Sinauli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sinauli, myös Sanauli (Devanagiri: सिनौली) on arkeologinen löytöpaikka Luoteis-Intiassa, josta on löydetty vanhoja hautoja. Joissakin haudoissa on kiekkopyöräisiä vaunuja. Sinauli kuuluu okralla maalatun keramiikan alueeseen.

Sinaulin hautausmaa (Sanauli) sijaitsee Barot tehsil:issä, Baghpatin piirikunnassa, Uttar Pradeshin osavaltiossa, Intiassa. Nykyään se on noin 6 km päässä Jamuna-joesta[1]. Tuon ajan asutuskeskus Alamgirpur sijaitsee noin 20 km tästä paikasta itäkaakkoon. Aiemmin Jamuna-joki saattoi virrata lähempänä. Paikan hautoihin luultavasti liittyvää suurta muinaista asutuskeskusta ei ole löydetty. Jonkinverran uunien jäänteitä esiintyy lähellä. Seudulta on tehty paljon okranvärisen keramiikan ja kupariaarteiden löytöjä.

Haudat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinaulin hautausmaa ajoittuu aikaan 2200–1800 eaa[2] Pronssi- ja kupariesineitä on löydetty, muttei rautaa. Hautoja on löydetty ainakin 116. Haudat ovat joko "laajennettuja hautauksia": ruumis kyykyssä, toiseen kertaan hautauksia: vain luunsiruja, eläinhautauksia tai ruumiittomia "symbolisia hautauksia"[3]. On haudattu molempia sukupuolia, kaiken ikäisiä, monista yhteiskuntaluokista. Löytökerrostuman keskiosassa on polttetun saven tasanne, joka saattaa kieliä polttohautauksista.[4]. Lisäksi on löydetty arkkuhautauksia joissa kaksi antenniperäistä pronssimiekkaa ja kypäriä[2]. Erään arkun kannessa on härän pää, jonka sarvien keskellä pyhän pipal-viikunapuun lehti[5]. Haudoista on löydetty myös vaunuja, kilpiä, pitkävartinen soihtu, kypärä, Ruumiit on haudattu pää pohjoiseen tai luoteeseen päin. Antenniperäiset miekat ovat tyypillisiä kupariaarrekulttuurille, joka on pääosin myöhäisharappalainen. Niitä ei esiintynyt kypsässä Harappan kulttuurissa. Mutta keramiikka muistuttaa harappalaista.

Saviastioita on ruumiin jalkopäässä ja pään lähellä, Eri haudoissa saviastioiden luku on yleensä pariton. Yhdestä paikasta on löydetty viulun muotoisen kotelon jäänteet, jossa on kupariaarrekulttuurile tyypillisiä "kalaihmisen" muotoisia kuparilevyjä. Kotelo saattaa olla kilpi. Kalaihminen saattaa tarkoittaa jumalaa. [6]Se tuo mielene Kiinan tian-merkin, joka tarkoittaa jumalaa tai taivasta.[7]

Vaunulöydöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinaulista on löydetty hyvin vanhat sotavaunut ehkä ajalta noin 1900-1800 eaa[8]. Varmemmin paikasta on otettu kaksi ajoitusta.

3815 ja 3500 BP, virhemarginaalilla 130 vuotta[9]. Vaunut ovat varhaisen Mesopotamian jne. mallisia kiekkopyöräisiä, ei myöhempää puolapyöräistä tyyppiä. Vaunuhauta lienee ainakin paikallisen mahtimiehen tai sotapäällikön hauta. Löytö saattaa viitata siihen, että Indus-kulttuurin ajan ihmiset eivät olleet ainakaan kulttuurin taantumavaiheessa niin rauhanomaisia kuin on aiemmin ajateltu[10]

Asko Parpolan mukaan Sanaulin hautalöytö kertoo esi-Rigvedan aikaisesta indoiranilaisten muutosta Intiaan, ehkä BMAC-kulttuurin alueelta.[11]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. CHAPTER III HARAPPAN CIVILIZATION. Until the early half of the twentieth century it was generally believed that the - PDF docplayer.net. Viitattu 29.1.2019.
  2. a b Baishali Adak New DelhiJuly 30, 2018UPDATED: July 30, 2018 20:58 Ist: ASI studies 'Mahabharata-era' Sanauli relics at Red Fort, tests to unravel more secrets India Today. Viitattu 30.1.2019. (englanniksi)
  3. Prabhakar Nandagopal: Ceramic Typology of the Late Harappan Cemetery at Sanauli, Uttar Pradesh. Journal of Multidisciplinary Studies in Archaeology 1 (2013): 78–103, {{{Vuosi}}}. Artikkelin verkkoversio. en
  4. A History of Ancient and Early Medieval India: From the Stone Age to the 12th Century, Upinder Singh, Pearson Education India, 2008 s. 215
  5. T. S. Subramanian: Royal burial in Sanauli Frontline. Viitattu 30.1.2019. (englanniksi)
  6. Metal Men of the Doab: Still Figuring it Out www.livehistoryindia.com. Viitattu 21.12.2020. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  7. Tian | Chinese religion Encyclopedia Britannica. Viitattu 21.12.2020. (englanniksi)
  8. In Uttar Pradesh, 4,000-Year-Old Chariots And Coffins Found NDTV.com. Viitattu 30.1.2019.
  9. Rohan Dua / TNN / Updated: Feb 22, 2020, 14:38 Ist: India’s largest known burial site is 3,800 yrs old, confirms carbon dating | India News - Times of India The Times of India. Viitattu 20.12.2020. (englanniksi)
  10. Discovery Of Pre-Iron Age Chariot In UP Points To A Warrior Class In The ‘Peaceful Harappans’ swarajyamag.com. Viitattu 30.1.2019.
  11. Parpola, Asko: ROYAL “CHARIOT” BURIALS OF SANAULI NEAR DELHI AND ARCHAEOLOGICAL CORRELATES OF PREHISTORIC INDO-IRANIAN LANGUAGES Helsingin yliopisto. Viitattu 28.12.2020.