Sisowath Monivong

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sisowath Monivong (18751941) oli Kambodžan kuningas vuodesta 1927 kuolemaansa saakka.

Sisowath Monivong oli kuningas Sisowathin (hallitsi 1904–1927) toiseksi vanhin poika. Hänen syntyessään maata hallitsi Ranskan nukkehallitsijana hänen setänsä kuningas Norodom (hallitsi 1860–1904) Odongosta käsin. Vuonna 1884 ranskalaiset valloittivat Laosin ja miehittivät Vietnamin ja Kambodža otettiin suoraan siirtomaahallintoon. Siam (vuodesta 1939 Thaimaa) lyötiin sodassa, mutta jätettiin miehittämättömäksi puskurivyöhykkeeksi. Kuninkaallinen perhe pakeni Phnom Penhiin, jossa Sisowath Monivong eli.

Vuonna 1904 hänen setänsä kuoli ja isästään, joka oli kruununprinssi tuli kuningas ja Monivongista kruununprinssi. Hänen isänsä kuoli 1927 ja hänestä tuli kuningas. Kuten isänsäkin, Monivong oli Ranskan nukkehallitsija ja valtaa piti ranskalainen kenraali. Monivongin aikana Kambodža sai kuitenkin vaikutteita kommunismista ja vietnamilainen Ho Tši Minh perusti Indokiinan kommunistisen puolueen 1930, joka sai suurta suosiota myös Kambodžassa. Kommunistien tavoitteena oli kuitenkin syrjäyttää ranskalaiset, eikä kuningasta.

Vuonna 1940 Ranska antautui Saksalle. Ranskassa vallan otti Vichyn hallitus, joka oli riippuvainen Saksasta. Myöhään 1940 japanilaiset joukot saapuivat Vietnamiin ja miehittivät Kambodžan alkuvuodesta 1941. Japanilaiset antoivat Vichyn ranskalaisen siirtomaahallinnon jatkaa toimiaan japanilaisten suojeluksessa. Thaimaa, joka oli liitossa Japanin kanssa, valloitti alueita Kambodžan länsiosasta. Kuningas pakeni loppuvuodesta Kampotiin, jossa hän pian kuoli.

Ranskalaiset valitsivat hänen seuraajakseen hänen 19-vuotiaan pojanpoikansa Norodom Sihanoukin.