Simakkeet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Simakkeet
Tuoksusimake (Anthoxanthum odoratum)
Tuoksusimake (Anthoxanthum odoratum)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Alaheimo: Poöideae
Suku: Simakkeet Anthoxanthum
L.
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Simakkeet Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Simakkeet Commonsissa

Simakkeet (Anthoxanthum) on heinäkasvien (Poaceae) heimoon kuuluva kasvisuku. Sukuun kuuluu 17 lajia.[1]

Simakkeet ovat mätästäviä monivuotisia heiniä, jotka kasvavat enintään 30 cm korkeiksi. Simakkeiden lehdet ovat tasaisia ja kieleke on lyhyt. Varret kasvavat yksittäin ja kukintona on varren päässä oleva hyvin tiivis, tähkää muistuttava röyhy. Kussakin röyhyn tähkylässä on vain yksi hyvin kehittynyt kukka. Ulkokale on sisäkaletta lyhyempi.[2]

Suvun lajeista Suomessa on tavattu kahta, tuoksusimaketta (Anthoxanthum odoratum) ja vihnesimaketta (Anthoxanthum aristatum). Näistä tuoksusimake kasvaa yleisenä lähes koko maassa, alalajia eteläntuoksusimake (Anthoxanthum odoratum subsp. odoratum) Etelä-Suomessa aina Oulun korkeudelle asti ja alalajia pohjantuoksusimake (Anthoxanthum odoratum subsp. alpinum) Lapissa. Vihnesimakkeesta on vain muutamia yli 50 vuotta vanhoja havaintoja rannikkoseuduilta sekä yksi uudempi havainto 1990-luvulta pääkaupunkiseudulta.[3][4][5]

Lajeja ja alalajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Plant List (Anthoxanthum) The Plant List. 2013. Viitattu 30.4.2017. (englanniksi)
  2. Anna-Lena Anderberg: Den virtuella floran: Vårbroddar (Anthoxanthum) Den virtuella floran. 1998. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 30.4.2017.
  3. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2015: Tuoksusimake (Anthoxanthum odoratum) Kasviatlas 2015. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 30.4.2017.
  4. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2015: Pohjantuoksusimake (Anthoxanthum alpinum) Kasviatlas 2015. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 30.4.2017.
  5. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2015: Vihnesimake (Anthoxanthum aristatum) Kasviatlas 2015. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 30.4.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]