Sophie Mannerheim (nuorempi)

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Sophie Mannerheim (tytär))
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sofia "Sophie" Mannerheim (7. heinäkuuta 1895 Pietari8. helmikuuta 1963 Pariisi[1]) oli Suomen marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimin ja vapaaherratar Anastasia Mannerheimin nuorin tytär. Hänet oli nimetty isänpuoleisen tätinsä, ylihoitaja Sophie Mannerheimin mukaan. Hänellä oli sisar nimeltä Anastasie.

Gustaf ja Anastasia Mannerheim erosivat virallisesti 1919, mutta jo 1903 Anastasia Mannerheim oli lähtenyt lasten kanssa Yhdysvaltojen kautta Kiinaan ja sieltä edelleen Eurooppaan. Sophie kävi Ranskassa katolilaista sisäoppilaitosta ja sai ranskalais-englantilaisen kasvatuksen. Vuonna 1913 hän siirtyi sukulaisten hoiviin Suomeen, koska isä asui virkatehtävissä Varsovassa, eikä voinut ottaa lapsia hoiviinsa. Ensimmäisen maailmansodan aikana Sophie asui Sveitsissä ja Britanniassa.

Vuonna 1918 hän muutti isänsä kanssa Suomeen ja nimitettiin 1919 Helsingin yliopiston promootion yleiseksi seppeleensitojattareksi, samalla kun Gustaf Mannerheim sai filosofian kunniatohtorin arvonimen.[1] Sophie ei kuitenkaan viihtynyt Suomessa, vaan Gustaf Mannerheim osti tyttärelleen asunnon Pariisista, jonne tämä asettui loppuelämänsä ajaksi. Sophie Mannerheimin läheisin ystävätär Alexandra "Alix" Demidoff-Depret-Bixio oli tiettävästi myös hänen elämänkumppaninsa.[2] Sophie kuoli naimattomana vuonna 1963[3] ja testamenttasi koko omaisuutensa Alixille. Kuoltuaan vuonna 1989 Alix haudattiin Sophie Mannerheimin viereen yhteisen muistomerkin alle Pariisin venäläiselle hautausmaalle.[2][4][5]

Sophie Mannerheim oli Suomelle arvokas suhdetoimintahenkilö talvisodan aikana Ranskan suunnitellessa Suomen avustamista. Sophie pyrki hankkimaan humanitaarista apua Suomelle muun muassa järjestämällä mediakampanjan. Belgialainen Nation Belge -lehti raportoi 12. huhtikuuta 1940 "elegantista, solakasta ja savuketta polttavasta paronitar Mannerheimista".[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Mannerheim-museo
  2. a b c Tuija Pallaste: Nuorempi tytär haudattiin ystävättärensä viereen Helsingin Sanomat, Kuukausiliite. Heinäkuu 2013. Helsingin Sanomat. Viitattu 7.7.2013.
  3. Mannerheimin perhe
  4. Find a Grave: Sophia Mannerheim Viitattu 7.7.2013.
  5. Find a Grave: Alix Demidoff Depret-Bixio Viitattu 7.7.2013.