Sirpaleliivi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen maavoimien sirpaleliivi.

Sirpaleliivi on suojaliivi, joka on tarkoitettu suojaamaan käyttäjänsä ylävartaloa esimerkiksi kranaatin sirpaleilta.[1] Liivin suojaava materiaali voi olla kevlar, keraamiset levyt tms. Sirpaleliivi voi suojata myös pistoolin luodeilta, riippuen luodin nopeudesta. Esimerkiksi asepalvelustaan suorittavat käyttävät sirpaleliivejä ampuessaan kranaatinheittimellä. Sirpaleliiveissä voi olla myös varustetaskuja ja kiinnityskohta repulle tehtävän vaatimia varusteita varten.[2]

Sirpaleliivin kehitti ensimmäisenä yhdysvaltalainen sotakirurgieversti (myöhemmin kenraalimajuri) Malcolm C. Grow yhdessä brittiläisen Wilkinson Sword -yrityksen kanssa toisen maailmansodan aikana.[3][4] Se suunniteltiin suojaamaan Yhdistyneen kuningaskunnan ilmavoimien sotilaita saksalaisten ilmatorjunnan kranaattien aiheuttamilta sirpaleilta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suojaliivit Vaatetusvarustus M05 käyttöohjeita. 2013. Puolustusvoimat. Viitattu 28.12.2020.
  2. Konttinen, Matti: Jalkaväki saa käyttöönsä uudet luotiliivit – suojaavat kranaatinsirpaleilta ja kiväärinluodeilta Uutiset. 29.8.2019. Yleisradio (Yle). Viitattu 28.12.2020.
  3. Hymel, Kevin: This Month in AFMS History: 75th Anniversary of the first body armor suits delivered to Eighth Air Force Articles. 7.3.2018. Air Force Medical Service. Viitattu 28.12.2020. (englanniksi)
  4. USAAF British Made Anti-Flak Vest/Apron Historic Flying Clothing. Viitattu 28.12.2020. (englanniksi)
Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.