Sløborn

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sløborn
Tyyli Dystopia, draama
Kestoaika 47-60 min
Luoja(t) Christian Alvart
Pääosissa
Alkuperämaa
Alkuperäiskieli saksa
Verkko
Esitetty 23. heinäkuuta 2020 –
Tuotantokausia 1+
Jaksoja 8
Ikäraja Kuvaohjelman ikäraja 16
Tuotanto
Tuottaja(t) Christian Alvart
Vastaava(t) tuottaja(t)
Ohjaaja(t)
Tuotantoyhtiö(t)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Sløborn on saksalainen-tanskalainen televisio-sarja, jonka ovat tuottaneet Syrreal Entertainment, ZDF, Tobis Film ja Nordisk Film.[1] Sarjan kirjoitti Christian Alvart, joka toimi ohjaajana, käsikirjoittajana, tuottajana ja operaattorina. Pääosissa ovat Emily Kusche ja Wotan Wilke Möhring. Sløbornin televisio-ensiesitys oli neljän jakson lähetys ZDFneossa 23. heinäkuuta 2020.[2] Samana päivänä koko kausi julkaistiin ensimmäisen kerran ZDFmediathekissa. Sarja julkaistiin 24. heinäkuuta Blu-ray- ja DVD-levyillä Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä.

ZDF ilmoitti 27. marraskuuta 2020 lehdistötiedotteessa, että sarjaa jatketaan.[3]

Sløborn sai ensi-iltansa Suomessa HBO Nordicilla 21. joulukuuta 2020.[4]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sløborn on (kuvitteellinen) Saksan Pohjanmeren saari lähellä Tanskan rajaa. Vaikka tiedotusvälineissä on tietoa tarttuvasta taudista, joka esiintyy ulkomailla, kyyhkysfluenssa, siellä esiintyy jokapäiväisiä kohtauksia: 15-vuotias Evelin Kern huomaa olevansa raskaana opettajansa Milan Gruberin kanssa; hänen vanhempansa haluavat erota muun muassa siksi, että hänen äitinsä toteuttaa hotelliprojektia Sløbornin rannikolla, mutta hänen isänsä haluaa työskennellä tutkijana Berliinissä. Tunnettu kirjailija Nikolai Wagner on yksi turistisaaren vierailijoista, joka on täällä kirjakauppiaan Merit Ponzin kutsusta pitämään lukua. Wagner työskentelee uuden romaanin parissa. Hän on hajonnut, kamppailee huumeriippuvuuden ja kirjailijan lohkon kanssa. Tanskalainen Magnus Fisker palaa Sløborniin johtamaan kuntoutusprojektia rikoksia tehneiden nuorten kanssa ja auttamaan heitä korjaamaan rappeutunut kotitalo. Evelin seisoo luokkatoverinsa Hermannin, paikallisen poliisin pojan, jota luokkatoverit kiusaa.

Kun purjevene ajaa karille saaren rannikolla, nuoret Fiete, Louis ja Ole sekä Hermann, joka julkaisee myös videon, löytävät aluksella amerikkalaisen pariskunnan ruumiin. He varastavat pariskunnan arvoesineet ja matkapuhelimet ja lähtevät veneestä. Hermannen avulla Fiete löytää matkapuhelimesta nauhoituksia, jotka todistavat, että pari sairastui ja kuoli ”kyyhkysinfluenssaan”. Pian sen jälkeen kahdella kolmesta teini-ikäisestä on myös ensimmäiset oireet. Kaksi sairasta nuorta tulee sairaalaan ja yksi, Ole, kuolee hetken kuluttua. Myös muut saaren asukkaat, joilla oli yhteyttä tartunnan saaneisiin, sairastuivat. Sløbornille määrätään muun muassa verikokeet, velvollisuus käyttää naamioita ja ulkonaliikkumiskielto, jonka Bundeswehr noudattaa rajoitetusti. Viruksen mutatoitu variantti löytyy Evelinistä. Hänen rakastajansa Gruber kuolee, mutta hän on ilmeisesti immuuni lievistä oireista huolimatta. Siksi hänet lennetään pois saarelta lisätutkimuksia varten.

