Sosiaalinen jalanjälki

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sosiaalinen jalanjälki kuvaa sitä, millaisen jäljen ihminen jättää digitaalisesti verkkoon ihmisenä. Toisaalta sosiaalisella jalanjäljellä voidaan tarkoittaa myös sitä, miten ihminen toimii omassa ympäristössään.

Sosiaalinen jalanjälki eroaa digitaalisesta jalanjäljestä, jolla tarkoitetaan niitä tietoja, mitä käyttäjä jättää itsestään erilaisiin palveluihin. Näistä mainittakoon esimerkkinä erilaiset kauppojen keräämät kanta-asiakastiedot, joilla seurataan ostotottumuksia.

Sosiaalisella jalanjäljellä voidaan tutkia yksittäisen henkilön digitaalisesti erilaisiin sosiaalisen median kanaviin jättämiä jalanjälkiä. Näillä tarkoitetaan:

Yle kertoo artikkelissaan Suomi muuttui 2018 monella tapaa entistä paremmaksi, sanovat asiantuntijat: Näissä viidessä asiassa onnistuttiin tänä vuonna kuinka vihapuhe, ilkeily ja pahantahtoisuus on alettu ottaa ottaa vakavasti. Kuinka somessa riehumiselle ja vihapuheelle on ryhdyttävä hakemaan rajoja.

Sosiaalisen jalanjälki-termin toivotaan johtavan siihen, että ihmiset ottaisivat paremmin vastuuta omasta käytöksestään somen kanavissa kuin myös toistensa kanssa toimiessaan. Toivottavaa olisi, että jatkossa somekanavissa voi käydä rakentavia keskusteluita, joissa kaikki mielipiteet tulevat kuulluksi ilman, että saa vihapuheet niskaansa. Kun me emme koskaan voi tietää mikä on lopulta totuus.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Artikkelin tekijä ei löytänyt Suomen, eikä englanninkielisestä wikipediasta termiä. Hän ei myöskään löytänyt googlehaulla käytettäneen tätä termiä aiemmin.