Siri von Essen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Siri von Essen

Sigrid Sofia Mathilda Elisabet (Siri) von Essen (17. elokuuta 1850 Porvoo21. huhtikuuta 1912 Helsinki) oli suomalainen näyttelijä, joka sai julkisuutta avioliitostaan kirjailija August Strindbergin kanssa.

Siri von Essenin ensimmäinen esiityminen oli 27. tammikuuta 1877 tukholmalaisen Kuninkaallisen draamateatteri Dramatenin näyttämöllä. Ensiesiintymisensä jälkeen hänelle tarjottiin paikkaa Dramatenista, jossa hän työskenteli 1881 saakka. Ensiesiintymisensä vuonna hän esiintyi myös Charlotte Birch-Pfeifferin ohjaamassa Charlotte Brontën romaaniin Kotiopettajattaren romaani perustuvassa näytelmässä.

Dramatenin jälkeen von Essen näytteli yhä joissakin teattereissa. Keväällä 1882 hän näytteli helsinkiläisessä Svenska Teaternissa ja hänen työskentelyään kuvattiin teknisesti taitavaksi ja havainnointikykyään älykkääksi, joskin omintakeisuutta pidettiin hieman puuttellisena. Saman syksynä hän näytteli puolisonsa näytelmässä Herr Bengts hustru, josta hän suoriutui hyvin nauttien yleisön suosiosta. Työt näyttelijänä kuitenkin vähenivät ja von Essen ryhtyi kirjoittamaan aiempaa aktiivisemmin, joskin lastenhoitaminen ja kotitalouden pyörittäminen veivät merkittävän osan hänen ajastaan perheen asuessa Ranskassa ja Sveitsissä.

Von Essen ja Srindberg perustivat Kööpenhaminaan Skandinavisk försöksteaterin 1888, jonka johtohahmona von Essen myös toimi. Vuosien tauon jälkeen hän näytteli Strinbergin kirjoittaman näytelmän Neiti Julien pääroolissa. Nimiroolin lisäksi hän vastasi yhdessä Strinbergin kanssa näytelmän ohjauksesta ja skenografiasta. Teatteri joutui kuitenkin lopettamaan toimintansa talousvaikeuksien takia pian.

Muutettuaan Helsinkiin von Esseen hankki elannon kääntämällä ja opettamalla sivutoimisesti nuoria näyttelijöitä. Hänen opiskeijoinaan olivat muun muassa Harald Svensson, Ingeborg Björkell, Ella Kenmp, Arhur Lindberg, Nanny Luther, Arvid Nyberg ja Leopold Maacewicz.

Siri von Essenin vanhemmat olivat kapteeni Carl Reinhold von Essen ja näyttelijä Elisabet Charlotta in de Betou. Siri von Essen oli 18721876 naimisissa luutnantti Carl Gustaf Wrangel af Saussin kanssa ja 18771891 August Strindbergin kanssa. Hänen tyttärensä oli Karin Smirnoff. Hänet on haudattu Tukholman lähelle Solnaan Pohjoiselle hautausmaalle.

Von Essenillä oli lapsena ranskankielinen kotiopettaja. 13-vuotiaana hän matkusti perheensä mukana Pariisiin, jossa hän kävi muutamia kuukausia luostarikoulua. Kun perhe oli joutunut myymään omaisuutensa, kaikki muuttivat Tukholmaan 1868. Ensimmäisen puolisonsa kanssa von Essen sai 1873 tyttären Sigridin, joka kuoli 1877. Vuonna 1875 hän tutustui August Strindbergiin. Keväällä 1876 Wrangel ja von Essen päättivät erota. Yksi eron syy oli von Essenin halu työskennellä näyttelijänä, mikä ei sopinut puolison arvolle. 30. joulukuuta 1877 Siri von Essen ja August Strindberg avioituivat. Pian avioitumisen jälkeen syntynyt ensimmäinen lapsi kuoli muutaman päivän ikäisenä.

Strindberg kirjoitti 1882 kaksi näytelmää vaimoaan varten: Herr Bengts hustru ja Lycko-Pers resa. Tytär Karin syntyi 1880 ja Greta 1881. Perhe matkusti 1883 ulkomaille ja asui Ranskassa ja Sveitsissä. Poika Hans syntyi 1884. Giftas (Naimakauppoja) -oikeudenkäynnin jälkeen 1884 August sanoi, ettei ollut koskaan aikonut palata Ruotsiin. Grez-sur-Loingissa von Essen ystävystyi muun muassa tanskalaisen Marie Davidin kanssa. Strindberg syytti heitä lesbolaisesta suhteesta. Pariskunta muutti jälleen Tukholmaan 1889 ja aloitti avioeroneuvottelut 1890. Helmikuussa 1891 oli avioero selvä, ja von Essen sai lasten huoltajuuden itselleen. Hän muutti lapsineen Suomeen. Hän hankki elannon perheelle kääntämällä ja antamalla opetusta näyttelemisessä.

August Strindberg kirjoitti vuosina 1887–1888 kirjan Hullun puolustuspuhe, joka käsittelee heidän suhdettaan.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Erkki KivaloAugust Strindberg ja neljä naista: tutkimus kirjailijan elämäntarinasta, s. 22–145. Recallmed, 1998. ISBN 951-9221-92-1.
  • Maj Dahlbäck: Siri von Essen, näyttelijävaimo. Suomentanut Kaarina Turtia. Otava, 1991. ISBN 951-1-11345-3.
  • David Norrman: Strindbergs skilsmässa från Siri von Essen, 1953.
  • Karin Smirnoff: Strindbergs första hustru, 1926 (faksimilejulkaisu 1977).