Sofonisba Anguissola

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shakkipeli, taiteilijan sisarten muotokuva 1555, Kansallismuseo Poznań.
Omakuva 1556.

Sofonisba Anguissola (n. 1532 Cremona16. marraskuuta 1625 Palermo) oli italialainen renessanssin taidemaalari.[1]

Anguissola oli aikansa johtavia muotokuvamaalareita. Hän teki myös omakuvia ja uskonnollisia teoksia, mutta jälkimmäisistä tärkeä osa on kadonnut vuosien varrella. Anguissolan tiedetään opiskelleen nuoruusvuosinaan jonkin aikaa Bernardino Campin ja Bernardino Gattin johdolla. Hän tutustui Roomassa Michelangeloon ja lähti vuonna 1559 Espanjan hoviin.

Elämänvaiheita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anguissola syntyi Cremonassa seitsemästä lapsesta vanhimmaksi. Hänen vanhempansa Amilcare Anguissola ja Bianca Ponzone polveutuivat vanhoista aatelissuvuista. Sofonisba menetti äitinsä ollessaan 4–5-vuotias. Isä kannusti kaikkia tyttäriään etenemään urallaan, mikä oli ajalle epätyypillistä, sillä naisten koulutusta ei pidetty tärkeänä. Kaikki tytöt olivat taiteellisesti lahjakkaita, mutta Sofonisba Anguissola oli ainoa, jonka tuotanto on jäänyt elämään.

Espanjan hovissa vuonna 1570 Anguissola oli lähes neljänkymmenen ja yhä naimaton, joten hänelle järjestettiin avioliitto Don Francisco de Moncadan kanssa. Vuoden 1578 aikana Anguissola ja hänen miehensä jättivät Espanjan hovin kuninkaan suostumuksella. Mies kuoli Palermossa vuonna 1579. Tammikuussa 1580 Anguissola meni uusiin naimisiin merikapteeni Orazio Lomellinon kanssa.

Vanhoilla päivillään Anguissola kärsi heikkonäköisyydestä, mutta hänen henkinen toimintakykynsä säilyi lähes siihen saakka, kunnes hän kuoli Palermossa vuonna 1625. Häneltä jäi leskeksi Orazio Lomellino, joka lisäsi edesmenneen vaimonsa haudalle muistokirjoituksen vuonna 1632.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sofonisba Anguissola.
Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.