Solaris (viiniköynnös)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Juuri kasvuun lähtenyt vartettu Solaris-viiniköynnös

Solaris on viiniköynnöslajike, jota käytetään valkoviinin tekemiseen. Se menestyy myös eteläisessä Suomessa avomaalla.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Solaris luotiin vuonna 1975 Freiburgissa, Saksassa risteyttämällä Merzling (Seyve-villard 5276 x (Riesling x Pinot Gris)) x Gm 6493 (Saperavi Severnyi x Muscat Ottonel).[2] Se kehitettiin ohjelmassa, jonka tarkoitus oli löytää taudeilta kestäviä viiniköynnöslajikkeita, ja sillä on hyvä vastustuskyky sieniä vastaan. Kestävänä lajikkeena sitä kasvatetaan yleisesti Pohjoismaissa, kuten Tanskassa ja Norjassa.

Solaris on neljän viiniköynnöslajin hybridi: Viiniköynnös (Vitis vinifera) x amurinviini (Vitis amurensis), törmäviini (Vitis rupestris) sekä Vitis aestivalis.

Solaris tunnetaan myös viralliselta lisäännyttämisnumerollaan FR 240-75. Lajikkeelle myönnettiin lupa kaupalliseen tuotantoon 2001.

Lehdet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehdet ovat suuret, kolmehaaraiset ja väriltään tummanvihreät.

Rypäleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Solaris grape and leaf.jpg

Marjat ovat keskisuuret, keltaiset ja makeat. Niissä on suhteellisen vähän siemeniä suhteessa hedelmälihaan. Sopii hyvin syötäväksi ja makean valkoviinin tekemiseen.

Kasvu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Solaris on voimakaskasvuinen lajike, joka vaatii paljon tilaa. Runsas kukinta ja suuret marjat takaavat ison sadon.

Menestyminen Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Menestymisvyöhyke I tai kasvihuone. Kestää pakkasta ainakin 18 asteeseen asti, mutta aikaisen kasvuun lähdön ja kukinnan takia se on arka keväthallalle. Suositellaan talvi- ja kevätsuojausta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]