Sisäänkasvanut kynsi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sisäänkasvanut kynsi.

Sisäänkasvanut kynsi (onykokryptoosi) on yleinen kynsien tauti. Se on usein kivulias tila, jossa kynsi kasvaa niin, että se osuu yhteen tai molempiin kynnen reunuksiin eli kynsivalliin. Vaikka sisäänkasvaneita kynsiä voi esiintyä sekä käsien että jalkojen kynsissä, niitä esiintyy yleisimmin varpaankynsissä (eli jaloissa), ja ne aiheuttavat suurimmaksi osaksi ongelmia isovarpaassa.

Yleinen käsitys on, että ongelman aiheuttaa kynnen kasvaminen ihoon, mutta "sisäänkasvanut varpaankynsi" voi myös aiheutua kasvaneesta varpaan ihosta. Tila aiheutuu aluksi kynsivallin mikrobisesta tulehduksesta ja sitten granuloomasta, mikä johtaa kynsiin, jotka ovat hautautuneet granulooman alle. Todellisen sisäänkasvaneen varpaankynnen aiheuttaa varpaankynnen tunkeutuminen ihon läpi.

Merkit ja oireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sisäänkasvanut kynsi isovarpaassa

Sisäänkasvaneen kynnen oireisiin kuuluu kipu kynnen reunuksilla (johtuen hypergranulaatiosta, joka tapahtuu edellä mainittujen reunojen ympärillä), kivun paheneminen käytettäessä tiukkoja jalkineita ja herkkyys kaikenlaiselle paineelle, jopa lakanoiden painolle. Vaurioituneen varpaan osuminen johonkin voi tuottaa terävää ja raastavaa kipua, kun kynsi puhkaisee kudosta entisestään. Sisäänkasvanut kynsi tulehtuu helposti ellei alueen puhtaana pitämisessä käytetä erityistä huolellisuutta. Merkkejä infektiosta ovat punoitus ja turvotus kynnen ympärillä, mädän tihkuminen ja vetinen erite, jossa on myös hiven verta. Tärkein oire on turvotus kynnen tyvessä ongelmaisella puolella (tai molemmilla puolilla).

Syyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääasiallinen onykosryptoosin tekijä on jalkineet, erityisesti huonosti istuvat kengät, joissa ei ole riittävästi tilaa varpaille, ja tiukat sukat, jotka painavat jalkaa ylhäältä tai sivulta. Muita syitä voivat olla umpinaisten kenkien aiheuttama kosteus, joka pehmentää kynsilevyä ja aiheuttaa turvotusta epidermaalisessa keratiinissa (joka aiheuttaa ajan kuluessa pysyvää kupertumista), perinnöllinen taipumus, vamma ja sairaudet. Kynsien virheellinen leikkaustapa voi saada kynnen läpäisemään sivulla olevan ihon riippumatta siitä, onko kynsi todella "sisäänkasvanut". Kynsi taipuu sisään tai ylöspäin sen leikkauskulmasta riippuen. Jos leikkausväline, kuten sakset, on asennossa, jossa alempi terä on lähempänä varvasta kuin ylempi terä, varpaankynellä on taipumus kasvaa ylöspäin ja päinvastoin. Yläkulmat kääntyvät helpommin kuin kynnen kärjen keskiosa. Leikkausvälineen pitäminen samassa kulmassa kaikille kynsille voi aiheuttaa edellä mainitun tilan; kun kynsi kääntyy lähemmäksi ihoa, on vaikeampi sovittaa välineen alempi terä oikeaan asentoon kynnen alle. Kynttä leikatessa ei ole tärkeää vain oikea kulma, vaan myös kuinka lyhyeksi se leikataan. Leikkaus lyhyemmäksi taivuttaa kynttä enemmän, ellei leikkaus ole tasainen kynnen ylä- ja alaosassa.

Yksinkertainen esittely sisäänkasvaneiden kynsien muodostumisesta.