Hänet viedään klinikalle Kieliin Schleswig-Holsteiniin, jossa hän tapaa muita potilaita, joille on tutkittava potilaan kuolemaan johtavan vastalääkkeen tuotantoa. Evelin pakenee klinikalta paniikissa. Hän tapaa isänsä, joka haluaa viedä hänet laboratorioonsa Berliiniin. Hän ei myöskään usko häntä, pakenee autonsa ja palaa Sløborniin kalastusveneen avulla. Siellä saaren asukkaiden keskuudessa muodostuu vastarintaa heidän perusoikeuksiensa massiiviseen loukkaamiseen. Evelin toteaa yhdessä Hermannin kanssa, että saari on evakuoitava kaikkien epäiltyjen tartuntatapausten, riippumatta siitä, ovatko ne tartunnan saaneet, eristämiseksi muusta väestöstä. Evelin epäilee, että Sløbornin toistaiseksi infektoimattomille asukkaille tämä tarkoittaa tiettyä infektiota ja siten kuolemaa. Tämän vuoksi hän ja hänen sisaruksensa evakuoivat, samoin kuin Magnus Fisker ja hänen nuorisoryhmänsä. Fisker uhmaa Bundeswehriä ja hänet ammutaan, joten saarella on jäljellä vain Evelin, hänen veljensä, saarella romaaninsa viimeistellyt Nikolai Wagner ja joukko nuoria. Linja-autossa, jolla neljän lapsen äiti evakuoidaan, toinen matkustajista osoittaa yhtäkkiä sairauden oireita. On totta, että sairaita ei ole eristetty terveistä ja että tätä ei ollut suunniteltu. Evakuoitujen asukkaiden tulevaa kohtaloa ei selvitetä.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjalla oli alun perin työnimi ”Slow Burn”, koska kirjailijan ja ohjaajan Christian Alvartin mukaan sarjan idea on kertoa katastrofi hidastettuna. Tästä syntyi lopullinen nimi Sløborn, jonka oletetaan osoittavan toimintapaikka raja-alueella Tanskalle kirjaimella ”Ø”.[5] Sarjakonsepti on suunniteltu neljälle vuodelle.[5]

Kuvaukset aloitettiin 28. elokuuta 2019 muun muassa Itä-Friisin Norderney-saarella ja Puolan merenrantakohteessa Sopotissa. Joitakin kohtauksia kuvattiin Luftwaffen ampumatehtaan 3/I entisellä torpedoasealueella Hexengrund Zatoka Puckalla, joka on osa Gdanskinlahtea lähellä Gdyniaa.[6]

Jälkituotannossa joulukuusta 2019 toukokuun loppuun 2020 keskusteltiin myös joistakin viittauksista nykyiseen koronaviruspandemiaan ja sen sivuvaikutuksiin. Esimerkiksi viitteitä nykytilanteeseen ilmoitettiin, kuten: ”Pitäisikö minun juoda desinfiointiainetta nyt?”[7][8] ZDF:n harkinta sarjan esittämisestä myöhemmin nykyisen pandemian vuoksi hylättiin.[8]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sløbornin ensimmäinen jakso saavutti 0,69 miljoonaa katsojaa, kun se esitettiin ensimmäisen kerran 23. heinäkuuta 2020 ZDFneolla. Tämä vastasi 2,4 prosentin markkinaosuutta. Muut jaksot saavuttivat 2,2, 1,6 ja 1,5 prosentin markkinaosuuden 23. heinäkuuta.[9]

Koko Sløbornin online-tarjonnalla oli yhteensä 6,36 miljoonaa katselua marraskuuhun 2020 mennessä. Koko jaksojen tilausvideot saavuttivat 5,75 miljoonaa katselukertaa (keskimäärin 719 000 katselukertaa / keskimäärin 0,44 miljoonaa katsojaa jaksoa kohden). Tämä vastaa 90 prosenttia kokonaiskäytöstä, mikä tekee Sløbornista ZDFmediathekin menestyneimmän ZDFneo-sarjan.[10]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ”Sløborn, TV-Serie, 2019-2021 | Crew United”. de
  2. Series | ZDF Enterprises zdf-enterprises.de. Arkistoitu 18.9.2020. Viitattu 27.12.2020.
  3. neoriginal "Sløborn" geht weiter / Dreharbeiten im Frühjahr 2021: ZDF Presseportal presseportal.zdf.de. Viitattu 27.12.2020.
  4. Onko kaikki tv-sarjat jo nähty? Katso tästä lista suosikkeja pitkiin ja pimeisiin koti-iltoihin Yle Uutiset. Viitattu 27.12.2020.
  5. a b = UlW0ZEwnH-Q&t = 1h40m15s Kino+ #308 | Sløborn, Out of Play, Yummy - YouTube www.youtube.com. Viitattu 27.12.2020.
  6. Natalia Grzybowska: Torpedownia z Babich Dołów dorobiła się dublerki. Zagra w niemieckim serialu "Sloborn" Dziennik Bałtycki. 22.10.2019. Viitattu 27.12.2020. (puolaksi)
  7. Heike Hupertz: Serie „Sløborn“ auf ZDFneo: Im Virusnahkampf wird gemetzelt FAZ.NET. Viitattu 27.12.2020.
  8. a b Claudia Tieschky: Sløborn - ZDF: Nein, das ist nicht die Serie zu Corona Süddeutsche.de. Viitattu 27.12.2020.
  9. DWDL de GmbH: ZDFneo-Serie "Sløborn" deutlich erfolgreicher als gedacht DWDL.de. Viitattu 27.12.2020.
  10. DWDL de GmbH: Fortsetzung fixiert: "Sløborn" erhält zweite Staffel DWDL.de. Viitattu 27.12.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Sløborn