Sisäsuodatin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sisäsuodatin on akvaarioissa käytetty suodatintyyppi.[1] Laite sijoitetaan nimensä mukaisesti akvaarion sisäpuolelle, jossa se laitteen sisällä olevan sähköpumpun avulla kierrättää vettä altaassa. Vesi imetään suodattimen yleensä alaosassa olevaan suodatinosioon, johon on sijoitettu varsinainen suodatinaines. Vedessä olevat likahiukkaset tarttuvat tähän suodatinainekseen, jonka jälkeen suodatettu vesi kulkeutuu pumppuun ja jälleen akvaarioon.

Yleensä sisäsuodatin toimii lähinnä mekaanisena suodattimena eli sihtinä ja varsinaisena tärkeämpänä eli biologisena suodattimena toimii joko akvaarion pohja-aines tai lisäsuodattimena oleva ulkosuodatin tai muu suodatin. Sisäsuodattimen suodatusmateriaalina käytetään yleisemmin vaahtomuovia[1], mutta joissakin malleissa voidaan käyttää myös ulkosuodattimissa käytettävää sintrattua lasia.

Sisäsuodatinta käytetään pienissä altaissa ainoana suodattimena, mutta yleensä noin 200 litran altaista alkaen ulko-suodattimen mekaanisena suodatusteholisänä. Tosin sisäsuodatinta voidaan käyttää myös huomattavasti suuremmissakin altaissa yksinomaisena suodattimena, jos altaan ravinnekuormitus ja kalasto eivät aseta ylimääräisiä vaatimuksia.

Syy sisäsuodattimen yleisyyteen lienee sen halpa hinta, helppo puhdistaminen[1] ja mutkaton soveltuvuus pieniin altaisiin, jotka harrastuksessa lienevät lukumäärältään kaikkein suurimpia. Myös mattosuodatin lasketaan sisäsuodattimiin, vaikka se poikkeaakin toiminnaltaan hivenen varsinaisesta sisäsuodattimesta.

Tunnetuimpia tuotemerkkejä ovat Eheim, Fluval, Tetratec, Aqua-el, Resun, Regent ja Hydor.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Suodatinlaitteet: Moottorikäyttöinen sisäsuodatin Vedenpuhdistus terraariossa. Terraario. Viitattu 21.1.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]