Sky Sports

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sky Sports
Lähetykset alkoivat 25. maaliskuuta 1990
Omistaja BSkyB
Kuvaformaatti 576i (SDTV 16:9 / 4:3)
1080i (HDTV)
Katsojaosuus Laskua 2,1 % (kesäkuu 2012, BARB)
Maa  Yhdistynyt kuningaskunta
Näkyvyysalue  Yhdistynyt kuningaskunta
 Irlanti
Aiemmin The Sports Channel (1990–91)
Rinnakkaiskanava(t) Sky 1
Sky 2
Pick
Sky News
Sky Movies
Kotisivu www.skysports.com
Saatavuus
Satelliitti
Sky Kanava 401 (SSNHQ SD/HD)
Kanava 402 (SS1 SD/HD)
Kanava 403 (SS2 SD/HD)
Kanava 404 (SS3 SD/HD)
Kanava 405 (SSRC SD/HD)
Kanava 406 (SS5 SD/HD)
Kanava 407 (SSF1 SD/HD)
Kanava 408 (SSNHQ SD)
Kanava 409 (SS1 SD)
Kanava 435 (SS2 SD)
Kanava 436 (SS3 SD)
Kanava 439 (SSRC SD)
Kanava 440 (SS5 SD)
Kanava 451 (SSF1 SD)
Kaapeliverkko
Virgin Media Kanava 501 (SSNHQ SD)
Kanava 502 (SS1 SD)
Kanava 503 (SS2 SD)
Kanava 504 (SS3 SD)
Kanava 505 (SSRC SD)
Kanava 506 (SS5 SD)
Kanava 507 (SSF1 SD)
Kanava 512 (SS1 HD)
Kanava 513 (SS2 HD)
Kanava 514 (SS3 HD)
Kanava 515 (SSRC HD)
Kanava 516 (SS5 HD)
Kanava 517 (SSF1 HD)
IPTV (ADSL)
TalkTalk Plus TV Kanava 501 (SS1)
Kanava 502 (SS2)
Kanava 503 (SS3)
Kanava 504 (SSRC)
Kanava 505 (SSF1)
Kanava 506 (SSNHQ)
Kanava 524 (SS5)
Sky Go Suora lähetys (vain Britanniassa ja Irlannissa)

Sky Sports on yhteisnimitys usealle British Sky Broadcastingin lähettämälle urheilutelevisiokanavalle. Se on Yhdistyneen kuningaskunnan ja Irlannin maksu-tv-alan suurin urheilubrändi ja on toiminut suuressa roolissa brittiläisen urheilun kaupallistamisessa heti toimintansa alusta lähtien. Toisinaan se on myös toiminut suurena pelaajana niiden lajien organisaatiomuutoksissa, joita se lähettää: suurimpana esimerkkinä toimii tapaus, jossa Englannin valioliiga erosi Football Leaguesta vuonna 1992.

Sky Sports 1-4 ja F1-kanavat ovat saatavilla lisämaksullisena pakettina Skyn peruspaketin ostajille satelliitissa sekä melkein jokaisen kaapeli- ja IPTV-operaattorien asiakkaille koko valtakunnassa, mutta mainosrahoitteinen uutiskanava Sky Sports News kuuluu peruspaketteihin. Brändi on myös maailmanlaajuisesti tunnettu jalkapallon Valioliigan sekä kriketin maailmancupin televisiolähetyksistä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset vuodet (1990–1996)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sky Sports aloitti lähetykset nimellä The Sports Channel 25. maaliskuuta 1990 osana British Satellite Broadcastingin (BSB) kaapelitarjontaa, aloittaen satelliittilähetykset Marcopolo 1-satelliitilta huhtikuussa. Ensimmäisen päivän katsotuin ohjelma oli suora lähetys Lontoon Grosvenor Housessa kamppaillusta nyrkkeilyottelusta. Kanavan ensimmäinen jalkapallo-ottelu pelattiin kolme päivää myöhemmin kun Wembleyn stadionilla Englantia vastaan asettui Brasilia. Kanavan lippulaivaohjelma oli joka ilta lähetetty The Main Event, jossa esitettiin joko suora- tai jälkilähetys jostain sen päivän tärkeästä urheilutapahtumasta. Ensimmäisten kuukausien ohjelmisto koostui lähinnä jalkapallosta, rugbysta, golfista ja studio-ohjelmista, kunnes syksyllä 1990 kanava sai oikeudet Saksan Bundesliigan ja Espanjan La Ligan lähettämiseen. Muita kanavalla lähetettyjä ohjelmia olivat mm. monta kertaa päivässä lähetetty ottelutuloksiin keskittynyt Sportsdesk, päivittäinen ravilähetys Racing Today ja tennisselostaja Gerry Williamsin juontama haastattelusarja GW Talks To.

