Skonssit

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Skonsseja hunajakastikkeessa.

Skonssit ovat skotlantilaisperäisiä välipalaleipiä. Skonssit ovat vehnä-, ohra- tai kaurapohjaisia pieniä leipiä, joissa on käytetty leivinjauhetta kohottavana ainesosana. Brittiläiset skonssit voivat olla joko makeita tai suolaisia, kun taas niiden yhdysvaltalaiset vastineet ovat suurempia ja kuivempia, ja makeita.

Tuntomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brittiskonssit muistuttavat läheisesti pohjois-amerikkalaisia pikkuleipiä. Yhdysvalloissa skonssien maukkaita muunnelmia kutsutaan omalla nimellään, kun taas maukkaita versioita kutsutaan pikkuleiviksi (syynä lienee, että yhdysvaltalaiset sekoittavat ne helposti keskenään).

Yhdysvaltalaiset skonssit paistetaan kuiviksi ja rakenteeltaan helposti mureneviksi, ja ne ovat muodoltaan suorakulmaisia.

Vaihtelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brittiläiset skonssit sisältävät yleensä erilaisia rusinoita, juustoa tai välimerentaateleita. Yhdysvalloissa skonsseja myydään kahviloissa, ja sisältönä on yleensä karpaloita, mustikoita, pähkinöitä tai suklaapisaroita. Kuitenkin yleensä sisältönä on mausteita kuten kanelia tai unikoita.

Skotlannin ja Ulsterin skonssivaihtoehtoihin sisältyy soodaskonssit ja perunaskonssit (kutsutaan myös potaattiskonsseiksi). Perunaskonsseja tarjotaan useimmiten paistettuina skotlantilaisella aamiaisella (myös Ulsterissa paistosaamiaisen tärkeänä osana).