Socorron ufotapaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Socorron ufotapaus on tunnettu tapaus, jossa luotettavana pidetty henkilö näki tunnistamattoman lentävän esineen sekä kaksi humanoidia vuonna 1964.

Poliisi Lonnie Zamora näki munan muotoisen, alumiininvärisen maahan laskeutuneen ufon Socorrossa, New Mexicossa, Yhdysvalloissa 24. huhtikuuta vuonna 1964. Kohteesta lähti hänen mukaansa jyrisevää ääntä, ja sen alapuolella näkyi laskeutuessa ja noustessa liekki, joka sulatti hiekan ja poltti kasvillisuutta. Zamora väitti nähneensä kaksi pientä valkeaa oliota maahan laskeutuneen esineen lähellä. USAn ilmavoimien Project Blue Bookin mukaan tapaus oli tunnistamaton ja Zamora luotettava.[1][2]

Zamora oli ajamassa 24. huhtikuuta 1964 kello 5:45 iltapäivällä ylinopeudella ajajaa, kun kuuli äänen, jota epäili läheisen dynamiittikopin räjähdykseksi. Zamora näki liekkikartion ja kuuli voimakasta jyrinää, joka ei muistuttanut suihkukoneen ääntä. Ääni kesti 10 sekuntia, ja muuttui loppua kohden matalataajuiseksi. Zamora ajoi sivutietä kohti valoa. 100–150 metrin päässä Zamora näki kuivuneen joenuomassa pystyssä olevan munan muotoisen kohteen, jonka lähellä oli kaksi pientä hahmoa, joilla näytti olevan valkoiset haalarit. Sileässä esineessä ei ollut näkyviä ovia tai ikkunoita. Zamora ajoi noin 30 metrin päähän kohteesta. Alumiininkirkkaan kohteen alla näkyi laskeutumisjalat. Kyljessä erottui punainen merkki.

Kun Zamora tuli lähelle esinettä, alkoi kuulua hyvin kovaa jyrisevää ääntä ja esine alkoi nousta ilmaan. Zamora pelästyi ja juoksi poispäin maastoutuen. Ääni muuttui lyhyeksi korkeaksi vinkaisuksi ja hiljeni. Zamoran nostaessa kasvonsa hän näki esineen lentävän hyvin nopeasti ylittäen dynamiittikopin ja häipyen näkyvistä 10 kilometriä havaintopaikasta luonaaseen.

Kohde jätti neljä neliömäistä jälkeä, ja luultavasti ohjaajien jälkiä. Pensaat paloivat ja hiekka lasittui. Zamora näytti järkyttyneeltä, kun paikalle saapui poliisikonstaapeli Chavez. Chavez tutki Zamoran auton, koska epäili Zamoran tehneen laskeutumisjäljet joillain välineillä. Näitä Chavez ei kuitenkaan löytänyt. 10 minuuttia laskeutumisen jälkeen poliisi Ted V. Jordan otti laskeutumisjäljistä kuvia.

Jäljet muodostivat nelikulmion jonka lävistäjien kulmat olivat suorassa kulmassa toisiinsa nähden. Tästä voitiin päätellä matemaattinen teoreema, jonka avulla havaittiin että esineen paino oli saatu rakenteen avulla jakaantumaan tasaisesti neljän pisteen kesken. Maahan jääneet palamisjäljet olivat oletetun painopisteen kohdalla.[3]

J. Allen Hynek, joka tuohon aikaan toimi Blue Book -projektin tieteellisenä neuvonantajana, tutki tapausta tuoreeltaan. Hän etsi ristiriitaisuuksia ja yritti osoittaa Zamoran epäluotettavaksi onnistumatta. Hän vaikuttui arvonannosta jota Lonnie Zamora nautti työtovereidensa parissa. Tapaus on yksi Hynekin ufoluokituksen tyyppiesimerkeistä [4]

Socorron ufotapausta on selitetty muun muassa mutkikaalla teknisellä pilalla, pölypyörteellä, pallosalamalla, Zamoran petoksella, jolla haluttiin houkutella turisteja Socorroon, kuuhun laskeutuvaksi aiotun aluksen kokeella tai helikopterilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.kopernikus.biz/ufonurkka.html
  2. http://www.ufoarea.com/encounters_socorro.html
  3. Charles Bowen - Humanoidit Otava 1972
  4. J.Allen Hynek - Ufot toden rajamailla WSOY 1973

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]