Syitä voivat olla:

  • Liian ahtaat kengät jalan kehitysvaiheissa (usein alle 21-vuotiailla), jotka voivat aiheuttaa kynnen kupertumista ja kasvamista ihoon. Tämä koskee etenkin huonosti istuvia kenkiä, jotka ovat liian kapeita tai liian lyhyitä.
  • Huono kynsienhoito, mukaan lukien kynsien leikkaaminen liian lyhyeksi, pyöristäminen kärjestä tai reunoilta sen sijaan, että leikataan suoraan.
  • Rikkoutuneet kynnet.
  • Kynsilautaselle tai varpaaseen kohdistuva vamma, joka voi tapahtua esinen pudotessa varpaankynnen päälle tai takertuu siihen tai kun kynsi työntyy kengän läpi (esim. urheilun tai muun rajun toiminnan aikana), voivat aiheuttaa pehmytkudoksen vaurioitumisen ja kynnen kasvamisen niin, että se tunkeutuu kudokseen.
  • Taipumus, kuten epänormaalin muotoiset kynsipedit, sairauksien tai geneettisen alttiuden aiheuttamat kynsien muutokset, lisää sisäänkasvaneen kynnen mahdollisuutta, mutta sisään kasvaminen ei voi tapahtua ilman kenkien aiheuttamaa painetta.
  • Bakteeri-infektio, joka on hoidettavissa antibiooteilla .

Ennaltaehkäisy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisimmin ongelmaa on isovarpaissa, mutta ongelmaa voi esiintyä missä tahansa kynnessä. Sisäänkasvaneet kynnet voidaan välttää leikkaamalla kynnet suoraan; ei kaaren mukaisesti, ei liian lyhyeksi eikä lyhyemmäksi kuin kynnen ympärillä oleva iho. Jalkineet, jotka ovat liian pieniä tai liian kapeita tai liian matalia varpaista, pahentavat varpaan kynsiin liittyviä ongelmia. Terävät kulmat kengissä voivat olla epämukavia ja aiheuttaa sukkien takertumista. Oikeanlainen leikkaus jättää kynnen etureunan vapaaksi kudoksesta ja estää sitä kasvamasta varpaan. Kulman viilaaminen on kohtuullista. Jotkut kynnet vaativat kulmien leikkaamista hyvin läheltä tyveä sisäänkasvavien reunojen poistamiseksi; tämä tehdään usein jalkaterapeutin toimesta . Sisäänkasvaneet varpaankynnet voivat johtua loukkaantumisesta, tavallisesti vammasta, jossa kudos on puristetunut kynttä vasten aiheuttaen pienen haavan, joka turpoaa. Kynsivamma voi aiheuttaa kynnen epänormaalia kasvua, jolloin kynnestä tulee normaalia leveämpi tai paksumpi tai jopa kohonnut tai vino.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sisäänkasvaneen varpaankynnen käsittely riippuu osittain sen vakavuudesta.

Perinteinen hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lieviä tai kohtalaisia tapauksia hoidetaan usein konservatiivisesti lämpimällä vedellä ja epsom-suolaliuoksilla, antibakteerisilla voiteilla ja hammaslankaa käyttämällä. Jos konservatiivinen hoito ei onnistu tai jos ongelma on vaikea, on olemassa tehokkaampia menetelmiä.

Leikkaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sisäänkasvanneen kynnen kirurgisen hoidon suorittaa jalkoihin eli podiatriaan erikoistunut lääkäri. Tämä tyypillisesti vaatii paikallispuudutusta ja erityisiä kirurgisia instrumentteja. Kirurginen lähestymistapa on kynsilevyn sisäänkasvaneen osan poistaminen. Jos sisäänkasvanut varpaankynsi toistuu käsittelystä huolimatta, kynnen sivut voidaan poistaa kemikaaleilla tai leikkauksella.

Muut hoitomenetelmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jousimenetelmä toimii nostamalla varpaankynnen sivuja varovasti, joka ajan myötä opettaa kynnen kasvamaan tasaisempaan muotoon. Tähän menetelmään tarvitaan yksi täysi kynnen kasvusykli tai noin 18 kuukautta.[1]

Uusin hoitotapa on kynnen kasvua muotoileva komposiitti. Tämä Onyfix-menetelmä on täysin kivuton, sopii diabeetikoille ja kynsisienille ja usein kertahoito riittää.[2]

Diabeetikoissa, joiden on vältettävä leikkausta mahdollisuuksien mukaan, muiden menetelmien on todettu olevan tehokkaita tarjoamaan välitöntä ja pitkäaikaista helpotusta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Treating ingrown toenails with the Bracing technique toenail_brace.atheart.dk. Arkistoitu 8 September 2013. Viitattu 8.10.2013. : Treating ingrown toenails with the Bracing technique toenail_brace.atheart.dk. Arkistoitu 8.9.2013.
  2. Så enkelt blev Juliana, 53, kvitt sitt svåra nageltrång Expressen. 29.10.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sisäänkasvanut kynsi.