Sotilaspoika (vuoden 1971 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sotilaspoika
Johnny Got His Gun
Ohjaaja Dalton Trumbo
Käsikirjoittaja Dalton Trumbo
Tuottaja Bruce Campbell
Säveltäjä Jerry Fielding
Kuvaaja Jules Brenner
Leikkaaja William P. Dornisch
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Levittäjä Cinemation Industries
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 111 min.
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Sotilaspoika (Johnny Got His Gun) on Dalton Trumbon käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jonka pohjana on Trumbon oma pasifistinen romaani Sotilaspoika (1939).

Dalton tiivistää elokuvassa taiteilijan ja humanistin ajatuksiaan, joista hän joutui Joseph McCarthyn poliittisen ajojahdin kohteeksi Yhdysvalloissa toisen maailmansodan jälkeen. Elokuvan ohjaajaksi oli alun perin suunniteltu Luis Buñuelia, mutta tämän kieltäydyttyä Trumbo ohjasi sen itse.[2]

Elokuvan tarinassa nuori sotilas menettää ensimmäisen maailmansodan viimeisenä päivänä raajansa, kasvonsa ja kommunikointikykynsä, kaiken muun paitsi tietoisuutensa, vaikka hänen luultiin olevan täysin tiedoton. Trumbo välittää elokuvassa taidokkaasti hänen ajatuksiaan ja tunteitaan.[2] Tarinan juonta on elokuvassa kirjaan verrattuna jossain määrin muutettu.

Elokuva on kuvattu Los Angelesissa, osittain Raleigh Studiolla, osittain sen ulkopuolella. Elokuvan unet ja muistumat ovat värillisiä, muuten se on mustavalkoinen.[3][2]

Elokuva sai Cannesin elokuvajuhlilla 1971 tuomariston palkinnon ja FIPRESCIn palkinnon[4] ja viitisentoista muuta palkintoa.[3]

Ohjaaja François Truffaut piti Sotilaspoikaa itselleen erittäin tärkeänä elokuvana ja muisti mainita sen lähes jokaisessa haastattelussaan[5]. Metallica on liittänyt pätkän elokuvasta kappaleensa "One" videoon.[2]

Alkuperäisen kirjan pohjalta on tehty yhdelle näyttelijälle tarkoitettu näytelmä Johnny Got His Gun, jonka kirjoitti ja ohjasi Bradley Rand Smith. Esittäjänä oli Grant Tyler. Esitys kuvattiin elokuvaksi, joka on esitetty 2008.[3] Muut roolit ovat ääniä.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Timothy Bottoms  Joe Bonham  
 Jason Robards  Joen isä  
 Donald Sutherland  ”Jeesus”  
 Marsha Hunt  Joen äiti  
 Kathy Fields  Kareen  

Palkinnot ja tunnustukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Johnny Got His Gun Elonet. , esitystiedot.
  2. a b c d Pajukallio, Arto: Kommunistijahti pilasi maineen. Helsingin Sanomat, 31.7.2010, s. D 7. Artikkelin verkkoversio.
  3. a b c Frames from the movie, "Johnny Got His Gun" (Kuvaajan sivusto) Cinematographer: Jules Brenner – VariaGallery. Arkistoitu 22.1.2011. Viitattu 1.8.2010. (englanniksi)
  4. Johnny Got His Gun Festival de Cannes. (englanniksi)
  5. ”Haastateltavana François Truffaut”, Cahiers du cinéma -lehden laaja haastattelu suomennettuna, Projektio 3/1983 s. 4.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.