Somalian sosialistinen vallankumouspuolue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Somalian sosialistinen vallankumouspuolue
Xisbiga Hantiwadaagga Kacaanka Soomaaliyeed
الحزب الاشتراكي الثوري الصومالي

Emblem of Somali Revolutionary Socialist Party.svg

Perustettu 1976
Lopetti 1991
Johto
Ideologia somalinationalismi, sosialismi, Marxismi-leninismi, pansomalialaisuus
Toimisto Mogadishu, Somalia
Somalian historia
Laas Geel.jpg

Aksumin valtakunta
Brittiläinen Somalimaa
Italian Somalimaa
Ranskan Somalimaa
Siad Barren diktatuuri
Ogadenin sota
Somalian sisällissota
Somalian sota 2006–

n  k  m

Somalian sosialistinen vallankumouspuolue (somaliksi Xisbiga Hantiwadaagga Kacaanka Soomaaliyeed, XHKS) oli vuosina 1976–1991 Somalian ainoa laillinen puolue. Sitä johti Siad Barre, joka otti vähitellen vastuulleen kaikki merkittävät poliittiset tehtävät ja nousi sitä kautta diktaattorin asemaan[1].

Puolue rakensi maahan uuden poliittisen ja oikeusjärjestelmän ja loi ideologian, jonka taustalla oli niin Koraani kuin Marxinkin ajatukset. Tarkoituksena oli purkaa klaanijärjestelmän vaikutusvalta. Siad Barresta tuli maan johtaja ja sen vallankumouksen näkyvin hahmo. Hänen aikomuksenaan oli vähitellen purkaa sotilashallinto ja luoda sen tilalle päättämään maan asioista uusi poliittisen puolueen keskuskomitea.

XHKS:n päätehtävänä oli saada rysäysohjelmilla aikaan nopea taloudellinen ja yhteiskunnallinen kehitys ja saattaa somalin kieli sellaiseen muotoon, että sitä voitaisiin käyttää maan virallisena kielenä.

Puolueen käsissä oli myös paikallishallinto. Vanhat alueet jaettiin pieniin yksiköihin ja liitettiin keskusjohtoiseen järjestelmään, jolla klaanien vaikutusvalta pyrittiin kumoamaan, ja näin nimellisesti tuotiin hallinto lähemmäksi kansaa, vaikka tosiasiallisesti kaikista henkilövalinnoista päätti puolue. Kaikki virallinen tiedottaminen laadittiin puolueen ohjeilla sensuurilautakunnassa.

XHKS:n pyrkimyksenä oli kohentaa naisten asemaa, mutta muslimiyhteiskunnassa se kohtasi vastustusta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siad Barre kielsi pian valtaan nousunsa jälkeen vuonna 1969 kaiken poliittisen toiminnan. Koska Neuvostoliitto halusi, että sotilashallinnon eli vallankumousneuvoston (engl. Somali Revolutionary Council, SRC) tilalle perustetaan kommunistinen puolue, Barre ilmoitti jo vuonna 1971 tekevänsä maasta yksipuoluevaltion.

Vuonna 1976 valta siirrettiin vastaperustetulle Somalian sosialistiselle vallankumouspuolueelle. Käytännössä siirto ei merkinnyt mitään, vaan maata hallitsi jatkossakin pieni joukko upseereja, jotka olivat johtaneet sotilashallintoa. Puolueen päätösvalta oli viisijäsenisellä politbyroolla, johon kuului Siad Barre itse ja hänen vävynsä Abdullah. Barre oli myös puolueen pääsihteeri ja ministerineuvon edustaja. Armeijan vaikutusvalta puolueessa kasvoi entisestään, kun ministerin tehtäviä jaettiin sotilashallinnon entisille jäsenille.

Puolueen ideologiana oli ”tieteellinen sosialismi somalialaisin piirtein”, missä Siad Barre korosti islamin tärkeyttä. Ennen Ogadenin sodan syttymistä puolue ylläpiti suhteita maailman muihin kommunistisiin puolueisiin.

Joulukuussa 1979 perustettiin ”kansanparlamentti”, joka koostui pelkästään puolueen jäsenistä. Lokakuussa 1980 sotilashallinnon toiminta käynnistettiin uudestaan. Koska sotilashallinnon, puolueen keskuskomitean ja ministerineuvoston valtapiirit olivat päällekkäisiä, syntyi sekaannusta, jonka ansiosta kaikki päätösvalta oli lopulta yksin Siad Barren käsissä.

Vuonna 1981 perustettiin ulkomailla oppositiojärjestö Somalian pelastuksen demokraattinen rintama, joka koostui entisistä puolueen jäsenistä. 1982 Barre pidätytti nimekkäitä puolueensa jäseniä valta-asemansa turvaamiseksi.

Seuraavina vuosina puolueen hallintoa vastaan syntyi maan eri osissa vastarintaa. Barren hallinnon kaaduttua 1991 maassa puhkesi poliittinen sekasorto.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Netnomad (Arkistoitu – Internet Archive)