Smolnan instituutti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Smolnan instituutin pääsisäänkäynti.
Smolnan instituutti 1823.

Smolnan instituutti tai Smolna (ven. Смо́льный институт, Smolnyi institut) on rakennustaiteellinen muistomerkki ja hallinnollinen keskus Pietarissa Venäjällä.

Klassismia edustava Giacomo Quarenghin suunnittelema Smolnan instituutti rakennettiin vuosina 1806–1808. Se sijaitsee aiemmin rakennetun barokkityylisen Smolnan luostarin vieressä, ja se rakennettiin luostarin tiloissa 1764–1917 toimineen säätyläistytöille tarkoitetun oppilaitoksen laajennukseksi.

Venäjän vallankumouksen aikoihin elokuusta 1917 lähtien rakennuksessa toimi Pietarin työläis- ja sotilasneuvosto sekä Venäjän neuvostojen toimeenpaneva keskuskomitea. Marraskuun 6. päivästä lähtien Vladimir Lenin johti sieltä käsin lokakuun vallankumousta. Maaliskuuhun 1918 saakka Smolna toimi neuvostohallituksen päämajana. Sen jälkeen siellä työskentelivät Pietarin kaupunkineuvosto, läänin ja kaupungin korkeimmat puolue-elimet ja vuodesta 1927 lähtien NKP:n aluekomitea. Vuonna 1934 rakennuksessa murhattiin Sergei Kirov.[1]

Nykyään Smolnan instituuttirakennuksessa toimii Pietarin kaupunginhallitus. Neuvostoaikana museoitu Leninin työhuone ja Nadežda Krupskajan makuuhuone on säilytetty ennallaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sankt-Peterburg. Petrograd. Leningrad: entsiklopeditšeski spravotšnik, s. 581–582. Moskva: Bolšaja Rossijskaja Entsiklopedija, 1992. ISBN 5-85270-037-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]