Sky ei alun perin aloittanut omaa urheilukanavaa (vaikka urheilua lähetettiin silloin tällöin pääkanava Sky Channelilla ja Sky Movies -elokuvakanavilla), vaan päätti ostaa osuuden euroopanlaajuisesta Eurosportista, joka oli yksi ensimmäisistä Skyn satelliittiin välittämistä kanavista. Marraskuussa 1990 BSkyB ja BSB ilmoittivat fuusiostaan, jolloin Skyn logo lisättiin The Sports Channelin logoon. 20. huhtikuuta 1991 kanava aloitti lähetykset Astra 1B-satelliitilla ja se nimettiin uudelleen Sky Sportsiksi. Tällöin Sky myi osansa Eurosportista ja kanavien välinen yhteistyö päättyi, vaikka Eurosport jatkoi lähetyksiään Astra-satelliitilla tämänkin jälkeen.

Kanavaa kaupattiin yhtenä Skyn suurimmista vetonauloista siitä lähtien, kun se varmisti Valioliigan tv-oikeudet luvattuaan muita kanavia suuremman taloudellisen tukipanoksen. Sky tarjosi 302 miljoonaa puntaa viiden vuoden yksinoikeuksista ja peittosi näin BBC:n ja ITV:n tarjoukset. Kauden alkaessa kanavan lähetys muutettiin VideoCrypt-salatuksi maksukanavaksi yhtaikaa Sky Moviesin kanssa.

Lisää kanavia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sky käynnisti toisen urheilukanavansa, Sky Sports 2:n, elokuussa 1994. Vanhoihin urheilutapahtumiin ESPN Classicin lailla keskittynyt Sky Sports Gold aloitti seuraavan vuoden marraskuussa, mutta kuopattiin itsenäisenä kanavana vuoden jälkeen – Gold jatkoi omana ohjelmablokkinaan vuoteen 2001 saakka. Kauden 1996–97 alussa käynnistettiin Sky Sports 3 ja uuden kanavan promokampanja ajoi sen sisäpiirin lähteiden mukaan lähes konkurssin partaalle, vaikkei virallista tietoa kampanjan hinnasta koskaan julkaistu. Uuden kanavan myötä yhtiö päätti ostaa oikeudet Football League Cupiin ja Skotlannin valioliigaan.

Digitaalinen aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lokakuussa 1998 Sky aloitti maailman ensimmäisenä operaattorina vakituiset digitelevisiolähetykset Astra 2A-satelliitilta. Pikaisesti tämän jälkeen käynnistettiin kaksi uutta kanavaa: ympärivuorokautinen uutiskanava Sky Sports News ja lisäkanava Sky Sports Xtra (nyttemmin SS4), joka oli ensin saatavilla vain satelliitissa. Kauden 1999–2000 ensimmäisellä jalkapallokierroksella yhtiö pilotoi uutta interaktiivista teknologiaa, joka antoi digitaalisille katsojille lisäominaisuuksia Arsenalin ja Manchester Unitedin välisessä ottelussa. Painamalla punaista nappia katsojat pystyivät muun muassa vaihtamaan kamerakulmaa ja lukemaan lisätietoja ottelusta. Sky Sports Active-nimellä markkinoitu palvelu on nykyään laajentunut valtaosalle Britannian televisiokanavista tarjoten erilaisia lisämahdollisuuksia, tunnetuimpana kenties BBC:n uutis- ja videopalvelu BBC Red Button. Tekniikkaa kokeiltiin myös Suomessa 2000-luvun alussa, mutta niin sanottu "super-teksti-tv" lakkautettiin vähin äänin vuonna 2007.

Lokakuussa 2001 Sky lopetti analogiset lähetyksensä ja vapautti näin lisätilaa digitaalisille kanaville, parantaen ensi alkuun olemassa olevien kanavien kuvanlaatua. Vuonna 2004 yhtiö allekirjoitti 220 miljoonan punnan arvoisen sopimuksen Englannin krikettiliiton kanssa, joka antoi Skylle yksinoikeudet maajoukkueen suorien otteluiden televisiointiin neljän kauden ajaksi. Muiden krikettisopimusten lailla tämä tapaus aiheutti suuren kohun, sillä se vei ensimmäistä kertaa television historiassa Englannin krikettimaajoukkueen ottelut pois vapailta kanavilta. Kohusta huolimatta Sky neuvotteli sopimuksen myös Intian krikettiliiton kanssa Tour of Indian televisioinnin osalta.

