Skoonentuhkapensas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Skoonentuhkapensas
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Kladi: Koppisiemeniset
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Kladi: Rosidit
Lahko: Rosales
Heimo: Ruusukasvit Rosaceae
Alaheimo: Amygdaloideae
Suku: Tuhkapensaat Cotoneaster
Laji: kullensis
Kaksiosainen nimi

Cotoneaster kullensis
B.Hylmö (1993)[2]

Skoonentuhkapensas (Cotoneaster kullensis) on ruusukasveihin kuuluva pensaslaji. Se kasvaa 1–1,5 metriä korkeaksi. Laji muistuttaa kalliotuhkapensasta, mutta on pystykasvuisempi. Lehdet ovat 2–7 cm pitkät, puikeat, poimureunaiset. Kukintona on tavallisesti kaksikukkainen terttu. Hedelmänä on 6–10 millimetrin kokoinen kellanpunainen tai punainen marja.[3]

Skoonentuhkapensas on harvinainen kasvi, joka kasvaa kotoperäisenä Ruotsissa Skånen maakunnassa. Se esiintyy Höganäsin kunnan seudulla ja kasvaa kallioilla ja kedoilla.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rivers, M.C.: Cotoneaster kullensis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2017. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 30.5.2022. (englanniksi)
  2. a b Sennikov, A. (2009): Cotoneaster. – In: Kurtto, A. (ed.): Rosaceae. Euro+Med Plantbase – the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity: Cotoneaster kullensis B.Hylmö (englanniksi)
  3. a b Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, s. 321. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H. Helsinki: Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.