Sortavalan pyhän Johannes Teologin kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyhän Johannes Teologin kirkko vuonna 1983.

Pyhän Johannes Teologin kirkko on ortodoksinen kirkko Sortavalassa luovutetussa Karjalassa. Kirkko sijaitsee entisen Suomen ortodoksisen kirkkokunnan talon pihassa ja se toimi pappisseminaarin harjoituskirkkona.

Johannes Teologin kirkon paikalla oli vuosina 1765-1877 Sortavalan ortodoksisen seurakunnan pääkirkko, joka jäi käytöstä jo 1872 Apostolien Pietarin ja Paavalin kirkon valmistuttua. Paikalle rakennettiin myöhemmin Valamon luostarin alainen tiilinen rukoushuone. Tämä rukoushuone muutettiin arkkitehti Juhani Viisteen suunnitelmien mukaan Johannes Teologin kirkoksi vuonna 1932. Kirkko rapattiin valkoiseksi. Kirkko on 16,6 metriä pitkä, 7,6 metriä leveä ja 6-8 metriä korkea. Kellotornissa oli yhdeksän kelloa.

Kirkko ei kärsinyt vaurioita talvisodan ilmapommituksissa. Rauhan tultua Sortavala oli luovutettava Neuvostoliitolle. Kirkosta evakuoitiin vain alttariesineistö. Sodan jälkeen venäläiset tuhosivat kirkon sisustuksen. Jatkosodassa Suomi valloitti Sortavalan takaisin ja kirkko korjattiin vuonna 1943. Vuonna 1944 kirkko jäi kuitenkin Neuvostoliitolle. Nykyisin se palvelee jälleen ortodoksisena kirkkona Sortavalan nykyisiä asukkaita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kemppi, Hanna, 1997. Karjalan ja Petsamon ortodoksisten seurakuntien arkkitehtuuri. Teoksessa Karjalan ja Petsamon ortodoksiset kirkot ja kirkkotaide (toim. Kristina Thomenius ja Minna Laukkanen). Lappeenranta: Etelä-Karjalan taidemuseon julkaisuja 18:1b. ISBN 951-785-018-2
  • Koponen Paavo, 1999. Karjalan kirkkokummut. Helsinki: Tammi. ISBN 951-31-1431-7

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]