Slammaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Slammaus on nimitys yksikerrosrappaukselle. Nimitys tulee ruotsin verbistä slamma, joka tarkoittaa ohuen laastin (slam) sekoittamista ja pinnan käsittelyä sillä. Rappaukseen käytetään yleensä sementtilaastia. Rappauksen alusta, esimerkiksi tiiliverhous, jää kuultamaan rappauksen läpi.

Laivoissa slammaus oli ennen epoksin yleistymistä tavanomainen vesi- ja polttoainesäiliöiden eli tankkien sisäpuolen käsittelymenetelmä. Slammauksen avulla estetään tankkien sisäpuolen syöpyminen ja toisaalta metallin liukeneminen tankin sisältöön. Määräajoin vanha rappaus hakataan irti ja slammaus uusitaan, jolloin tällä tavoin käsitelty tankki on jälleen käyttökelpoinen.

Laivoissa slammaus (slamming) tarkoittaa myös pohjaiskua, joka syntyy kun laivan pohja nousee aallokossa ylös merestä ja iskeytyy takaisin laskeutuessaan veden pintaan. Pohjaisku ja sen aiheuttamat värinät aihettavat suuria rasituksia laivan rakenteisiin. Kun pohjaisku havaitaan pitää laivan nopeutta laskea sopivaksi aallokon korkeuteen nähden.

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.