Silta salaiseen maahan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee romaania. Siihen pohjautuvasta elokuvasta on oma artikkelinsa.
Silta salaiseen maahan
Bridge to Terabithia
Alkuperäisteos
Kirjailija Katherine Paterson
Kieli englanti
Genre nuortenkirjallisuus, fantasia
Julkaistu 1977
Suomennos
Suomentaja Leila Ojasen johtama työryhmä
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1979
Ulkoasu kovakantinen
Sivumäärä 147
ISBN 951-0-09494-3
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Silta salaiseen maahan (engl. Bridge to Terabithia) on yhdysvaltalaisen Katherine Patersonin kirjoittama nuortenkirja. Englanninkielinen alkuteos julkaistiin 1977 ja suomennos kaksi vuotta myöhemmin WSOY:n kustantamana. Kirjan suomensi Leila Ojasen johtama Tampereen kieli-instituutin 2. kurssin työryhmä.

Silta salaiseen maahan sai vuonna 1978 Amerikan kirjastoseuran jakaman Newbery-mitalin,[1] joka myönnetään vuosittain parhaalle amerikkalaiselle nuortenromaanille.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat Yhdysvaltoihin Virginian syrjäseudulle. Päähenkilöt ovat nuoria, ja kirjassa kuvataan heidän suhteitaan perheeseensä ja koulutovereihinsa. Kirjan idea syntyi Patersonin David-pojan parhaan ystävän kuoltua kahdeksanvuotiaana[2].

Kirjan pohjalta on tehty kaksi elokuvaa. Ensimmäinen, vuonna 1985 ilmestynyt televisioelokuva, ei ollut erityisen uskollinen sovitus eikä Paterson ollut osallisena sen työstämisessä. Vuonna 2007 sen sijaan ilmestyi Walden Median tuottama teatterielokuva, sekin nimeltään Silta salaiseen maahan, jossa tuottajana ja toisena käsikirjoittaja toimi kirjailijan poika David L. Paterson – sama jonka lapsuusystävän kuolemasta kirja sai alkunsa.[3]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Jess Aarons on kymmenvuotias poika, joka elää pienellä maatilalla vanhempiensa ja neljän siskonsa kanssa. Perhe on melko köyhä, vaikka isä käykin töissä kaupungissa. Kesälomalla Jess harjoittelee kotipihassa juoksua ollakseen seuraavana lukuvuonna koulun nopein juoksija. Syksyllä Jessin naapuriin muuttaa Burken perhe. Heidän tyttärensä Leslie herättää heti huomiota erikoisella pukeutumisellaan ja harrastuksillaan. Jess ei pidä siitä, että uusi naapuri koettaa koulussa lyöttäytyä hänen seuraansa, kun pojat valmistautuvat juoksukilpailuun. Leslie pääsee kuitenkin kilpailuun mukaan ja voittaa sen. Tytölle häviäminen on niin noloa, että juoksukilpailut loppuvat siihen. Myös Jess on harmissaan häviöstään, mutta tutustuttuaan paremmin Leslieen heistä tulee parhaat ystävykset.

Leslien vanhemmat ovat kirjailijoita, ja heidän kotonaan luetaan paljon. Leslie tuntee monia mielikuvituksellisia tarinoita, ja hän keksii Jessin ja Leslien oman salaisen valtakunnan, Terabithian. Seikkaillessaan Leslien kanssa Terabithiassa Jess oppii paljon asioita, joista hänelle on hyötyä arkielämässä. Hän oppii kohtaamaan vaikeat asiat ja selviytymään niistä. Myöhemmin Leslie kuitenkin kuolee pudottuaan köyden katkettua jokeen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Newbery Medal Winners, 1922 - Present American Library Association. Viitattu 7.7.2011. (englanniksi)
  2. Rich, Motoko: New Envoy’s Old Advice for Children: Read More The New York Times. 4.1.2010. Viitattu 7.7.2011. (englanniksi)
  3. Berry, Robert: Building the Bridge: An Interview with the Writers of the Terabithia Book and Film Retrocrush.com. 2007. Arkistoitu 15.7.2011. Viitattu 7.7.2011. (englanniksi)