Vielä saman vuoden lopussa Sky osti myös Channel 4:n osuuden At The Races-hevosurheilukanavasta. Kanava oli ajautunut talousvaikeuksiin ja vaikka Sky brändäsi sen uudelleen vastaamaan muita yhtiön urheilukanavia, se ei silti muuttunut kannattavaksi. Nykyään se välittää suoria lähetyksiä pääasiassa veikkauspisteiden asiakkaille.

Vuonna 2007 Valioliigan tv-oikeuksien huutokaupassa irlantilainen kilpaileva toimija Setanta Sports sai osan oikeuksista rikkoen näin Skyn pitkään kestäneen monopolin. Setanta osti myös monia muita oikeuksia Skyn nenän edestä ja siitä tulikin ensimmäinen varteenotettava kilpaileva premium-urheilukanava. Siitä huolimatta Sky onnistui pysymään markkinoiden suurimpana toimijana ja Setanta ajautui taloudellisiin vaikeuksiin joutuen lopulta konkurssiin 22. kesäkuuta 2009. Tämän jälkeen Yhdysvaltojen markkinajohtaja ESPN osti suurimman osan Setantan omistamista oikeuksista ja perusti oman kanavan Britanniaan saman vuoden syksyllä.

Televisioalan kilpailuviranomainen Ofcom tuotti keväällä 2010 raportin Ison-Britannian maanpäällisen televisioverkon maksu-tv-palveluiden olemattomuudesta. Se herätti viranomaisissa huolta, sillä ilmainen Freeview:llä oli yli 50 kanavaa, ja se oli ylivoimaisesti suurin toimija antenniverkossa. Ainoa maksutelevisiotoimija Top Up TV lähetti palvelussaan vain neljää kanavaa. Sen katsottiin vääristävän kilpailua, ja sen seurauksena valtion omistama British Telecom aloitti 1. elokuuta 2010 oman maksutelevisiopalvelun BT Visionin ja solmi ensimmäisenä jakelusopimuksen Sky Sportsin kahden pääkanavan ja kolmen viihdekanavan lähettämisestä. Seuraavana päivänä kanavat tulivat Top Up TV:n valikoimaan. Tuolloin Skyn omistamaa kanavaa lähetettiin antenniverkossa ensimmäisen kerran sen jälkeen kun ITV Digital kaatui kahdeksan vuotta aiemmin. Huhtikuun 2011 lopussa Virgin Media myi televisiotoimintansa Skylle jonka jälkeen Sky Sports Active tuli saataville Virginin kaapeliasiakkaille.

Muut kanavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sky Sports 4[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sky Sports 4 (entinen nimi Sky Sports Xtra) on Skyn neljäs urheilukanava, joka käynnistettiin huhtikuussa 1999 ilmaisena bonuskanavana SS1:n ja 2:n tilaajille. Silloinen kanavajohtaja kommentoi Xtra-nimen valitsemista 4:n sijasta perustelemalla sisällön olevan ennemmin muiden kanavien ohjelmistoa interaktiivisuudella täydentävää, kuin itsenäistä ohjelmistoa. Nykyään SS4 ei enää simulcastaa muita kanavia vaan lähettää täysin omaa ohjelmistoaan ilman interaktiivisia ominaisuuksia. Tämän takia kanava nimettiin uudelleen Sky Sports 4:ksi vuonna 2010.

HD-kanavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sky Sports 1 HD käynnistyi 22. toukokuuta 2006 koostekanavana, joka näytti kaikkien kanavien valittuja paloja teräväpiirtona. Saman vuoden heinäkuussa käynnistyi SS2:n HD-versio. Alkuperäisen teräväpiirtosisällön puutteen takia osa sisällöstä jouduttiin skaalaamaan ylöspäin, mutta natiivi-HD:n määrän lisääntyessä tätä ongelmaa ei enää ole. PremPlus-kanavasta oli myös olemassa HD-versio jota lähetettiin jalkapallokauden ajan. SS3 HD käynnistyi maaliskuussa 2008 ja SS4 HD huhtikuussa 2010.

Aiemmin mainitun Ofcom-raportin seurauksena SS1:n ja SS2:n HD-versioita alettiin lähettämään Virgin Median kaapeliverkossa 2. elokuuta 2010. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Skyn HD-ohjelmistoa välitettiin kilpailevan toimijan alustalla. Toinen kilpaileva operaattori Smallworld Cable lisäsi HD-kanavat paketteihinsa vuoden 2012 alussa. Uusi, Suomessa nimellä MTV3 MAX F1 HD toimiva, pelkästään Formula 1:n televisiointiin keskittynyt kanava Sky Sports F1 HD käynnistyi 9. maaliskuuta 2012.

