Soma (videopeli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Soma
Soma Game Art.png
Kehittäjä Frictional Games
Julkaisija Frictional Games
Ohjaaja Thomas Grip
Käsikirjoittaja Mikael Hedberg
Säveltäjä Mikko Tarmia
Pelimoottori HPL Engine 3
Julkaistu 22. syyskuuta 2015
Lajityyppi selviytymiskauhupeli
Pelimuoto yksinpeli
Alusta Linux, Mac OS X, Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One
Jakelumuoto Steam, GOG.com, Humble Store ja Epic Games Store
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Soma on ruotsalaisen Frictional Gamesin kehittämä sci-fi-selviytymiskauhupeli, joka julkaistiin 22. syyskuuta 2015.[1] Peli on saatavilla Microsoft Windowsille, Linuxille, OS X -käyttöjärjestelmälle sekä PlayStation 4 -konsolille. Musiikit peliin on säveltänyt suomalainen Mikko Tarmia.[2] Pelimoottorina toimii Frictional Gamesin oman HPL Enginen kolmas versio.

Peli sijoittuu PATHOS-2-nimiselle vedenalaiselle tutkimusalueelle, jossa mystiset koneet ja viruksenomainen elämänmuoto ovat ottaneet vallan ja aiheuttaneet kaaoksen; koko miehistö ja muut ihmiset on tapettu tai ovat kadonneet pelin päähenkilöä Simon Jarrettia lukuun ottamatta.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli alkaa Simon Jarrettin herätessä painajaisesta, jossa hänen tyttöystävänsä Ashley Hall saa surmansa jonkin aikaa sitten tapahtuneessa auto-onnettomuudessa. Simon selvisi onnettomuudesta hengissä, mutta sai vakavan aivovamman. Myöhemmin Jarrettia hoitava tohtori David Munshi pyysi häntä osallistumaan kokeelliseen aivoskannaukseen, jotta he voisivat löytää parannuskeinon hänen tilaansa. Simon menee aivoskannaukseen, mutta herääkin lähes sata vuotta myöhemmin vuonna 2103 valtameren syvyyksissä sijaitsevalla PATHOS-2-tutkimusasemalla.

Simon saa yhteyden PATHOS-2:n tiedemieheen, Catherine Chuniin, joka opastaa hänet luokseen. Etsiessään Catherinea Simon kohtaa tutkimusasemalla työskennelleiden henkilöiden tietoisuuden omaavia robotteja, jotka pitävät itseään ihmisinä. Löydettyään Catherinen Simon huomaa tämänkin olevan robotti, mutta Catherine kertoo Simonille myös hänen itsensä olevan kone. Simon siirtää Catherinen tietoisuuden omnitool-nimiseen työkaluun, ja lähtee etsimään yhdessä Catherinen kanssa ARK (suom. arkki)-nimistä säiliötä, johon on skannattu kaikkien PATHOS-2:n työntekijöiden tietoisuus. ARK piti alun perin laukaista avaruuteen maata uhanneen komeetan tapettua kaiken elämän maasta, mutta tuntemattomasta syystä laukaisu peruutettiin.

Simonin täytyy löytää kestävämpi puku, jotta voi matkata Catherinen kanssa syvyyksiin hakemaan ARKin. Matkansa aikana Simon kohtaa PATHOS-2:n turvajärjestelmä WAU:n luomia hirviöitä, mutta onnistuu löytämään kestävämmän robotin ja Catherine kopioi hänen mielensä siihen. "Entinen" Simon jää virransäästötilaan, ja nykyinen Simon saa mahdollisuuden joko tappaa entisen itsensä tai jättää tämän henkiin.

Mennessään syvyyteen Simon kohtaa tri Rossin, joka pyytää Simonia tuhoamaan WAU:n. Simon voi valita, toteuttaako Rossin suunnitelman vai ei. Päätöksestä riippumatta Ross koettaa tappaa Simonin, mutta yksi WAUn hirviöistä tappaa Rossin ennen kuin tämä ehtii vahingoittaa Simonia. Simon löytää ARKin ja planeetan viimeisen ihmisen, joka pyytää Simonia tappamaan hänet. Simon voi valita tappaako tämän vai ei.

Catherine skannaa lopulta Simonin ja itsensä ARK:iin ja laukaisee tämän avaruuteen, mutta Simonille selviää että hänen tietoisuutensa vain kopioitui ARK:iin, ja on yhä jumissa maassa. Simon alkaa syyttää Catherinea asiasta, jolloin tämän muistisiru ylikuormittuu stressin takia, minkä seurauksena Catherinen tietoisuus tuhoutuu. Simon jää maahan yksin.

Lopputekstien jälkeen nähdään, kuinka Simonin kopio selviää ARK:iin ja tapaa rannalla Catherinen, joka vakuuttaa että kaikki on hyvin. Samaan aikaan ARK matkaa satelliitissa kohti tuntematonta.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuten aikaisemmissa Frictional Gamesin tuotoksissa, pelaaja ei pysty taistelemaan vihollisia vastaan vaan joutuu turvautumaan piiloutumiseen sekä pakenemiseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. SOMA - INFO somagame.com. Viitattu 14.9.2015.
  2. Mikko Tarmia www.mikkotarmia.com. Viitattu 14.9.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]