Smirnoff

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee alkoholijuomamerkkiä. Smirnoff-nimisiä henkilöitä on lueteltu sivulla Smirnov (sukunimi); nimen muita merkityksiä on lueteltu sivulla Smirnov.
Smirnoff
Smirnoff-vodka
Smirnoff-vodka
Tyyppi votka
Alkoholiprosentti 35 % – 50 %
Valmistaja Diageo
Alkuperä Venäjä Venäjä
Valmistus aloitettu 1860-luvulla

Smirnoff on tunnettu alkoholijuomamerkki. Alun perin yhtiön perusti 1860-luvulla Pjotr Smirnov Moskovassa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hänen tislaamonsa käytti ensimmäisenä maailmassa tislauksessa hiilimenetelmää. Pjotr Smirnov kuoli vuonna 1910, ja hänen seuraajakseen tuli Vladimir Smirnov. Lokakuun vallankumouksen aikana tehdas kuitenkin kaapattiin, ja perhe joutui pakenemaan maasta. Vladimir Smirnov käynnisti tehtaan toiminnan uudestaan 1920 Istanbulissa, Osmanien valtakunnassa. Neljä vuotta myöhemmin hän muutti Lviviin, Puolaan ja alkoi myydä vodkaa siellä nimellä Smirnoff. Uusi tuote oli menestys, ja 1930-luvun loppuun mennessä sitä vietiin kaikkiin Euroopan maihin. Toinen tehdas perustettiin Pariisiin vuonna 1925.

Suuri lama pakotti vuonna 1934 Vladimir Smirnovin kuitenkin myymään tuotemerkin yhdysvaltalaiselle Rudolph Kunettille, joka muutti yhtiön Yhdysvaltoihin. Vodkacocktailien suosion ja menestyneiden mainoskampanjoiden vuoksi Smirnoff-vodka on nykyisin maailman myydyin vodkamerkki.[1] Nykyisin sen omistaa brittiläinen juomajätti Diageo.

Smirnoff-vodka on tuotesijoittelun ansiosta vilahtanut vuosien varrella monissa James Bond -elokuvissa, ensimmäisestä Salainen agentti 007 ja tohtori No -elokuvasta lähtien. Alkuperäisissä Ian Flemingin romaaneissa Bond kuitenkin suosi nimetöntä puolalaista tai venäläistä vodkaa.

1990-luvulla Smirnoff esitteli uusia nuorille suunnattuja juomia Britanniassa, myöhemmin Manner-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Images of the Past – Smirnoff Vodka Advertisement Bourbon Veach. Viitattu 17.3.2022. (englanniksi)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.