Sky Sports News HQ[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sky Sports News on 24-tuntinen urheilu-uutiskanava, joka käynnistyi lokakuun 1998 alussa. Se oli Skyn ensimmäinen pelkästään digitaalisessa verkossa lähetetty kanava ja se korvasi päivittäin Sky Sports 1:llä lähetetyn Sky Sports Centre -studio-ohjelman. 10. huhtikuuta 2000 kanava sai uuden nimen SkySports.com TV yhtaikaa Sky Sportsin uuden verkkopalvelun aloittamisen kanssa. Nimi palautettiin kuitenkin runsaan vuoden päästä takaisin entiseen.

Sky Sports News Radio on SSN:n rinnalla toimiva 24-tuntinen mainosrahoitteinen nettiradio. Se käynnistyi kesäkuussa 2010 ja se lähetti ensimmäiset kuukautensa 10 tuntia päivässä Sky Sportsin verkkosivuilla, mutta saman vuoden syksyllä se aloitti ympärivuorokautiset DAB-lähetykset ympäri Britanniaa. Kanavan studiot sijaitsevat Teamtalk-kanavan toimitalossa Leedsissä, mutta uutiset tulevat Sky Sports Newsin uutishuoneelta Lontoosta.

Sky Sports News HQ käynnistyi 12. elokuuta 2014.

At The Races[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

At The Races on BSkyB:n, Channel 4:n ja ravikilpailujen järjestäjä Arena Leisuren muodostaman konsernin kesällä 2002 perustama hevosurheilukanava. Vuonna 2004 Channel 4 vetäytyi konsernin toiminnasta ja suuren taloudellisen tukijan vetäytyminen ajoi kanavan talousvaikeuksiin. Jäljelle jääneet omistajat sulkivat kanavan, mutta aloittivat sen kuitenkin muutaman kuukauden päästä uudestaan vanhan ATR:n raunioille perustetun Racing UK-kanavan tehtyä konkurssin. Kanava tuottaa yhä tappiota, mutta on silti suosittu vedonlyöjien keskuudessa.

PremPlus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PremPlus (vuosina 2001–2004 Premiership Plus) oli Englannin Valioliigalle omistettu pay-per-view-palvelu. Sen lähetykset alkoivat kauden 2001–2002 alussa, ja ensimmäisellä kolmella kaudellaan se lähetti 40 ottelua kaudessa. Palvelun ensimmäinen ottelu oli 19. elokuuta 2001 pelattu Chelsean ja Newcastle Unitedin välinen ottelu. NTL-operaattori pyöritti yhteistyössä Skyn kanssa vain kyseisen kaapelioperaattorin valikoimissa ollutta lisäkanava PremPlus 2:sta. Katsojat pystyivät ostamaan otteluita yksittäin tai koko kauden katseluoikeuden kerralla merkittävästi alennetulla hinnalla. Kauden 2004–2005 alussa palvelun nimi lyhennettiin ja vuosittaisten otteluiden määrää lisättiin kymmenellä. Vuoden 2007 tv-oikeuksien huutokaupassa Setanta nappasi kolmanneksen otteluista Skylta ja jätti Skylle oikeudet vain 92 otteluun, näin PPV-palvelun ylläpitämisestä tuli mahdotonta. PremPlus lakkautettiin kauden 2006–2007 päätteeksi.

Sky Sports F1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sky Sports F1 on pelkästään Formula 1 -sarjaan keskittynyt kanava, joka käynnistettiin ennen kauden 2012 alkua. Se perustettiin kesän 2011 F1-sarjan tv-oikeuksien uudelleenjakamisen seurauksena, jolloin BBC myi osan oikeuksistaan eteenpäin Sky Sportsille. Kanavaa lähetetään myös Suomessa lähes identtisenä nimellä MTV3 MAX F1 HD. Osa englanninkielisestä makasiiniohjelmistosta tekstitetään ja kisaviikonloppujen selostus on sama kuin MTV3 MAX -kanavalla.

Oikeudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sky omistaa oikeudet useaan urheilulajiin, joista suurimmat seuraavassa.

Jalkapallo

Kriketti

  • Maailmanmestaruuskilpailut
  • Britannian maajoukkueen kaikki ottelut
  • Britannian Twenty20-liiga
  • ECB 40 -piirikuntasarja
  • Twenty20:n maailmancup

Rugby

Tennis

Golf

Darts

  • PDC World Darts Champs
  • PDC Grand Slam
  • McCoy's Premier League
  • World Matchplay

Muut lajit

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]