Socorronmatkija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Socorronmatkija
Täytetty socorronmatkija Geneven luonnonhistoriallisessa museossa.
Täytetty socorronmatkija Geneven luonnonhistoriallisessa museossa.
Uhanalaisuusluokitus

Äärimmäisen uhanalainen [1]

Äärimmäisen uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Matkijat Mimidae
Suku: Matkijat Mimus
Laji: graysoni
Kaksiosainen nimi

Mimus graysoni
(Lawrence, 1871)

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Socorronmatkija Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Socorronmatkija Commonsissa

Socorronmatkija (Mimus graysoni syn. Mimodes graysoni[2]) on matkijoiden sukuun kuuluva äärimmäisen uhanalainen lintulaji. Se elää Socorrolla, joka on yksi Meksikolle kuuluvista Revilla Gigedon saarista Kalifornian niemimaan eteläpuolella. Laji on nimetty lintutieteilijä Andrew Jackson Graysonin kunniaksi.

Socorronmatkija on kooltaan noin 25 cm pitkä. Laji on alapuoleltaan vaalea. Selkä ja pää socorronmatkijalla ovat väriltään tummanruskeat. Siivissä on vaaleampia viiruja. Socorronmatkija muistuttaa ulkonäöltään taiturimatkijaa (Mimus polyglottos), mutta taiturimatkija on väritykseltään harmaampi. Laulu on ratisevaa. Kutsuääni on äänekäs whichoo. Taiturimatkija ja socorronmatkija matkivat toistensa ääniä.[3]

Socorronmatkijan elinympäristöä ovat kääpiömetsät, joissa on pieniä puita ja pensaikkoja. Tyypillisiä kasveja ovat Ilex socorrensis, Guettarda insularis, Oreopanax xalapensis, Triumfetta socorrensis ja Eupatorium pacificum. Lajin ravintoa ovat pienet selkärangattomat ja hedelmät.[3]

Socorronmatkijakannan kooksi arvioidaan noin 285–420 yksilöä[3]. Suurin lajiin kohdistuva uhka on elinympäristön tuhoutuminen lampaiden laiduntamisen takia. Myös saarelle levinneet lintuja saalistavat kissat vähentävät kantaa. Vakavan uhkan hedelmänsyöjille kuten socorronmatkijoille aiheuttavat myös saarelle levinneet Schistocerca piceifrons -kulkusirkat, jotka varsinkin populaation kasvaessa räjähdysmäisesti syövät puiden kukkia, lehtiä ja hedelmiä[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b BirdLife International: Mimus graysoni IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 26.1.2014. (englanniksi)
  2. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Mimus graysoni (TSN 726110) itis.gov. Viitattu 29. maaliskuuta 2008. (englanniksi)
  3. a b c Socorro Mockingbird – BirdLife Species Factsheet BirdLife International. Viitattu 29. maaliskuuta 2008.
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.