Simo Olavi Hämäläinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Simo Olavi Hämäläinen (s. 13. helmikuuta 1947 Pieksämäki)[1] on Joensuussa asuva suomalainen kirjailija. Hän on asunut nuoruutensa Lieksassa, jossa toimi myös toimittajana. Hän on opiskellut suomen kieltä ja vertailevaa kansanrunoudentutkimusta Helsingin yliopistossa sekä lehdistöoppia Tampereen yliopistossa. Hämäläinen on valmistunut filosofian lisensiaatiksi. Hän on toiminut suomen kielen lehtorina Joensuun yliopistossa vuosina 1976–1995.

Vuonna 1974 ilmestynyt romaani Kersantin kuolema kuvaa armeijaa ja Hämäläisen omaa asevelvollisuusaikaa. Siinä Hämäläinen on sanonut kertovansa ”tarinan siitä mihin järjestelmä nykyisellään antaa mahdollisuudet, jos oikein onnettomasti käy ja väärät miehet sattuvat väärille paikoille”.

Hämäläisen läpimurtoromaani on vuonna 1978 ilmestynyt Kätkäläinen. Vuonna 1995 hän sai valtion 15-vuotisen kirjailija-apurahan. Hämäläisen romaaneista Kätkäläinen ja Viiden miljoonan painajainen on tehty kuunnelmasovitukset. Markku Onttonen käsikirjoitti ja ohjasi Kätkäläisen pohjalta vuonna 1980 samannimisen elokuvan ja Kättenpäällepanijat-romaanin pohjalta vuonna 1984 elokuvan Kun Hunttalan Matti Suomen osti.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kätkäläinen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muu tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Paavilainen, Ulla (päätoim.): Kuka kukin on: henkilötietoja nykypolven suomalaisista 2015, s. 241. Helsinki: Otava, 2014. ISBN 978-951-1-28228-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.