Smith & Wesson Model 29

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Smith & Wesson Model 29
SW Model 629.jpg
Tyyppi Revolveri
Valmistaja Smith & Wesson
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Valmistusvuodet 1955
Tekniset tiedot
Kaliiperi(t) .44 Magnum
.44 Special
Piipun pituus
  • 102 mm
  • 153 mm
  • 214 mm
  • 270 mm
Kapasiteetti Kuusi patruunaa

Smith & Wesson Model 29 on yhdysvaltalaisen Smith & Wessonin valmistama kaksitoiminen revolveri. Aseessa on kuuden patruunan rulla ja siinä voi käyttää .44 Magnum ja .44 Special kaliiperin patruunoita. Aseen rakenne perustuu sen valmistajan kehittämään N-Frame -runkoon ja sitä valmistettiin neljällä eri piipun pituudella. Perusmallin lisäksi aseesta on tehty ruostumattomasta teräksestä valmistettu Model 629 malli.

Model 29 julkistettiin vuonna 1955. Aluksi ase ei herättänyt suurta kiinnostusta ja sen ostajakunta koostui lähinnä aseharrastajista. Asetta käytettiin myös jonkin verran poliisien virka-aseena ja metsästykseen. Kysyntätilanne muuttui merkittävästi vuonna 1971, jolloin Clint Eastwood käytti Model 29:a elokuvassa Likainen Harry. Elokuvassa ase esiteltiin maailman tehokkaimmaksi käsiaseeksi. Vaikka väite ei yksiselitteisesti pitänytkään paikkaansa, kyseinen revolveri oli vain tehokkain sarjatuotantoase, Model 29 saavutti tämän maineen ansiosta suuren suosion ja se myytiin monessa asekaupassa loppuun[1]. Likainen Harry elokuvan lisäksi Robert De Niro käytti asetta elokuvassa Taksikuski.

Smith & Wesson lopetti Model 29:n varsinaisen sarjavalmistuksen 1990-luvulla. Tämän jälkeen aseesta on kuitenkin tehty useita erikoismalleja lähinnä keräilijöille.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Smith & Wesson Model 29.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaiverrettu erikoisversio aseesta.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Smith & Wesson Model 29