Skellig Michael

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Skellig Michael
Sceilig MhichílView and modify data on Wikidata
Muut nimet
iiriksi Sceilig Mhichíl
Sijainti
Saariryhmä
Vesialue
Korkein kohta
218 m
Pinta-ala
0,219 km²
Väestö
Asukasluku
0
Luokitus
Valtakunnallinen kulttuuriperintökohde IrlannissaView and modify data on Wikidata
Kartta

Skellig Michael, iiriksi Sceilig Mhichíl on jyrkkä kallioinen saari 15 km Irlannin rannikolta Kerryn kreivikunnan edustalla. Saari oli kuudensadan vuoden ajan tärkeä luostarikeskus. Luostari rakennettiin lähelle saaren 230 m korkeaa huippua vuonna 588, ja se on nykyisin Unescon maailmanperintökohde. Koska saari on niin eristyksissä, se on säilynyt poikkeuksellisen hyvin ja on sekä historiallinen että luontokohde. Sieltä näkee miten askeettista elämää ensimmäiset Irlannin kristityt munkit viettivät.[1] Heidän keljansa ovat kiveä ja sijaitsevat jyrkillä seinämillä. Saarella pesii useita harvinaisia merilintulajeja: suula, myrskylintu, pikkukajava, ruokki, etelänkiisla ja lunni.

Saari ja sen luostari selvisivät lukemattomista viikinkien iskuista 800-luvulla. Siellä ei ole koskaan asunut suurta munkkijoukkoa, tyypillisesti ehkä 12 munkkiveljeä ja apotti. Munkit muuttivat 1100-luvulla mantereelle. Luostarista tuli 1500-luvulla pyhiinvaelluskohde, mutta siellä ei ollut pysyviä asukkaita. Saarelle valmistui 1800-luvulla majakka, ja saarelle tuli majakanvartijan tukikohta. Majakka automatisoitiin 1960-luvulla.

Saarella kuvattiin vuosina 2015–2016 elokuvia Star Wars: The Force Awakens ja Star Wars: The Last Jedi.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Skellig Michael Unesco
  2. Star Wars to put the Skellig Islands on the map 16.12.2015. The Telegraph. Viitattu 25.4.2016. (englanniksi)
  3. Breznican, Anthony: Updated: Star Wars: Episode VIII will shoot in Ireland this month Entertainment Weekly. 9.9.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]