Sophia-yliopisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sophia-yliopisto
上智大学
Sophia-yliopiston päärakennus.
Sophia-yliopiston päärakennus.
Perustettu 1913
Sijainti Tokio, Japani
Sivusto www.sophia.ac.jp

Sophia-yliopisto (jap. 上智大学, Jōchi Daigaku) on yksityinen yliopisto Japanissa. Sen pääkampus on Yotsuyan aseman vieressä Tokion Chiyodassa.[1] Nimi tulee kreikan sanasta sofia, "viisaus". Japaninkielinen nimi Jōchi Daigaku tarkoittaa kirjaimellisesti "korkeamman viisauden yliopistoa".

Sophian on perustanut jesuiittajärjestö vuonna 1913. Sillä on vaihto-opiskeluohjelmia useiden yliopistojen kanssa eri puolilla maailmaa, mukaan lukien Yalen, Soganging ja Hongkongin yliopistot. Sophia oli ennen vain miesten yliopisto, mutta nykyään se hyväksyy opiskelijoiksi myös naisia; miehiä ja naisia on nyt kutakuinkin saman verran. Sophian alumneihin lukeutuu muun muassa Japanin 79. pääministeri Morihiro Hosokawa, useita poliitikkoja Japanin parlamentissa ja professoreja monissa oppilaitoksissa.

Sijoitus yliopistorankingeissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sofian yliopisto on Japanin korkeatasoisimpia yksityisiä korkeakouluja. THE-yliopistoranking arvioi yliopiston vuoden 2018 listallaan 15. korkeatasoisimmaksi yliopistoksi Japanissa ja sijaluokkaan 801-1000 maailmassa.[1] Vuonna 2017 yliopisto ei kuitenkaan mahtunut kansainvälisen Shanghain Jiao Tong -yliopiston laatiman 800 maailman parhaan yliopiston ARWU-listalle, jolla oli yli kolmekymmentä japanilaista yliopistoa. [2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Sophia University Times Higher Education, timeshighereducation.com. Viitattu 6.7.2018. (englanniksi)
  2. Arkistoitu kopioAcademic Ranking of World Universities 2017 (jonotuslistan sijat 501-800) shanghairanking.com. Arkistoitu 19.1.2019. Viitattu 6.7.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]