Sinaloa (kartelli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Culiacán Meksikon Sinaloan osavaltiossa on Sinaloan kartellin, "Veriliiton", kotikaupunki.

Sinaloan kartelli (espanjaksi Cártel de Sinaloa, CDS) on Meksikossa perustettu kansainvälinen rikollisjärjestö, joka harjoittaa huumekauppaa, rahanpesua ja muuta rikollisuutta. Se on ollut pitkään Meksikon merkittävin huumekartelli. Järjestön johtajana toimi pitkään Joaquín "El Chapo" Guzmán.

Nimitys, alue, toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinaloan kartellin alue maaliskuussa 2008.

Sinaloan kartelli tunnetaan myös nimillä Guzmán-Loeran järjestö, Tyynenmeren kartelli, Liitto, Veriliitto (La Alianza de Sangre). Sinaloan kartelli salakuljettaa ja myy muun muassa Kolumbian kokaiinia, Meksikon marijuanaa, Kaakkois-Aasian heroiinia[1][2] sekä metamfetamiinia ja MDMA:ta Yhdysvaltoihin.

Culiacánia keskuspaikkanaan pitävä kartelli toimii pääosin Baja Californiassa, Durangossa, Sonorassa ja Chihuahuassa, mutta myös muualla Meksikossa. Sinaloan kartelli on tehnyt monia väkivaltaisia hyökkäyksiä kilpailevia kartelleja, poliiseja, sotilaita, viranomaisia ja lehtimiehiä vastaan.

Järjestö on pyrkinyt vahvistamaan asemaansa myös lahjonnalla. Sinaloan kartellilla uskotaan olevan monia kytköksiä Meksikon hallintoon: poliisiin, armeijaan ja muihin viranomaisiin.[3] Toisaalta sekä Meksikon että Yhdysvaltain viranomaiset ovat tehneet monia operaatioita Sinaloan kartellia vastaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinaloan kartelli on tuonut Yhdysvaltoihin vuodesta 1990 suuren määrän heroiinia ja kokaiinia. Sinaloassa toiminut huumekartelli lienee ollut Meksikon suurin jo 1980-luvun lopulla. Vuonna 1995 järjestö lienee ollut Kolumbian Medellínin kartellin kokoluokkaa. Sinaloan kartelli liittoutui Juarezin kartellin kanssa, mutta soti Meksikonlahden kartellin ja Tijuanan kartelleja vastaan. Myös Los Zetas kartelli on Sinaloan kilpailija. Aluksi järjestöä johti Héctor Luis Palma Salazar, jonka poliisi pidätti vuonna 1995.

Joaquín "El Chapo" Guzmán pakeni 2001 vankilasta ja alkoi johtaa järjestöä yhdessä Ismael Zambada Garcían kanssa.[4] Järjestö nousi Meksikon mahtavimmaksi huumekauppaorganisaatioksi 2003, kun Meksikonlahden kartellin johtaja Osiel Cardenas pidätettiin. Vuonna 2006 Sinaloan kartelli eliminoi kilpailijat laajalla alueella, kun paikalliset Milenion (Michoacán), Guadalajaran, Sonoran ja Coliman kartellit olivat liittyneet siihen.

Sinaloan kartelli hajosi 2008 keskenään taisteleviin ryhmiin.[5]Seuranneesta väkivallasta saattoi aiheutua kerrallaan kymmenittäin kuolleita. "Liitto" hajosi, kun sitä johtanut Héctor Beltrá Leyva ja hänen veljensä Alfredo, Arturo ja Carlos irtautuivat ja perustivat oman. Vankilaan passitettu Héctor Beltrá Leyva kuoli 2018 sydänpysähdykseen. Turvallisuusjoukot surmasivat Arturo Beltrán Leyvan vuonna 2009.[6]

Joaquín "El Chapo" Guzmán pidätettiin vuonna 2016, luovutettiin Yhdysvaltoihin 2017 ja tuomittiin elinkautiseen vankeuteen 2019. Vuodesta 2019 kartellin johtajana on ollut Ismael "El Mayo" Zambada.[7] Kartellia on osaksi hallinnut myös El Chapo Guzmánin poika Ovidio Guzmán Lopez.[8] Poliisi yritti vuonna 2019 pidättää Ovidion[9]. Mutta Sinaloan kartellin jäsenet saartoivat Ovidion pidättäneet poliisit. Lisäksi he hyökkäsivät kaupungissa poliisia ja sotilaita vastaan konekiväärein. Pari kuoli, kymmeniä loukkaantui. Hallitus päätti vapauttaa Ovidion ettei kuolleita tulisi lisää[10].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Green, Eric (19.2.2004). "U.S. Arrests Alleged Mastermind of Mexico-Arizona Drug Tunnel". U.S. Department of State.
  2. Mallory, Stephen L (2007). Understanding Organized Crime. Jones & Bartlett Publishers. p. 67. ISBN 0-7637-4108-6.
  3. 'El Chapo' Escape: A History of the Notorious Sinaloa Cartel
  4. Crosthwaite, Luis Humberto (2002). Puro Border: Dispatches, Snapshots & Graffiti from La Frontera. Cinco Puntos Press. s. 115. ISBN 0-938317-59-8.
  5. Mexico drug gang killings surge, BBC
  6. Kirsti Karttunen: Meksikon julmimpiin kuulunut huumeparoni kuoli yllättäen Yle.fi, uutiset. 19.11.2018. Viitattu 19.11.2018.
  7. Ina Kauppinen: Sinaloan kartelli on yhä Meksikon vaikutusvaltaisin Ilta-Sanomat. 20.7.2019. Viitattu 2019-11-05 i.
  8. A guide to Mexico's most powerful drug cartels bbc.com. 24.10.2019. Viitattu 6.11.2019. (englanniksi)
  9. Raskas tulitaistelu seisautti suurkaupungin Meksikossa – Poliisi pidätti "El Chapon" pojan, mutta vapautti hänet kansalaisten suojelemiseksi Yle Uutiset. Viitattu 27.11.2019.
  10. Sinaloan kartellin johdossa ovat nyt milleniaalit, ja he ovat entistä väkivaltaisempia, arvioi meksikolainen päätoimittaja Yle Uutiset. Viitattu 27.11.2019.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Sinaloa Cartel