Silmäsäätiö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Silmäsäätiö
Perustettu 1960
Kotipaikka Helsinki
Tarkoitus Tukee silmätauteja, -vammoja ja –vikoja koskevaa tieteellistä tutkimusta.
Tase Sijoitusomaisuus 17 milj. euroa (31.12.2017)
Apurahat Vuosittain noin 315 000 euroa
Jakoala Silmälääketiede
Hakuaika Syyskuu
Säätiön sivut

Silmäsäätiö on vuonna 1960 perustettu, suomalaista silmätauteja, -vammoja ja –vikoja koskevaa lääketieteellistä tutkimustyötä ja koulutusta tukeva säätiö, jonka kotipaikka on Helsinki. Säätiö jakaa kantarahastostaan apurahoja ja palkintoja silmätautien erikoislääkäreille tai sellaisiksi erikoistuville joko kotimaassa tai ulkomailla tapahtuvaa opiskelua tai tieteellistä tutkimustyötä varten. Säätiön erillisrahastoista apurahoja kohdistetaan lahjoittajien määrittelemiin tutkimuskohteisiin: glaukooma.[1]. Säätiön keskeisimmät varojen lähteet ovat sijoitusomaisuuden tuoton lisäksi yksityishenkilöiden ja elinkeinoelämän tekemät lahjoitukset. apurahojen hakuaika alkaa syyskuun alussa ja säätiö julkistaa myöntämäsnä apurahat marraskuussa.

Silmäsäätiö perustettiin, kun Suomen Silmälääkäriyhdistys ry ja Instrumentarium Oy lahjoittivat alkupääomaksi 200.000 markkaa ja professori Mauno Vannakselta 100.000 markkaa alkupääomaksi vuonna 1959. Säätiön perustamishankkeen takana olivat professori Vannas, professori Signe Löfgren, silmälääkäriyhdistyksen puheenjohtaja lääketieteen lisensiaatti Birgitta Knape ja yhdistyksen sihteeri, professori Jorma Castrén. Säätiö merkittiin säätiörekisteriin vuonna 1960. Säätiö jokoi ensimmäiset apurahat vuonna 1964. Pääoma on karttunut lahjoituksilla ja sijoitusomaisuuden tuotolla.

Säätiön päätösvaltaa käyttää kuusijäseninen hallitus, jonka nimittää valtuuskunta.[2] Valtuuskunnassa on silmälääketieteen edustajien lisäksi elinkeinoelämän ja muiden lääketieteen alojen edustajia. Silmäsäätiön kuusihenkisessä hallituksessa on kolme silmälääketieteen ja kolme yritystaustaista hallinnon ja sijoitustoiminnan asiantuntijaa.

Nimikkorahaston perustaminen säätiön yhteyteen on mahdollista, mikäli lahjoitus on vähintään 50.000 euroa.

Silmäsäätiö on jakanut apurahoina ja palkintoina viimeisen viiden vuoden aikana vuosittain noin 315 000 euroa 18-25 silmälääketieteen tutkijalle.[1] Säätiö on tukenut kaikkiaan yli 1050 tutkimushanketta ja yli 120 väitöskirjatyötä silmälääketieteen alalta.

Säätiö myöntää neljän tyyppisiä apurahoja:

 • Isoja hankeapurahoja tutkijalle tai tutkijaryhmälle, tyypillisesti enintään 50 000 euroa tutkimusryhmän johtajan ja mahdollisesti muiden tutkijoiden päätoimiseen tutkimustyöhön sekä tutkimuslaitteisiin ja muihin tutkimuskuluihin.
 • Kaksi- ja kolmivuotisia tutkimusapurahoja, enintään 15.000 euroa vuotta kohti.
 • Yksivuotisia apurahoja, enintään 15.000 euroa vuodessa.
 • Professori Signe Löfgrenin palkintoapurahoja silmätautien alalta edellisenä vuonna tohtoriksi väitelleille, 3 000 euroa.

Vuodesta 2019 alkaen Silmäsäätiö on osallistunut Silmätautien tohtoritutkijapoolin rahoittamiseen. Pooli on tarkoitettu edistämään hakeutumista tutkimustyöhön ulkomaille tohtorin tutkinnon jälkeen.[3]

 • Käyttörahasto
 • Torsten ja Lea Laineen rahasto
 • Märta ja Aarne Koskelon rahasto
 • Professori John Gustaf Lindbergin rahasto
 • Kaukomarkkinat Oy:n rahasto
 • Margareta ja Valborg Norrménin rahasto
 • Professori Erkki Tuovisen rahasto
 • Professori Salme Vannaksen rahasto
 • Aleksi ja Laina Pataman rahasto
 1. a b Silmäsäätiö [Apurahat] Silmäsäätiö. Arkistoitu 30.8.2018. Viitattu 28.8.2018.
 2. Silmäsäätiö [Säännöt] Silmäsäätiö. Viitattu 28.8.2018.
 3. Silmätautien tohtoritutkijapooli Silmätautien tohtoritutkijapooli. Viitattu 24.4.2021.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]