, jonka tarkoituksena on todentaa, että jotain käsitettä tai teoriaa on mahdollista käyttää. Konseptitodistus on yleensä pieni, mutta voi joskus olla perusteellinen.

Käyttöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Termin englanninkielisen vastineen käytön yleisyys näkyy siinä, että se esiintyy uutisarkistoissa yleisessä käytössä niinkin varhain kuin vuonna 1967.[3]

Yksi ensimmäisiä määritelmiä termille proof-of-concept oli Bruce Carsten kolumnissa "Carsten' s Corner" mainittu prototyyppi.[4] Kolumnissa määriteltiin myös aiheeseen liittyviä erillisiä termejä 'koekytkentälevy', 'prototyyppi', 'tekninen prototyyppi ja 'koelaite'.

Esimerkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tekniikan alalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tekniikan ja teknologian alalla uutta ideaa rakennetaan usein konseptin validointina karkeana prototyyppinä[1]. Esimerkiksi sähkölaitteen luonnosta voidaan rakentaa käyttämällä koekytkentälevyä. Patenttihakemukset usein vaativat laitteen toimivuuden osoittamista ennen hakemuksen kirjaamista. Joillain yliopistoilla on keskuksia, joilla pyritään helpottamaan alkiotasolla olevien keksintöjen tekemistä ja “kiihdyttämään yliopistokeksintöjen kaupallistamista”. Keskukset pyrkivät “kylvämään rahoitusta uudenlaisille alkutekijöissään oleville tutkimuksille, jotka useimmiten eivät löytäisi rahoitusta totunnaisista rahoituskanavista”.[5]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b https://www.eficode.com/fi/services/ux-research/concept-validation
  2. InvestorWords: proof of concept (Sanan soveltuvuusselvitys englannin kielisen vastineen määritelmä.) investorwords.com. Viitattu 5.5.2016. (englanniksi)
  3. United States Senate: Aeronautical research and development policy: hearings, s. 84. Yhdysvaltain kongressissa on vuonna 1967 ollut kuuleminen, jossa käytettiin sanaa ”proof of concept”. Seuraava lainaus englanniksi tiivistää muuta sisältöä:"review of adequacy of policy planning for aeronautical research and development and of what Congress, Executive Branch of government, and private industry can do to insure that national aeronautical goals are met". Yhdysvallat: United States Senate, Ninetieth Congress, first session, 1967. Kirjastokatalogi (viitattu 5.5.2016). (englanniksi)
  4. Carsten, Bruce: Carsten's Corner. Power Conversion and Intelligent Motion, Marraskuu 1989, nro 38. (englanniksi)
  5. Christine A. Gulbranson ja David B. Audretsch: Proof of concept centers: accelerating commercialization of University Innovation (PDF) ((Archive.org - arkistosta)) Ewing Marion Kauffman Foundation. Tammikuu 2008. kauffman.org. Viitattu 5.5.2016. (englanniksi)