Simon Kiri

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Simon Kiri
Simon kiri pesis logo.png
Koko nimi Simon Kiri
Perustettu 1926
Kaupunki Simo
Kenttä Simon keskuskenttä
Miesten sarjataso Ykköspesis
Naisten sarjataso Maakuntasarja
Värit Sininen, keltainen, valkoinen ja musta
Puheenjohtaja Mikko Kylmälä
Miesten pelinjohtaja Janne Anttila
Naisten pelinjohtaja Joonas Kekäläinen
Omistaja Simon Kiri ry
Yhteistyöseurat Kempeleen Kiri


Simon Kiri on vuonna 1926 perustettu simolainen urheiluseura. Seuran lajeja ovat pesäpallo, hiihto ja jossain määrin myös yleisurheilu. Simon Kiri tunnetaan erityisesti pesäpallosta ja on toinen Lapissa edelleen pesäpalloa harjoittavista urheiluseuroista. Simon Kiri pelaa maakuntasarjassa. Vuoden 2016 alussa Simon Kiri ilmoitti että sen miestenjoukkue pelaa kesällä 2016 ykköspesiksessä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Simon Kiri sai alkunsa, kun paikalliset suurtilalliset, uittotyöjohtajat ja sahojen omistajat pelkäsivät työnlaadun heikentyvän, jos työntekijät käyttäisivät aikansa juopotteluun tai muuten huonosti. Simossa päätettiin perustaa urheiluseura ja nimeksi tulisi Simon Kiri. Simon Kiri keräsi nopeasti suosioa ja kasvoi, osittain myös sahojen ja suurtilallisten lahjoitusten ohella. Monissa kunnissa alkoi todellinen urheiluseura villitys, esikuvana samat aatteet kuin Simossa.

Simon Kiri ry:n logo

Aluksi seura kustansi vain räpylän ja joukkueeseen otettiin vain yli 15-vuotiaita miehiä, hieman myöhemmin myös naisia. Seuran vaurastuessa alkoi se kustantaa kaikki pelaajien varusteet. Simon Kirin mukana perustettiin myös Simossa, kuin koko Meri-Lapissa tunnetut Jokivarren kisat, joissa Simon eri kylät kilpailivat keskenään eri urheilulajeissa. Kisat olivat huipussaan 1980-luvulla, mutta vuosikymmenen loppupuolella kisat hiipuivat. Kisoja järjestettiin 1980-luvun loppuun asti.

Pesäpallo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pesäpallolla on Simossa pitkät ja vahvat perinteet. Pesäpallotoiminta oli pitkälti 1930-luvulle vähäistä, mutta 1930-luvun puolivälissä, erityisesti 1940-luvulla Simon Kiri nousi alueensa johtavaksi joukkueeksi. Se on muun muassa Kaisa Salmelan kasvattajaseura. 2000-luvulle tultaessa moni Lapin urheiluseuroista lopetti pesäpallotoiminnan ja Simon Kiri siirtyi pelaamaan Pohjois-Pohjanmaan maakuntasarjaan.

Junioritoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Simon Kiri ylläpitää vahvaa junioritoimintaa ja lähes kaikki Simon Kirin nykyisistä naisten- ja miestensarjan pelaajista ovat Simon Kirin junioritoiminnan kasvattamia. Koska Simon väestö koostu paljolti nuorista, kuten pienissä kunnissa yleensä, on Simon Kirin toiminta kannattavaa.

Palkinnot ja huomionosoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miesten Liitto-Lehdistö-valinnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Liitto-Lehdistö-pelaajat joukkueittain, miehet Rasilainen, Matti. Viitattu 14.1.2018.