Sinbadin uudet seikkailut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sinbadin uudet seikkailut
The 7th Voyage of Sinbad
Ohjaaja Nathan H. Juran
Käsikirjoittaja Kenneth Kolb
Perustuu Tuhat ja yksi yötä kirjaan
Tuottaja
Säveltäjä Bernard Herrmann
Kuvaaja Wilkie Cooper
Leikkaaja
Erikoistehosteet Ray Harryhausen
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Britannia, Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
  • Columbia Pictures Corporation
  • Morningside Productions
Levittäjä Columbia Pictures
Netflix
Ensi-ilta 1958
Kesto 88 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Sinbadin uudet seikkailut (engl. The 7th Voyage of Sinbad) on Nathan H. Juranin ohjaama brittiläis-yhdysvaltalainen fantasiaseikkailuelokuva vuodelta 1958. Pääosissa ovat Kerwin Mathews, Torin Thatcher, Kathryn Grant, Richard Eyer ja Alec Mango.

Elokuvan erikoistehosteista vastaa Ray Harryhausen. Tämän elokuvan myötä Harryhausen siirtyi hirviöelokuvista fantasiaan. Elokuvasta tuli sekä kaupallinen menestys että arvostelumenestys.[1] Se oli myös Harryhausenin ensimmäinen värielokuva, ja siinä nähtävää Sinbadin ja luurangon välistä taistelua pidettiin Britanniassa liian pelottavana.[2]

Sinbadin uudet seikkailut on ensimmäinen kolmesta Columbia Picturesin tuottamasta Sinbad-elokuvasta. Kaksi jälkimmäistä osaa ovat Sinbad, merten sankari (The Golden Voyage of Sinbad, 1973) ja Sinbad ja tiikerinsilmä (Sinbad and the Eye of the Tiger, 1977).

Elokuva perustuu arabialaisissa Tuhannen ja yhden yön saduista tunnetun Sindbad Merenkulkijan seikkailuihin. Elokuvan alkuperäisnimestä huolimatta siinä kuvattu Sinbadin retki ei perustu niinkään hänen seitsemänteen matkaansa, vaan tarinassa on enemmän yhteistä Sinbadin kolmannen ja viidennen retken kanssa.[3]

Kun paha velho Sokurah on kutistanut prinsessa Parisan, Sinbadin täytyy ottaa tehtäväkseen etsiä hirviöiden saari parantaakseen prinsessan ja estääkseen sodan. Retkellään Sinbad kohtaa muun muassa jättimäisen Rok-linnun, lohikäärmeen ja kyklooppeja.

  1. Eder, Bruce: Ray Harryhausen: Biography Allmovie. Rovi Corp. Viitattu 21.3.2018.
  2. Whitaker, Sheila: Ray Harryhausen obituary The Guardian. 7.5.2013. Guardian News and Media Limited. Viitattu 21.3.2018.
  3. Tuhatyksi yötä, s. 255–327. WSOY, 1995.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]