Singida

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Singida
Singida.jpg

Singida

Koordinaatit: 4°48′38″S, 34°44′28″E

Valtio  Tansania
Alue Singidan alue
Piirikunta Singida Urban
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 721 km²
Väkiluku (2012) 150 379
 – Väestötiheys 209 as./km²
Aikavyöhyke UTC+3

Singida on kaupunki Tansaniassa. Vuonna 2012 siellä oli 150 379 asukasta.[1] Singida sijaitsee Keski-Tansaniassa ja on Singidan Urban-piirikunnan hallinnollinen keskus sekä Singidan alueen pääkaupunki.

Maantiede ja ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singidan kaupunki sijoittuu kahden järven, pohjoisen Singidanijärven ja eteläisen Kindaijärven väliin, jotka molemmat houkuttelevat flamingoja, pelikaaneja ja muita vesilintuja. Aluetta luonnehtivat myös isot graniittijärkäleet, jotka sijoittuvat alueelle pistemäisesti.[2]

Singida kuuluu Köppenin ilmastoluokituksessa semiaridiin subtrooppiseen aroilmastoon. Singidan kaupungin vuotuinen sadanta on keskimäärin 660 mm. Kuivakausi ajoittuu toukokuusta marraskuuhun ja rankat trooppiset sateet joulukuusta huhtikuuhun. Päivän ylin ja alin lämpötila vaihtelee 15 – 31 °C välillä. Alimmillaan lämpötilat ovat kesäkuusta elokuuhun, kun taas korkeimmillaan ne ovat syyskuusta lokakuuhun.[3]

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singidan kaupungin suurin etninen ryhmä on nyaturu, joka tunnetaan myös nimellä rimi.[4]

Kaupunginosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singida Urban jakautuu 13 hallinnolliseen osa-alueeseen tai kaupunginosaan, jotka ovat Ipembe, Kindai, Majengo, Mandewa, Mitunduruni, Mtamaa, Mtipa, Mughanga, Mungumaji, Mwankoko, Unyambwa, Unyamikumbi ja Utemini.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singida sijaitsee kolmen keskeisen tieyhteyden solmukohdassa (B 3, B 141 ja B 143). B 141-tie yhdistää Singidan Dodomaan ja Arushaan, B 3-tie yhdistää Singidan Mwanzaan sekä B 141-tie Singidan Babatiin. Singidassa sijaitsee Tansanian valtiollisen rautatieverkon (englanniksi Central Line) asema, joka yhdistää rautatieverkon sivuhaarana Singidan Mayoniin.[5] Noin 3 kilometriä kaupungin keskusta länteen sijaitsee kiitotie pienlentokoneille.[6]

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singidan kaupungissa on 46 ala-astetta, 19 yläastetta, 1 laboratorioassistentti-koulu, 1 kirjanpitoa opettava koulu, 1 valtiollinen ammattikoulu, 1 lukio (Folk Development College) ja 1 opettajien koulutuskeskus.[7]

Terveydenhuolto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungissa sijaitsee Singidan alueellinen sairaala, 1 terveyskeskus ja 14 neuvolaa.[8]

Elinkeinoelämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keskeisimmät harjoitetut elinkeinot Singidan kaupungissa ovat karjatalous, maanviljelys, puutarhatalous, kaupankäynti, työskentely julkisella sektorilla ja pienimuotoisessa teollisuudessa, kuten maatalouden liiketoiminnassa ja huonekalujen valmistuksessa.

Tyypillisesti viljelmät kaupungin alueella ovat kooltaan noin 0,2 – 2 hehtaaria. Tärkeimpiä ruokakasveja ovat osmankäämi, hirssi, durra, maniokki ja bataatti. Auringonkukka on ainoa rahakasvi. Yleisesti ottaen epävakaat ilmasto-olosuhteet rajoittavat maataloustuotantoa alueella, varsinkin alueilla, joilla ei ole käytössä lannoitteita, tuholaisten torjunta-aineita ja moderneja tuotantolaitteita. Karjataloudessa kasvatetaan nautakarjaa, vuohia, lampaita, aaseja ja siipikarjaa. Karjataloutta vaikeuttaa tuotantotilojen heikko kunto, ja Singidan alueellisen komission mukaan vain noin puolet tuotantotiloista on hyvässä toimintakunnossa. Singidassa on kaksi suurempaa auringonkukkaöljyn jalostustehdasta, jotka tuottavat päivittäin noin 80 000 litraa öljyä ja 16 pienenmpää jalostustehdasta, jotka tuottavat noin 40 000 litraa öljyä päivittäin. Tehtaat työllistävät noin 40 prosenttia virallisesta työllisyyssektorista ja valtaosa työntekijöistä on naisia. Muiden luonnonvarojen käyttöön kuuluu kalastus ja rakennusmineraalien louhinta.[9]

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Singidanijärven ja Kindaijärven lintusafarit
 • Singidan alueellinen museo

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungissa sijaitsee vuonna 2002 valmistunut urheiluareena, Namfua Stadium, jonka katsojakapasiteetti on 10 000.[10]

Tunnettuja singidalaisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ystävyyskaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. City Population. Tanzania: Administrative Division. Viitattu 6.1.2014 (englanniksi)
 2. Fitzpatrick Mary: Tanzania, s. 239. 4. painos. Lonely Planet, 2008. ISBN 978-1-74104-555-0.
 3. Brief Institutional Profile of Singida municipality. Regional Commissioner's Office - Singida. Viitattu 26.6.2014 (englanniksi)
 4. Singida Attractions. Planet Tanzania. Viitattu 26.6.2014 (englanniksi)
 5. Investment opportunities in Singida. Small Industries Development Organization, Tanzania. Viitattu 26.6.2014 (englanniksi)
 6. List of Aerodromes in Tanzania (PDF) Tanzania Civil Aviation Authority. Viitattu 26.6.2014. (englanniksi)
 7. Brief Institutional Profile of Singida municipality. Regional Commissioner's Office - Singida. Viitattu 26.6.2014 (englanniksi)
 8. Brief Institutional Profile of Singida municipality. Regional Commissioner's Office - Singida. Viitattu 26.6.2014 (englanniksi)
 9. Brief Institutional Profile of Singida municipality. Regional Commissioner's Office - Singida. Viitattu 27.6.2014 (englanniksi)
 10. Namfua Stadium. World Stadium Database. Viitattu 26.6.2014 (englanniksi)
 11. Salzburg - Singida. Städtepartnerschaft. Viitattu 6.1.2014 (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Afrikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.