Sinfonia nro 3 (Mahler)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gustav Mahlerin sinfonia nro 3 d-molli on sävelletty vuosina 1893–1896, tarkistettu 1906. Teos on sävelletty altolle, naiskuorolle, poikakuorolle ja orkesterille.

Mahlerin kolmas sinfonia on säveltäjän pisin. Kapellimestarista riippuen sen kesto on noin 90-100 minuuttia. Ensimmäinen osa (Kräftig. Entschieden) on valtava, yli puolituntinen kokonaisuus, jossa toistuvat moneen kertaan samat rytmiset aiheet sekä teemat. Lyömäsoittimet ovat tärkeässä asemassa ensimmäisessä osassa. Toinen osa, Tempo di menuetto, alkaa oboen soittamalla kepeällä teemalla, josta kehitytään tahtilajivaihdosten myötä aivan erilaiseen tunnelmaan. Kolmas osa, Scherzo, alkaa hiljaisilla puupuhaltimien melodian tyngillä. Tämäkin osa on lähes kaksikymmenminuuttinen ja siinä on pitkä, postitorvelle tarkoitettu soolo. Neljännessä osassa on mukana alttosolisti. Sanat ovat Nietzschen Zarathustran keskiyönlaulusta; O Mensch! Gib acht!

Viides osa on sinfonian lyhyin, mutta juuri siinä ovat mukana naiskuoro ja poikakuoro, sekä yhä myös alttosolisti. Kuorot laulavat Des Knaben Wunderhorn -runokokoelman tekstiä. Tämä osa on ehkäpä kaikista valoisin kaikista sinfonian osista. Finaali, joka sekin reilusti yli kaksikymmenminuuttinen, on rauhallinen tempoltaan ja myös monin paikoin sävyltään. Mahler ei kiirehdi minkään kanssa, kunnes lopulta sinfonia päättyy mahtaviin D-duurisointuihin koko orkesterin soittamina ja kaksien patarumpujen rytmittäminä.

Levytyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jascha Horenstein, Lontoon sinfoniaorkesteri (Unicorn, 1970)
  • Claudio Abbado, Berliinin filharmonikot (DG, 2002?)
  • Leonard Bernstein, New Yorkin filharmonikot (DG, 1989)
  • Mihoko Fujimura (kontra-altto), Bambergin sinfoniaorkesteri, Jonathan Nott (Tudor, 2011)
  • Anna Larsson (kontra-altto), Tiffin-poikakuoro, Lontoon sinfoniakuoro, Lontoon sinfoniaorkesteri, Valery Gergiev (LSO Live, 2008)
  • Michelle deYoung (mezzosopraano), San Franciscon sinfoniaorkesteri, Michael Tilson Thomas (Avie, 2011)
  • Bernarda Fink (mezzosopraano), Royal Concertgebouw Orchestra, Mariss Jansons (RCO Live, 2011)
  • Nathalie Stutzmann (kontra-altto), Dallasin sinfoniaorkesteri & kuoro, Andrew Litton (Delos, 2000)