Sissimarkkinointi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sissimarkkinointi tarkoittaa epätyypillisiä markkinoinnin keinoja, jotka tuottavat hyviä tuloksia pienin panoksin. Sissimarkkinoinnin tunnusmerkkeinä pidetään usein luovuutta, ketteryyttä, mielikuvituksellisuutta, edullisuutta ja tuloksellisuutta. Vahvimpia vaikutuksen keinoja on Internet ja markkinoinnin saama mediahuomio.

Netissä sissimarkkinointi hyödyntää usein sosiaalista mediaa, äänestyssivustoja ja muita yhteisöllisiä verkkopalveluita.

Sissimarkkinoinnin ydin on "Wow -efekti". Siinä missä tavallinen markkinointi voi olla hyvinkin konservatiivista, sissimarkkinointi pyrkii pystäyttämään, säväyättämään tai muuten herättämään tunteita, joko positiivia tai negatiivisia. Voimakkaiden tunteiden herättäminen saa helpommin toivotun reaktion aikaiseksi, joko toiminnan tai ostoksen, kuin tavallinen konservatiivisempi lähestyminen. Näkyvimpiä esimerkkejä Suomessa on ollut muun muassa bussipysäkillä olleita valtavia kuvia teuraseläimistä, jotka häiritsivät useita jalankulkijoita. Mainoksen tilaaja teki näyttävän eleen mainoskampanjan keskeyttämisestä, josta Helsingin Sanomat uutisoivat.. Näin ollen bussipysäkkimainos sai isomman näkyvyyden Helsingin Sanomien sivuilla ja keskustelupalstoilla, kuin mitä kampanja olisi muuten saanut, jos organisaatio olisi vain kaikessa hiljaisuudessaan jatkanut kampanjaa.

Sissimarkkinoinnin isänä pidetään Jay Conrad Levinsonia, jonka ensimmäinen teos Guerrilla Marketing ilmestyi vuonna 1984. Hänen kirjojaan on julkaistu 42 kielellä ja myyty yli neljätoista miljoonaa kappaletta. Jari Parantainen on kirjoittanut sissimarkkinoinnista suomenkielisen kirjan, joka kantaa nimeä Sissimarkkinointi.lähde?