Siltavuori

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kukkulaa Helsingissä. Sukunimestä ks. Siltavuori (sukunimi).
Helsingin yliopiston entinen fysiologian laitos Snellmaninkadun päässä.
Siltavuorenranta nähtynä Hakaniemen laiturilta vuonna 1911. Kuva Signe Brander.

Siltavuori (ruots. Broberget) on Helsingin Kruununhaassa sijaitseva kalliopenger ja näköalapaikka. Paikka sai nimensä jo 1650-luvulla, kun sen läheisyyteen rakennettiin Helsingistä pohjoiseen johtavan maantien silta, nykyisen Pitkänsillan edeltäjä.[1]. Siitä ovat saaneet nimensä myös viereinen Siltavuorensalmi, joka on osa Töölönlahden avomereen yhdistävää salmea, ja sen rantaa pitkin kulkeva katu, Siltavuorenranta.

Siltavuoren jyrkät kalliot olivat rakentamatta vielä 1900-luvun alkaessa. Gustaf Nyström suunnitteli vuosisadan alussa Keisarilliselle Aleksanterin yliopistolle fysiologian laitoksen rakennuksen. Piirustukset hyväksyttiin 1902, ja työt alkoivat 1903. Rakennus valmistui kesäkuussa 1905. Nyström suunnitteli myös fysiikan laitoksen, joka valmistui 1911.[2]

1900-luvun lopulla yliopiston fysiikan laitos siirtyi Kumpulan uudelle yliopistoalueelle ja lääketieteelliset laitokset Meilahteen. Siltavuoren rakennukset on nykyisin Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan käytössä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Helsingin kadunnimet, Helsingin kaupungin julkaisuja nro 24, 1970
  2. a b Siltavuoren penkereelle nousivat fysiologian, fysiikan ja anatomian laitokset HS.fi – Kertomuksia Helsingin kortteleista. 18.2.2006. Helsingin sanomat. Viitattu 12.12.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vuoriin, vuoristoihin tai muihin maankohoumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.